Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολογία ακινήτων και την εξάλειψη των μνημονιακών ρυθμίσεων φορολόγησης της ιδιοκατοίκησης και μη εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων 2014. Αίτημα για συνάντηση - Πρόσκληση στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑΠρος τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη
Προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη
Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα

ΚΟΙΝ. προς την Γ.Γ.Δ.Ε. κα Κατερίνα Σαββαίδου

Ενταύθα Αθήνα, 2α Φεβρουαρίου 2015

ΘΕΜΑ: Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολογία ακινήτων και την εξάλειψη των μνημονιακών ρυθμίσεων φορολόγησης της ιδιοκατοίκησης και μη εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων 2014. Αίτημα για συνάντηση - Πρόσκληση στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

Αξιότιμοι κυρία, κύριοι Υπουργοί

Πρώτον σας συγχαίρουμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας και σας ευχόμαστε δύναμη και επιτυχία στην αποστολή σας, που δεν είναι άλλη από το καλό του Ελληνικού Λαού.

Η Ομοσπονδία μας έχει ως καταστατικό σκοπό της την προάσπιση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας. Η συντριπτική πλειονότητα έγιναν ιδιοκτήτες όχι γιατί κέρδιζαν πολλά χρήματα στη ζωή τους, αλλά γιατί δούλευαν πολύ και «έτρωγαν» λίγα. Η ιδιοκτησία που απέκτησαν ήταν αποτέλεσμα δουλειάς και αποταμίευσης, και αυτή η επιλογή τους δεν μπορεί να αποτελεί λόγο φορολογικής εξόντωσής τους, όπως δυστυχώς συνέβη με τον ΕΝΦΙΑ. Οι αγώνες που διαχρονικά διεξάγει η ΠΟΜΙΔΑ έχουν στόχο όχι πώς να μην πληρώνουμε φόρους, αλλά πως οι φόροι να είναι τέτοιοι ώστε να μπορούμε πράγματι να τους πληρώνουμε!

Μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών του κόμματός σας συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για την οποία βεβαίως δεν υπάρχει φορολογούμενος που να διαφωνεί, αν δεν συνοδευόταν από την επαναφορά του πλέον επικίνδυνου για τους φορολογούμενους και καταστροφικού φόρου για την εθνική οικονομία, του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), τον οποίο χαρακτηρίζουμε έτσι, γιατί κάθε φόρος τύπου ΦΑΠ, σήμερα:

-Δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από το πραγματικό εισόδημά τους, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα.

-Επιβάλλεται στην κατοχή απαξιωμένων και απρόσοδων κυρίως, ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, που σήμερα είναι στα αζήτητα ακριβώς εξαιτίας της υπερφορολόγησής τους.

-Υπολογίζεται με «αντικειμενικές» αξίες που, μέσα στη σημερινή κατεδάφιση της κτηματαγοράς, για τις πιο πολλές κατηγορίες αστικών ακινήτων είναι πολλαπλάσιες από τις «εμπορικές».

-Συρρικνώνει τη φορολογική βάση στο 10% της σημερινής, φορτώνοντας όσους παραμένουν φορολογούμενοι και με τα πολλαπλάσια βάρη όλων των απαλλασσομένων. Οδηγεί έτσι στον περιορισμό αντί για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που αποτελεί μόνιμο στόχο της φορολογικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και εγγύηση για την εισπραξιμότητα των φόρων.

-Συναθροίζει τα περιουσιακά στοιχεία και εξοντώνει όποιον έχει κάτι περισσότερο, αδιαφορώντας αν μπορεί πράγματι να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που του επιβάλλονται.

Οταν ισχυρίζεται κανείς ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία στοχεύει στη μεσαία αστική, γιατί η πραγματικά μεγάλη περιουσία είτε είναι αφορολόγητη αγροτική, είτε ανήκει σε εταιρείες διαφόρων τύπων που φορολογούνται χωρίς κλίμακα.

Και το 2009 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επαγγέλθηκε προεκλογικά την κατάργηση του ΕΤΑΚ (που είχε συντελεστή 1 ο/οο, και αφορολόγητο 100.000 ευρώ), ενός τέλους που όλοι μπορούσαν να το πληρώσουν, και την επαναφορά του ΦΑΠ. Η χαρά κράτησε ένα μόλις έτος (2010), γιατί μετά, όπως όλοι γνωρίζουμε, επιβλήθηκε το γνωστό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ κλπ….

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του από νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με απόδοση 1,5 δις που έχετε υποσχεθεί προεκλογικά, και με πιθανολογούμενο ατομικό αφορολόγητο 200.000 ευρώ, θα έχει τα εξής αποτελέσματα: Από τις 5.500.000 περίπου φορολογούμενους που ήταν υπόχρεοι σε καταβολή ΕΝΦΙΑ ύψους 3,2 δις, ο νέος ΦΑΠ ύψους 1,5 δις θα καταβληθεί μόνον από 500.000 περίπου φορολογούμενους, που είναι σαφές ότι θα επωμιστούν περίπου πενταπλάσια ποσά ο καθένας από ότι πλήρωσαν για τον ΕΝΦΙΑ του 2014, ή και πολύ περισσότερα αν το ζητούμενο ποσό δεν περιοριστεί στο 1,5 δις!

Συνεπώς η επαναφορά του επάρατου ΦΑΠ ναι μεν θα φοροαπαλλάξει αυτούς που πλήρωσαν μικροποσά για τον ΕΝΦΙΑ, συρρικνώνοντας τη φορολογική βάση, όμως θα αποτελέσει τη "χαριστική βολή" στη μεσαία τάξη των φορολογουμένων, οι οποίοι, αδυνατώντας να πληρώσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πόρτα είτε των πλειστηριασμών των περιουσιακών τους στοιχείων, είτε της φυλακής, λόγω της ισχύουσας ποινικοποίησης της αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής κάθε χρόνο, του ετήσιου αυτού δημευτικού φόρου. Ετσι αυτή η επιλογή, μοιραία θα αποτελέσει και τη χαριστική βολή στα δημόσια έσοδα από την πηγή αυτή!

Αντίθετα, χαμηλότερος φορος κατοχής θα βοηθήσει την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας που θα φέρει μείωση της ανεργίας και περισσότερα έσοδα στο κράτος από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των 100 επαγγελμάτων που ζούν ή εξαρτώνται από την οικοδομή.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ:

1. Πλατειά και καθολική φορολογική βάση, χωρίς εξαιρέσεις από τη φορολογία των ακινήτων που ανήκουν σε ισχυρές κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες ή φορείς.

2. Ενιαίο χαμηλό φορολογικό συντελεστή 1 ο/οο, που όλοι πράγματι θα πληρώνουν.

3. Ξεχωριστή φορολόγηση κάθε ακινήτου, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαικές χώρες.

4. Σύνδεση με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων.

5. Μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης κατά 30% και των συντελεστών "εμπορικότητας" των ακινήτων κατά 50% στο τμήμα τους πάνω από τη μονάδα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΥΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ» ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ:

Ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος 2014, σας ζητούμε να καταργήσετε άμεσα δύο καθαρά μνημονιακής προέλευσης, κυριολεκτικά «αντιλαικές» ρυθμίσεις του νέου «Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» (Ν.4172/2013), με τις οποίες η «Τρόικα» έχει παγιδεύσει τους ιδιοκτήτες της χώρας αφενός να φορολογούνται με τεκμαρτό μίσθωμα κάθε μήνα για τα σπίτια τους και αφετέρου να πληρώνουν αναγκαστικά φόρο για ενοίκια που δεν εισπράττουν:

1. Να επαναφέρετε τη ρητή απαλλαγή της ιδιοκατοίκησης κύριας κατοικίας από τη σήμερα ισχύουσα φορολόγησή της με τεκμαρτό μίσθωμα 3% επί της αντικειμενικής αξίας, που θα προστεθεί στο φορολογητέο εισόδημα του 2014 όλων μας, και

2. Να επαναφέρετε τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων έτους 2014 στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα, ή να καθιερώσετε κάποια άλλη διαδικασία δήλωσης και μη φορολόγησής τους διότι είναι έξω από κάθε νομιμότητα, πραγματικότητα αλλά και κρατική φορολογική ηθική, να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες που «φεσώθηκαν» από τους ενοικιαστές τους, να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά μισθώματα του 2014, χωρίς να έχουν την παραμικρή πρακτική δυνατότητα να τα εισπράξουν!

Ζητούμε άμεσα συνάντηση μαζί σας για να σας ενημερώσουμε γενικότερα για τη φορολογία ακινήτων, θέμα που η οργάνωσή μας επί δεκαετίες χειρίζεται και άριστα γνωρίζει.

Ταυτόχρονα σας προσκαλούμε να παραστείτε και να μας εκθέσετε τις απόψεις σας στο 32ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας που θα διεξαχθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2015, 10 π.μ. στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς.

Στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και διευκρίνιση.

Με εξαιρετική εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Πρόεδρος Διεθν. Ενώσεως Ιδ. Ακινήτων
Στράτος Παραδιάς

O Αντιπρόεδρος
Καθηγητής Οικονομικών ΔΠΘ
Διονύσιος Χιόνης

Η Γεν. Γραμματεύς
Αντιπρόεδρος Ενώσεως Ιδ. Ελλάδος
Αιμιλία Βαδόκα


Ετικέτες για αναζήτηση ΠΟΜΙΔΑ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο