Πάνω από 2 εκατ. εργατοημέρες χάνονται στην Ελλάδα από 35.000 εργατικά ατυχήματα

Οικονομικές Ειδήσεις

22 Μάρτιος 2007
ΠΑΝΩ από 2 εκατομμύρια εργατοημέρες χάνονται ετησίως στην Ελλάδα λόγω των εργατικών ατυχημάτων, τα οποία υπολογίζονται από το ΙΚΑ (42% των ασφαλισμένων) σε περίπου 16.000-17.000 τον χρόνο (με πάνω από τρεις ημέρες απουσίας για τον κάθε εργαζόμενο). Taxheaven.gr

ΠΑΝΩ από 2 εκατομμύρια εργατοημέρες χάνονται ετησίως στην Ελλάδα λόγω των εργατικών ατυχημάτων, τα οποία υπολογίζονται από το ΙΚΑ (42% των ασφαλισμένων) σε περίπου 16.000-17.000 τον χρόνο (με πάνω από τρεις ημέρες απουσίας για τον κάθε εργαζόμενο). Πάντως, τα στοιχεία γύρω από την πραγματική κατάσταση στον τομέα είναι ελλιπή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθαρή εικόνα.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), με βάσει τα παραπάνω στοιχεία, υπολογίζει ότι στην Ελλάδα συμβαίνουν κάθε χρόνο 35.000 εργατικά ατυχήματα, ενώ από την Επιθεώρηση Εργασίας γνωστοποιούνται περί τα 120- 190 θανατηφόρα συμβάντα ετησίως, όπως επεσήμανε απόψε ο συντονιστής του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ-παράρτημα Θεσσαλονίκης), Αντώνης Ταργουτζίδης, στη διάρκεια εκδήλωσης.

Μέχρι και στο 10,1% του ΑΕΠ το κόστος αντιμετώπισης

Σύμφωνα με τον κ.Ταργουτζίδη, ομιλητή σε ημερίδα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και του ΕΛΙΝΥΑΕ, τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες κοστίζουν ακριβά: το κόστος τους κυμαίνεται από 1,2% του ΑΕΠ (Μ.Βρετανία) έως και 10,1% (Νορβηγία).

Κατά τον κ.Ταργουτζίδη, μάλιστα, το άμεσο κόστος από ένα εργατικό ατύχημα (π.χ. έξοδα για πρώτες βοήθειες και δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης) αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου (ποσοστό περίπου 10%), ενώ το έμμεσο (χαμένες εργατοώρες, κακό κλίμα στο χώρο εργασίας κτλ) «ευθύνεται» για το υπόλοιπο 90%.

Γι αυτό, άλλωστε, πέρα από τους κοινωνικούς - ανθρωπιστικούς λόγους, οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν έμφαση στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και για τα οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Πάντως, κατά τον ίδιο, κανένα πρόγραμμα δεν επιδοτεί τις επενδύσεις υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας.

Ο αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί αμελητέο μέγεθος. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Ταργουτζίδης, ανά 100.000 εργαζομένους στην ΕΕ των 15, τα μοιραία εργατικά ατυχήματα είναι 2,7 τη στιγμή που τα μοιραία τροχαία ανέρχονται σε 17,4 για τους άνδρες και σε 5,4 για τις γυναίκες, οι θανατηφόρες καρδιακές παθήσεις σε 148 για τους πρώτους και 72 για τις δεύτερες και οι θάνατοι από καρκίνο σε 250,6 και 140,2 αντίστοιχα.

Σημαντική επίδραση μπορούν να έχουν στην ασφάλεια ή την παραγωγικότητα των εργαζομένων και παράγοντες όπως ατμόσφαιρα, φωτισμός, θερμοκρασία του εργασιακού χώρου, εργονομία και θόρυβος, όπως προέκυψε από την εισήγηση του ηλεκτρολόγου μηχανικού Χρήστου Χατζηιωάννου, από το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΛΙΝΥΑΕ. Παρουσιάζοντας τις απαιτούμενες προδιαγραφές στους χώρους εργασίας, ο κ.Χατζηιωάννου ανέφερε ενδεικτικά ότι, εάν το προσωπικό μιας επιχείρησης υπερβαίνει τα 100 άτομα, επιβάλλεται να υπάρχουν ένας ή περισσότεροι χώροι παροχής πρώτων βοηθειών.

Πηγή Καθημερινή