Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο στόχαστρο ελέγχων οι λίστες με εμβάσματα στο εξωτερικό

Στις διάφορες λίστες με εμβάσματα στο εξωτερικό στρέφει το ενδιαφέρον της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας ότι από τους ελέγχους μπορεί να προκύψουν σημαντικά ποσά φοροδιαφυγής και ανάλογα έσοδα. Σύμφωνα δε με κάποιες εκτιμήσεις, η απόδοση για τα δημόσια ταμεία μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα δώσει κατευθύνσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό να εντείνουν τους ελέγχους προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι επιφυλακτικοί ως προς το δυνητικό αποτέλεσμα και σημειώνουν ότι για να ολοκληρωθεί κάθε έλεγχος χρειάζονται χρόνος και σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο εξαιτίας των μειωμένων εσόδων κατά τον πρώτο μήνα του έτους. Στόχος, η ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο είχε «παγώσει» τους φορολογικούς ελέγχους.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σημαντικά κάτω από τον στόχο (σ.σ. 4,5 δισ. ευρώ είναι η πρόβλεψη για τον Ιανουάριο) και πλέον καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε τον τρέχοντα μήνα να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τον Ιανουάριο οι αποκλίσεις από τον στόχο που έχει τεθεί προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και οι απώλειες φορολογικών εσόδων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ από το 2014, το δημοσιονομικό κενό στο σκέλος των εσόδων φθάνει στο ποσό των 2,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαΐδου, είχε ευρεία σύσκεψη με τους προϊσταμένους των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων, καθώς και με στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας, όπου αναλύθηκαν οι στόχοι για τους ελέγχους του 2015 και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αναφέρθηκαν μεν τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης αφορούσε τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν φέτος, καθώς και την ενίσχυση των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων, δηλαδή του κέντρου ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου και του κέντρου ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων.

Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι προϊστάμενοι των τμημάτων ενημέρωσαν την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη για τις δράσεις και τα αποτελέσματα των ελέγχων σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι λίστες και τα εμβάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αλλαγή που σχεδιάζει η νέα υπουργός είναι η «επιστροφή» στο ΣΔΟΕ της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων. Ουσιαστικά, το ΣΔΟΕ θα ξαναβγεί στους δρόμους για να ελέγχει τις αγορές και αν εκδίδονται τα φορολογικά παραστατικά. Ο λόγος που η νέα πολιτική ηγεσία φαίνεται να καταλήγει σε αυτήν την απόφαση οφείλεται στην πτώση των εσόδων του ΦΠΑ.


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ετικέτες για αναζήτηση ΣΔΟΕ Σαββαΐδου εμβάσματα


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο