Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

ΣτΠ - Υπέρβαση γραφειοκρατικού εμποδίου στη χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένο του Ο.Α.Ε.Ε.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας
Σύνοψη διαμεσολάβησης

Ιανουάριος 2015

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Χρήστος Α. Ιωάννου
Ειδική Επιστήμονας: Ρένα Παπαδάκη

Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχτηκε αναφορά από Κέντρο Υγείας Βορείου Ελλάδας με αίτημα τη διερεύνηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης ασφαλισμένου, με περίπου 30 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού, που επιλήφθηκε της υπόθεσης, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας βρισκόταν σε αντικειμενική αδυναμία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής του. Παρά το γεγονός ότι είχε συμπληρώσει από το 2009 τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλιστικού χρόνου και ηλικίας, δεν ήταν σε θέση να χειριστεί τα οικονομικά του θέματα, με αποτέλεσμα να καταλήξει άστεγος και ανασφάλιστος. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταξιοδότησης προσέκρουε στο γεγονός ότι ένα ποσό της οφειλής του προς τον ΟΑΕΕ εμφανιζόταν ότι είχε καταβληθεί εκπρόθεσμα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη σε έγγραφό του τόνισε ότι από τον φάκελο του ασφαλισμένου δεν αποδεικνύεται ότι είχε εγγράφως ενημερωθεί για την εν λόγω οφειλή και τη δίμηνη προθεσμία καταβολής της. Και επιπλέον, ότι ο ασφαλισμένος μόλις τελικά έλαβε γνώση για την οφειλή ανταποκρίθηκε και την πλήρωσε άμεσα.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ εκτίμησε τις ιδιαιτερότητες της υπόθεσης, δέχθηκε ως εμπρόθεσμη την καταβολή του οφειλόμενου ποσού και δρομολογήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία η διαδικασία καταβολής της σύνταξης στον ενδιαφερόμενο.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 213 1306 625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 213 1306 604
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο