Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Άρθρο - παρέμβαση του Γιώργου Σταθάκη: «H συμφωνία με τους εταίρους είναι εφικτή»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ και ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Άρθρο – παρέμβαση του Γιώργου Σταθάκη στο site www.capital.gr: «H συμφωνία με τους εταίρους είναι εφικτή»

Οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για την αποπληρωμή του χρέους. Με την μνημονιακή πολιτική η αποπληρωμή του χρέους γίνεται ανέφικτη λόγω του στραγγαλισμού της πραγματικής οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αντιστραφεί αυτή η λογική και η αποπληρωμή του χρέους να συνδεθεί με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν το ποσό που πληρώνουμε για το χρέος συνδέεται με την αύξηση του ΑΕΠ μας, η αποπληρωμή του δεν θα αποτελεί τροχοπέδη για την αναπτυξιακή δυναμική όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Αυτό αναπόφευκτα μεταβάλει το χρόνο
 αποπληρωμής και τη σημερινή πραγματική αξία του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε άμεσα τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Η διαπραγμάτευση αυτή δεν οδηγεί ούτε σε ρήξη και καταστροφή όπως επιμένουν ακόμη να προφητεύουν κάποια κέντρα στην Ελλάδα που απομονώνονται ολοένα και περισσότερο, ούτε όμως και στην αποδοχή του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση. Πολλοί εξεπλάγησαν από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του προέδρου Ομπάμα εχθές. Δηλώσεις που δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός δρόμου που μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι: Γιατί είναι εφικτή μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους με αυτήν την κυβέρνηση, ενώ δεν ήταν με την προηγούμενη;

Η απάντηση βρίσκεται στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας είναι τέσσερα.

Πρώτον, η απομείωση του δημόσιου χρέους. Δεύτερον, το χρηματοδοτικό πλαίσιο κατά την μεταβατική περίοδο από το μνημονιακό καθεστώς στην εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτά τα δύο είναι που χρειάζεται η Ελλάδα για να μπορέσει να εκκινήσει η διαδικασία ανάκαμψης της Οικονομίας της.
 
Αλλά για να τα πάρει θα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα που να πείθει τους εταίρους ότι δε θα επιστρέψουμε στις παθογένειες του παρελθόντος.
Εδώ ερχόμαστε στα άλλα δύο σημεία της συμφωνίας.

Το τρίτο σημείο είναι ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, χωρίς βέβαια τα μεγάλα πλεονάσματα που καθηλώνουν την αναπτυξιακή πορεία. Η Ελλάδα δεσμεύεται ότι δεν θα παράξει νέα ελλείμματα τα οποία θα οδηγούσαν ξανά τη χώρα σε καθεστώς οιονεί χρεοκοπίας.

Το τέταρτο σημείο είναι και το σημαντικότερο από όλα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματικά ανάγκη η οικονομία, όπως αυτές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στην πάταξη της διαφθοράς, είναι οι μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησε να κάνει καμία μνημονιακή κυβέρνηση για να μη θίξει τη διαπλοκή και το πελατειακό κράτος.

Η συμφωνία είναι λοιπόν εφικτή γιατί είναι πραγματικά επωφελής για όλους. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ευρώπη από την άλλη πλευρά μπορεί να αντιμετωπίσει το ελληνικό ζήτημα στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταστροφής της οικονομικής πολιτικής που θα δώσει περισσότερο χώρο στη νομισματική χαλάρωση, και σε πιο θαρραλέα βήματα αναπτυξιακής στρατηγικής.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο