Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μείωση τιμών καυσίμων και ενέργειας εξετάζει ο Π. Λαφαζάνης

«Πολυδιάστατη Ενεργειακή Πολιτική. Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι ενεργειακός δορυφόρος οποιουδήποτε»

Στρατηγικό ρόλο προσδίδει η Κυβέρνηση στον ρόλο των ΕΛ.ΠΕ, τόσο για την θετική πορεία της Ελληνικής οικονομίας, όσο και για τη διαμόρφωση μιας νέας πολυδιάστατης Ενεργειακής Στρατηγικής, με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ Α.Ε., κ.κ Γιάννη Παπαθανασίου και Γιάννη Κωστόπουλο.

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προανήγγειλε την επιστροφή στο Δημόσιο που πακέτου μετοχών του Ομίλου που βρίσκονται αυτή την ώρα στο ΤΑΙΠΕΔ και δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τα εργασιακά δικαιώματα και τις Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την άμεση μετακύληση στον τελικό καταναλωτή των μειωμένων Διεθνών τιμών Πετρελαίου τόσο στα τιμολόγια Ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στο Φυσικό Αέριο, όπου στο τελευταίο άμεσα και σε δύο δόσεις θα υπάρξει μείωση των τιμών κατά 20%, συνολικά.
 
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, προς τους εκπροσώπους του Τύπου :
 
«Μας δόθηκε η ευκαιρία σήμερα, ως Πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο, να έχουμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Η συνάντηση ήταν ουσιαστική και μας ενημέρωσαν για την πορεία, τα εκκρεμή θέματα και την προοπτική της Εταιρίας. Από τη δική μας πλευρά, τονίσαμε ότι πολιτική της νέας Κυβέρνησης είναι να στηρίξει και να ενισχύσει τον ρόλο των ΕΛ.ΠΕ, για μια θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τη διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής στρατηγικής. Θα στηρίξουμε τα ΕΛ.ΠΕ, καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα και τις Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων.

Τα ΕΛ.ΠΕ, για τα μέτρα της Ελλάδας είναι ένας βιομηχανικός και ενεργειακός γίγαντας. Μπορεί να διαδραματίσουν έναν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας, αλλά και για την όσο το δυνατόν μείωση των ενεργειακών τιμών και ειδικά των τιμών του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών.

Τόνισα και επαναλαμβάνω ότι, το Ελληνικό Δημόσιο θα πάρει στα χέρια του το πακέτο των μετοχών που κατέχει στα ΕΛ.ΠΕ και τα οποία βρίσκονται αυτή την ώρα στο αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ. Θα πάρουμε πίσω, ως Δημόσιο, αυτό το πακέτο μετοχών το οποίο είναι κρίσιμο και στρατηγικό για τον έλεγχο και την πορεία των ΕΛ.ΠΕ. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το πακέτο, για να παίξουμε θετικό ρόλο ως Δημόσιο στα ΕΛ.ΠΕ. Για μας, αυτή η κατεύθυνση είναι πάρα πολύ κρίσιμη και πάρα πολύ ουσιαστική.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να κάνω και μια γενικότερη τοποθέτηση όσον αφορά την Ελλάδα και τον ενεργειακό τομέα. Θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα ενεργειακό σταυροδρόμι και ενεργειακό κόμβο στην περιοχή μας, στην Μεσόγειο και την Ευρώπη. Γι αυτό θα ασκήσουμε ως Κυβέρνηση μια νέα ενεργειακή στρατηγική, η οποία θα είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη όσον αφορά τις ενεργειακές μας εξωτερικές σχέσεις. Η Ελλάδα με τη νέα Κυβέρνηση θα σταματήσει να είναι ενεργειακός δορυφόρος οποιουδήποτε. Η ενεργειακή στρατηγική μας θα χαράσσεται με βάση το εθνικό μας συμφέρον και με βάση τα αναπτυξιακά και παραγωγικά πρότυπα που θέλουμε να διαμορφώσουμε για τη πορεία της χώρας μας. Δηλαδή, με βάση τις παραγωγικές και ενεργειακές ανάγκες μας, αποκλειστικά και μόνο.»
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θα αναπτύξετε περισσότερο τις σχέσεις με τη Ρωσία;
 
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Είπα, πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Θα έχουμε ενεργειακές σχέσεις τεσσάρων οριζόντων.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζετε την εμπλοκή της χώρας στο ρωσοτουρκικό projectτου “TurkStream” και τη δημιουργία κόμβου στα Eλληνοτουρκικά σύνορα ;
 
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Αυτή την ώρα δεν θα ήθελα να προσθέσω κάτι παραπάνω και ούτε είμαστε έτοιμοι να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Μένω σ΄αυτή τη δήλωση, η οποία υποδηλώνει τη κατεύθυνση και τον προσανατολισμό μας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Όταν μιλάτε για μείωση των ενεργειακών τιμών, τι εννοείτε;  Έχετε κάτι περισσότερο, για να μας δώσετε μια εικόνα;
 
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Κάτι περισσότερο όχι. Αλλά, είναι σαφές ότι η προσπάθειά μας είναι να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου, των πετρελαιοειδών και των παραγώγων του και επίσης οι τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Βεβαίως, προς αυτή τη κατεύθυνση διαμορφώνουμε ένα ουσιαστικό σχέδιο και νομίζουμε ότι πολύ γρήγορα μπορεί να έρθουν θετικά αποτελέσματα. Ξέρετε επίσης, ότι θα μειωθούν σύντομα και οι τιμές του Φυσικού Αερίου. Ως αποτέλεσμα, βεβαίως, της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, θα έχουμε σε δύο δόσεις, γρήγορα, μείωση των τιμών του Φυσικού Αερίου, κατά 20% συνολικά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Με ποιόν τρόπο μπορούν να μειωθούν οι τιμές των πετρελαιοειδών; Μήπως εκτιμάτε ότι αυτή τη στιγμή στην αγορά οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά κόστη, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου;
 
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω, εάν πρώτα δεν έχουμε πλήρη εκτίμηση και σχεδιασμό.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Υπουργέ, στο θέμα των Υδρογονανθράκων και σχετικά με τις αλλαγές που προωθείτε στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα. Ποιες μπορεί να είναι οι αλλαγές ;
 
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 6 Φλεβάρη, δεν θα τον αγγίξουμε. Θα προχωρήσει κανονικά και ελπίζουμε να αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βεβαίως, στην πορεία μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος ασφαλώς θα κάνουμε ότι το δυνατόν καλύτερο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το εθνικό μας συμφέρον και βεβαίως οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Από κει και πέρα, θα επανεξετάσουμε όλο το πλαίσιο αυτών των διαγωνισμών, ιδιαίτερα με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα. Κι εδώ, είναι πάρα πολλά αυτά που χρειάζονται εξέταση και πάρα πολλά θέματα τα οποία, ίσως, πρέπει να επανακαθοριστούν. Πολύ σύντομα θα σας πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μιλάμε για παράταση του συγκεκριμένου διαγωνισμού;
 
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Θα επανεξεταστεί. Μπορεί να προκύπτει παράταση, μπορεί να προκύπτουν άλλα πράγματα τα οποία χρειάζεται να αναθεωρηθούν. Αυτό είναι υπό εξέταση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Στις προτεραιότητες της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Από σημερινή συνάντηση, προκύπτει κάτι νεότερο;
 
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Θα ληφθούν συλλογικές αποφάσεις επί του θέματος και τον πρώτο λόγο έχει εδώ το Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς θα συνδράμουμε, με την ευθύνη που έχουμε στον ενεργειακό τομέα. Υπάρχει μεγάλο λαθρεμπόριο στην Ελλάδα. Πάρα πολύ εκτεταμένο και είναι κρίσιμη η πάταξή του. Κρίσιμη και για τα έσοδα του Δημοσίου, σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελληνική οικονομία. Πιστεύουμε ότι θα δράσουμε ταχύτατα επ’ αυτού και στις Προγραμματικές Δηλώσεις θ’ ακούσετε πιο συγκεκριμένα πράγματα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Προεκλογικά, ο κ. Αλεξόπουλος είχε αναπτύξει ένα σκεπτικό, να φύγουν οι Υδρογονάνθρακες από το μοντέλο μίσθωσης σε αναδόχους που λειτουργούν ως εργολάβοι του Δημοσίου και να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο, με συμβάσεις παραγωγής – διανομής.
 
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Κι εγώ το εξετάζω. Δεν έχουμε πάρει οριστικές αποφάσεις. Εξετάζεται.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θα υπάρξει μείωση φορολογίας για να υπάρξει και μείωση των τιμών στα ενεργειακά τιμολόγια ;
 
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Προς το παρόν δεν πάμε σε μείωση φορολογίας. Αλλά μπορώ να σας πω ότι, μείωση των τιμών μπορεί να προκύψει και από άλλους παράγοντες. Πέραν της μείωσης φορολογίας.
 
Νωρίτερα το πρωί, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε διαδοχικές συναντήσεις με  τις Διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και του ΛΑΓΗΕ ΑΕ, όπου ενημερώθηκε για την πορεία και τις προοπτικές των Φορέων, ενόψει των Προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.


Ετικέτες για αναζήτηση ΑΠΕ Λαφαζάνης πετρελαιοειδών ΕΛΠΕ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο