Ειδήσεις Τεχνολογία

Νέα μέτρα υιοθετεί η Google

Η Google ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει νέα μέτρα για την προστασία της ανωνυμίας των χρηστών, τα οποία καθιστούν...πιο δύσκολη την αναγνώριση του υπολογιστή από τον οποίο χρησιμοποιείται κάθε φορά η μηχανή αναζήτησης. Οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας χαιρέτισαν την απόφαση....


Η Google ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει νέα μέτρα για την προστασία της ανωνυμίας των χρηστών, τα οποία καθιστούν...πιο δύσκολη την αναγνώριση του υπολογιστή από τον οποίο χρησιμοποιείται κάθε φορά η μηχανή αναζήτησης. Οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας χαιρέτισαν την απόφαση.
Η νέα πολιτική που ανακοινώθηκε την Τετάρτη προβλέπει ότι η Google θα διαγράφει κάθε 18 με 24 μήνες σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν δυνητικά να επιτρέψουν την αναγνώριση των χρηστών, εκτός αν υπάρχει νομική απαίτηση για διατήρηση των δεδομένων για μεγαλύτερο διάστημα.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη», σχολίασε ο Αρι Σουάρτζ, υποδιεθυντής του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία, μιας οργάνωσης για την προστασία της ιδιωτικότητας. «Είναι το είδος των μέτρων για τα οποία πιέζαμε εδώ και χρόνια».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Electronic Frontier Foundation δήλωσε ότι η απόφαση της Google αποτελεί ένα «θετικό πρώτο βήμα», αν και θα ήταν προτιμότερο να διαγράφονται τα εν λόγω δεδομένα εντός έξι μηνών.

Διαδικτυακή διεύθυνση

Η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης διατηρούν τα δεδομένα ώστε να μάθουν περισσότερα για τις προτιμήσεις των χρηστών και να βελτιώσουν τους αλγόριθμους αναζήτησης και τις υπηρεσίες τους.

Κάθε φορά που ένας χρήστης πραγματοποιεί μια αναζήτηση στον Παγκόσμιο Ιστό μέσω της Google, οι διακομιστές της εταιρείας καταγράφουν τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και τη μοναδική αριθμητική διεύθυνση του υπολογιστή, γνωστή ως διεύθυνση Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (IP). Επίσης αποθηκεύουν στον υπολογιστή του χρήστη τα λεγόμενα cookies, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τις προτιμήσεις του.

Στο εξής η Google θα διαγράφει τα τελευταία οκτώ ψηφία της διεύθυνσης IP κάθε ενάμισι με δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ενδιαφερόταν να μάθει ποιος υπολογιστής πραγματοποίησε μια συγκεκριμένη αναζήτηση, θα έπρεπε να ελέγξει 256 δοαφορετικούς συνδυασμούς, κάτι που θα εμπόδιζε σημαντικά την προσπάθειά του.

Η νέα πολιτική προβλέπει επίσης την «αποπροσωποποίηση» των cookies.

Η ανωνυμία στις διαδικτυακές αναζητήσεις και ο έλεγχος της τεράστιας ποσότητας δεδομένων που διατηρούν οι μηχανές αναζήτησης είναι ένα ακανθώδες ζήτημα για το οποίο η Google συγκρούστηκε πέρυσι με την αμερικανική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων για μια υπόθεση που αφορά τη διαδικτυακή πορνογραφία, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης λίστες με αιτήματα αναζήτησης που είχαν υποβληθεί από χρήστες.

Η Yahoo!, η Microsoft και η AOL συμμορφώθηκαν με το αίτημα, ωστόσο η Google αντιστάθηκε και κατάφερε να μην παραδώσει τα δεδομένα, και αντ΄αυτών να προσφέρει μόνο ένα μικρό δείγμα των διαδικτυακών τόπων που περιλαμβάνει ο κατάλογός της.

Σε ένα άλλο περιστατικό, πέρυσι το καλοκαίρι, η AOL δημοσιοποίησε στο Διαδίκτυο 19 εκατ. αιτήματα αναζητήσεων στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος. Αν και δεν περιλάμβαναν ονόματα ή άλλα προσωπικά στοιχεία, τα δεδομένα επέτρεψαν την αναγνώριση ορισμένων χρηστών. Η AOL απολογήθηκε και απέλυσε δύο στελέχη της.

Παρά το ατόπημά της, η AOL υποστηρίζει τώρα ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τη Google, καθώς δεν αποθηκεύει τις διευθύνσεις IP των χρηστών και διατηρεί τα υπόλοιπα δεδομένα χρήσης σε κρυπρογραφημένη μορφή μόνο για 13 μήνες.

Πηγή Ε-portal
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο