Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Οδηγίες από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για την ασφάλιση των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών που είναι μέλη του ΣΟΕΛ

Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος 2/2015 από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. σχετικά με την ασφάλιση των Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών που είναι μέλη του Σώματος Ορκωτών - Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) και παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή τους.

Στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπάγονται οι Ορκωτοί ελεγκτές- Λογιστές ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΣΟΕΛ και οι οποίοι κατά την 1/7/2014 είτε:

Α. Έχουν συμπληρώσει είκοσι πέντε έτη (25) ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (δηλ. 7.500 ημέρες εργασίας και πάνω). Στον ανωτέρω χρόνο ασφάλισης περιλαμβάνεται τόσο ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης είτε ως μέλος του ΣΟΕΛ είτε από οποιαδήποτε άλλη εργασία, όσο και ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης που έχει χωρήσει καθώς και οποιοσδήποτε χρόνος που έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ή για τον οποίο έχει υποβληθεί αίτηση αναγνώρισης στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ μέχρι 30/6/2014, είτε

Β. Έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα (είτε για πλήρη είτε για μειωμένη σύνταξη) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (σχετ. Η αριθμ.Φ.80000/οικ.27040/1798/21.11.2012 εγκύκλιος ΓΓΚΑ ΑΔΑ: Β4ΣΞΛ-Ο6Υ).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ/τος 33/1973 τη θέση του εργοδότη έναντι του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ είχε το Σώμα Ορκωτών Λογιστών , το οποίο παρακρατούσε και απέδιδε στο ΙΚΑ τις αναλογούσες εισφορές (εργοδότη και ασφαλισμένου) για τον κλάδο σύνταξης, οι οποίες βάρυναν εξ ολοκλήρου τους Ορκωτούς Λογιστές.

Κατά συνέπεια, Ορκωτοί Λογιστές μέλη του ΣΟΛ που πληρούν τις αναφερόμενες ως άνω προϋποθέσεις (είτε έχουν 25 έτη ασφάλισης ή θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα) και οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του Ιδρύματος, συνεχίζουν να βαρύνονται οι ίδιοι εξ ολοκλήρου με τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου σύνταξης (εργοδότη και ασφαλισμένου) υπολογιζόμενες στη ανώτατη ασφαλιστική κλάση του Ιδρύματος (28η) και για 25 ημέρες ασφάλισης (94,94Χ25=2373,5), τη θέση δε εργοδότη έναντι του Ιδρύματος εξακολουθεί να την έχει το ΣΟΛ.

Ορκωτοί Λογιστές που δεν ήταν μέλη του ΣΟΛ που πληρούν τις αναφερόμενες ως άνω προϋποθέσεις (είτε έχουν 25 έτη ασφάλισης ή θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα) υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ισχύει ο επιμερισμός του ποσοστού ασφάλισης εργοδότη και ασφαλισμένου (δηλ. δεν επιβαρύνονται οι ίδιοι με το σύνολο των εισφορών) οι αναλογούσες εισφορές υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους, τη θέση δε εργοδότη έναντι του Ιδρύματος κατέχει η ελεγκτική εταιρεία στην οποία απασχολούνται.

Επίσης, στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. υπάγονται οι ασκούμενοι Ορκωτοί Ελεγκτές -Λογιστές (Επίκουροι- Δόκιμοι) για τους οποίους έγινε αναλυτική αναφορά στην Α3 παράγραφο της παρούσας εγκυκλίου, εφόσον κατά την εκτέλεση του ελεγκτικού τους έργου τελούν σε σχέση εξαρτημένης εργασίας προς τις Ελεγκτικές εταιρείες ή Κοινοπραξίες Ορκωτών Ελεγκτών καθόσον δεν είναι βέβαιο ότι μετά το πέρας της άσκησης θα γίνουν Ορκωτοί Λογιστές- Ελεγκτές.Δείτε την εγκύκλιο από το φορολογικό αρχείο του κόμβου


Ετικέτες για αναζήτηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΣΟΕΛ ορκωτοί


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο