Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Σύλλογος Λογιστών Ν. Χανίων: Καταγγελία τακτικά επαναλαμβανόμενων πρακτικών που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη Πολιτεία

Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Χανίων
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
ΔΝΣΗ: Β. ΚΟΡΝΑΡΟΥ 30 – ΧΑΝΙΑ * Τηλ. 28210-71581, fax 28210-36470
ΑΦΜ 997679535 * e-mail: [email protected]
 
Χανιά, 30/01/2015 - Αρ. πρωτοκ. 20150103α

Προς:
Υπουργό Οικονομικών: κ. Γιάννη Βαρουφάκη
Αναπληρώτρια Υπουργείου Οικονομικών: κα. Νάντια Βαλαβάνη
Αναπληρωτής Υπουργείου Οικονομικών: κ. Δημήτρη Μάρδα
 
Κοιν: Βουλευτές Ν. Χανίων
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Ο.Ε.Ε. -
 
Θέμα : Καταγγελία τακτικά επαναλαμβανόμενων πρακτικών που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη Πολιτεία.
 
Κ. Υπουργέ,

Το θέμα για το οποίο σας απασχολούμε αναφέρεται σε ένα γεγονός που ως μεμονωμένο ίσως να είναι επουσιώδες. Όμως, επειδή εμείς οι λογιστές είμαστε μάρτυρες μια συνεχούς επανάληψης του φαινομένου αυτού, τότε, αυτό, το επουσιώδες γεγονός, μετατρέπεται σε μια επικίνδυνη συνήθεια που κατατρώει την καθημερινή μας ζωή τόσο στο επίπεδο της αξιοπρεπούς εργασίας μας όσο και στο επίπεδο του δικαίου και της ηθικής αντιμετώπισης των πολιτών της χώρας.
 
Θα σας μεταφέρουμε λοιπόν ένα συμβάν (ως δείγμα) που διαδραματίστηκε στις 30 Ιανουαρίου 2015 και το οποίο αντικατοπτρίζει (με την έννοια ότι επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα) τη συνολική συμπεριφορά των υπευθύνων απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες και τους λογιστές-φοροτεχνικούς.
 
Δεν γνωρίζουμε κ. Υπουργέ αν αυτό ξεκινάει από τους προϊστάμενους των Υπουργείων, ή από την Γενική Γραμματέα ή από πολιτικούς, αυτό θα το διερευνήσετε εσείς. Αλλιώς δεν θα προβαίναμε και στην σύνταξη της παρούσας επιστολής.
 
Πρώτο φαινόμενο που διαδραματίστηκε στις 30.1.2015 και επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα:

Με την ΠΟΛ.1116 που δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου του 2014 ορίστηκε ότι οι αγρότες της χώρας μας θα υποβάλλουν μια ετήσια δήλωση Φ.Π.Α. (για τα εισοδήματά που είχαν στο 2014) μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 2015.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι φτάσαμε στο σημείο, οι λογιστές –μέσω των συνδικαλιστικών φορέων και όχι μόνο- να σπάμε τα τηλέφωνα του τμήματος Φ.Π.Α. του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και της Γ.Γ.Δ.Ε., ακόμα και μέχρι και την τελευταία ημέρα υποβολής της δήλωσης, για να μάθουμε με ποιον τρόπο θα υποβληθεί αυτή η δήλωση! Δηλαδή, από τις 24 Απριλίου που εκδόθηκε η εγκύκλιος φτάσαμε στην τελευταία ημέρα (σ.σ. 30 Ιανουαρίου 2015) και δεν είχε δοθεί απάντηση στα ερωτήματα μας για τον τρόπο υποβολής. Εντέλει στις 14:00 της ίδιας ημέρας αντί να δώσουν λεπτομερείς εξηγήσεις για το θέμα, έδωσαν παράταση !

Άργησαν δηλαδή μόνον 281 ημέρες για να αποφασίσουν αντί να διευκρινίσουν ένα απλό θέμα να δίνουν παράταση με αποτέλεσμα να αφιερώνουν δεκάδες ώρες οι λογιστές όλης της Ελλάδας στα τηλέφωνα για να δουν τι θα κάνουν, να αγχώνονται που δεν θα προλάβουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις και γενικά να βιώνουν ένα κλίμα αναξιοπρεπούς εργασίας.

Αυτό κύριε Υπουργέ είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που βιώνουμε εμείς οι λογιστές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 
Δεύτερο φαινόμενο που διαδραματίστηκε στις 30.1.2015 και επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα:

Γνωρίζετε κ. Υπουργέ γιατί ανακοινώθηκε την τελευταία ημέρα και συγκεκριμένα στις 14:00 η επίλυση του προαναφερόμενου προβλήματος με μια ανακοίνωση παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων Φ.Π.Α.;

Να σας πούμε εμείς κ. Υπουργέ.

Δεν έβγαλαν την ανακοίνωση νωρίτερα, και ενώ το ήξεραν, δεν ενημέρωναν τους λογιστές - όταν αυτοί έπαιρναν τηλέφωνα - για έναν και μόνο λόγο:

Για να πληρώσουν όσα περισσότερα κορόιδα πολίτες τον Φ.Π.Α. τους την ίδια ημέρα ενώ όσοι έξυπνοι είχαν πληροφορίες εκ των έσω για την παράταση να τον πληρώσουν μετά από ένα μήνα (σ.σ. τόση παράταση δόθηκε)! Αυτή είναι η δίκαιη και ηθική πολιτεία.

Κ. Υπουργέ αυτή η τακτική του Υπουργείου δεν αποτελεί κάτι μεμονωμένο και έκτακτο. Αποτελεί πάγια πρακτική των Υπουργείων (ή των όποιων υπευθύνων) χρόνια τώρα.

Καιρός αυτό ν’ αλλάξει.
 
Εμείς με την παρούσα επιστολή σας ζητάμε να διερευνήσετε το θέμα και να σταματήσετε αυτό το νοσηρό φαινόμενο δεκαετιών. Αν επιθυμείτε μπορούμε να σας καταγράψουμε πλήθος περιπτώσεων τέτοιων όπως αυτές που σας προαναφέραμε.
 
Σας παρακαλούμε λοιπόν να σταματήστε τις πρακτικές αυτές άμεσα.
 
Ζητούμε τα αυτονόητα:
 
Να υπάρξει επιτέλους έγκαιρη ενημέρωση για το τι ακριβώς θέλουν να κάνουμε εμείς οι λογιστές και έγκαιρη ετοιμότητα υποδοχής της εργασίας μας από τις υπηρεσίες του Δημοσίου.
 
Να υπάρχει τιμιότητα και ηθική στις πρακτικές του Υπουργείου. Να σταματήσουν άμεσα αυτά τα κόλπα της παράτασης των τελευταίων λεπτών ώστε να «αρπάξουν» ό,τι μπορούν λες και η Πολιτεία είναι μια επιχείρηση τελευταίας κατηγορίας. Όταν βλέπουν ότι δεν είναι έτοιμοι, με θάρρος και τιμιότητα να ενημερώνουν τους πολίτες έγκαιρα και να μην πέφτουν μα αυτές τις πρακτικές τόσο μα τόσο χαμηλά.
 
Τέλος μας είναι πολύ ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν η νέα κυβέρνηση ακολουθήσει τις πρακτικές των προηγουμένων οι οποίοι απόφευγαν να δίνουν απάντηση σε ερωτήματα φορέων. Απαντήστε μας. Πείτε μας έστω ότι έχουμε λάθος. Μονάχα απαντήστε μας.
 
Με εκ τ ί μ η σ η
εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων
 
Ο Πρόεδρος, Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος
Ο Αντιπρόεδρος, Κυπραίος Κωνσταντίνος
Ο Γραμματέας, Κελάκης Μιχαήλ
Ο Ταμίας, Παπαδάκης Ιωάννης
Το Μέλος, Πετράκης Νικόλαος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο