Ειδήσεις Απόψεις

Η «αγραναύπαση» των εγκυκλίων για τους αγρότες

New Page 1

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVENΤα θέματα που έχουν ανακύψει τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τη φορολογία των αγροτών είναι πάρα πολλά. Οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά προβλήματα και βρίσκονται μετέωροι, αφού υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για πλείστα θέματα. Βρισκόμαστε στο παρά πέντε και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την ετήσια δήλωση φ.π.α. των αγροτών του κανονικού καθεστώτος (σ.σ. η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 30η Ιανουαρίου 2015), αλλά ούτε έχουμε και επίσημη θέση αναφορικά με το μείζον θέμα της φορολόγησης ή μη των αποζημιώσεων, ενισχύσεων κ.λπ. των αγροτών.

Πολλοί συνάδελφοι είναι συγκεχυμένοι λόγω του χάους που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα θέματα των αγροτών και προσπαθούν να βάλουν μία τάξη στο μυαλό τους σχετικά με όσα ισχύουν, όμως αυτό είναι ανέφικτο λόγω της χαρακτηριστικής απουσίας επίσημων θέσεων και σαφών οδηγιών από τη Διοίκηση που θα έδιναν λύσεις σε όλα τα ζητήματα. Τα προβλήματα έχουν αναδειχθεί δεόντως από συναδέλφους τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Πρόσφατα διαβάσαμε μία ανακοίνωση του συλλόγου Ν. Καρδίτσας, στην οποία περιγράφηκε με γλαφυρό τρόπο όλο αυτό το κομφούζιο γύρω από τα θέματα των αγροτών.

Τα ερωτήματα είναι πολλά αλλά ενδεικτικά θέτω τα παρακάτω που είναι άμεσα: α) Τι θα γίνει με την ετήσια δήλωση του φ.π.α. της οποίας η καταληκτική ημερομηνία υποβολής εκπνέει αύριο; β) Τι θα γίνει με τη φορολόγηση ή μη των αποζημιώσεων, ενισχύσεων κ.λπ.; γ) Τι θα γίνει με την ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση των αγροτών του ειδικού καθεστώτος;

Αντιλαμβάνομαι ότι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα γι΄ αυτό και καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων για τα φλέγοντα θέματα που ανέφερα παραπάνω -αλλά και για άλλα-, όμως κι εμείς ως επαγγελματίες βρισκόμαστε σε δεινή θέση αφού δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, ούτε να προγραμματίσουμε το χρόνο μας και φυσικά δεν μπορούμε να εργαστούμε με ηρεμία. Πως να εργαστείς σωστά άλλωστε υπό τέτοιες συνθήκες; Πως να ασκήσεις με συνέπεια το επάγγελμά σου όταν η περιδίνηση των δυσεπίλυτων προβλημάτων σε τραβά προς τον πάτο;  

Πολλές φορές αναρωτιέμαι -όχι φυσικά μόνο εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι- γιατί οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν ζητούν τη συνδρομή και των συναδέλφων που γνωρίζουν όλα τα θέματα των αγροτών ώστε να βρεθεί μία λύση! Θεωρώ ότι έτσι θα υπήρχε ένας συγκερασμός απόψεων και θέσεων τόσο από τη δική μας πλευρά -των συναδέλφων δηλαδή που θα πρότειναν λύσεις-, όσο και από την πλευρά της Διοίκησης, με αποτέλεσμα να οδηγούμασταν με μαθηματική ακρίβεια στην επίλυση των προβλημάτων. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με άλλα φορολογικά ζητήματα, αφού ο καθένας από μας που γνωρίζει επαρκώς ένα θέμα θα μπορούσε να δώσει τα «φώτα» του αφιλοκερδώς για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν πολλούς. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι μόνοι εμείς οι λογιστές γνωρίζουμε καλύτερα τα προβλήματα που αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων, γιατί τα ζούμε καθημερινά και εργαζόμαστε ουσιαστικά μέσα στο πρόβλημα παλεύοντας να εργαστούμε με συνέπεια και επαγγελματισμό.

Ευελπιστώ η Διοίκηση να δώσει άμεσα λύση στα ανωτέρω προβλήματα που αφορούν στους αγρότες και στη φορολογία τους, ώστε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση και επιτέλους να εργαστούμε με σαφείς οδηγίες. Να δοθεί επίσης επαρκές χρονικό περιθώριο προκειμένου να φέρουμε εις πέρας τις εργασίες μας δουλεύοντας σε ανθρώπινα όρια και όχι σπαταλώντας κάθε λεπτό της ημέρας στα γραφεία μας.

Καλημέρα και καλή δύναμη.


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο