Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επείγουσα επιστολή του Προέδρου του Δ.Σ.Α. στο Υπ.Οικ. για την απαλλαγή από τον Φ.Π.Α.

Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον Υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και την Γενική Γραμματέα Εσόδων Αικ. Σαββαίδου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρής επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του μέτρου της απαλλαγής από τον ΦΠΑ για όσους την προηγούμενη περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα, χωρίς ΦΠΑ, έως 10.000 ευρώ.

Ο κ. Αλεξανδρής ζητά να παραταθεί για ικανό χρόνο η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μεταβολής και να παρασχεθούν τάχιστα οι αναγκαίες εκείνες ερμηνευτικές κατευθύνσεις, προς άρση των ασαφειών και διευκόλυνση της διαδικασίας. Και καλεί για το σκοπό αυτό τους αρμόδιους να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή του Προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για το θέμα αυτό.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 12.01.2015
Αρ. Πρωτ. 628

Προς
•  Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη
•  Τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη
•  Τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου

Θέμα: Απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων.

Με τις διατάξεις του άρθρου 251 του Ν. 4281/2014 προβλέφθηκε απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεως και καταβολής Φ.Π.Α. των υποκειμένων στον φόρο αυτό, οι οποίοι, κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα, χωρίς Φ.Π.Α., μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000,00) Ευρώ.
   

Σύμφωνα, δε, με τις ανωτέρω διατάξεις, για τη μετάταξη στο ως άνω καθεστώς απαιτείται η υποβολή δηλώσεως μεταβολών κατά την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου, με βάση τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 10§4 του Ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), ήτοι εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών.
   

Εντούτοις, παρά την τεράστια σημασία του ως άνω νομοθετικού μέτρου, τόσο για λόγους κοινωνικούς, όσο και για λόγους ενισχύσεως της συναλλακτικής δραστηριότητος, παρατηρείται στην πράξη αδυναμία των φορολογικών αρχών να ανταποκριθούν στις υποβαλλόμενες δηλώσεις μεταβολής προς υπαγωγή στο εν λόγω καθεστώς, λόγω μη εκδόσεως από την Κεντρική Διοίκηση ρητών οδηγιών ως προς τις λεπτομέρειες εφαρμογής του. Υφίστανται, δε, σε κάθε περίπτωση, ερμηνευτικές ασάφειες και διαδικαστικά κενά, που παρακωλύουν την ομαλή εφαρμογή του μέτρου σε άμεσο χρόνο. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την άκρως πιεστική προθεσμία υπαγωγής στο προαναφερθέν καθεστώς, δημιουργούν μια προβληματική κατάσταση, η οποία προκαλεί την de facto αποδυνάμωση του μέτρου.
   

Δεδομένων των προπαρατεθέντων, παρίσταται επιτακτική η ανάγκη αφενός να παραταθεί για ικανό χρόνο η προθεσμία υποβολής της δηλώσεως μεταβολών προς υπαγωγή στο απαλλασσόμενο καθεστώς και αφετέρου να παρασχεθούν τάχιστα οι αναγκαίες εκείνες ερμηνευτικές κατευθύνσεις, προς άρση των ασαφειών και διευκόλυνση της διαδικασίας.
   

Παρακαλούμε θερμώς για τις άμεσες ενέργειές Σας προς αντιμετώπιση των ανωτέρω.

Με τιμή

Βασίλειος Ε. Αλεξανδρής


Ετικέτες για αναζήτηση ΦΠΑ απαλλαγή έσοδα ΔΣΑ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο