Ειδήσεις Υπενθυμίσεις

Συνήγορος του Πολίτη: Αντισυνταγματική η φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Ιανουάριος 2015

Κύκλος Σχέσεων Κράτους - Πολίτη
Σύνοψη διαμεσολάβησης

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Μαίρη Κοτρωνιά
Ειδικός επιστήμονας: Θεοδώρα Βούλγαρη

Γιατρός διαμαρτυρήθηκε στο Συνήγορο για την άρνηση της αρμόδιας ΔΟΥ να κάνει δεκτό αίτημά του για την επανεκκαθάριση φόρου εισοδήματος παρελθόντων οικονομικών ετών και την επιστροφή του φόρου που είχε καταβάλει για την πάγια αποζημίωση δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, αποζημίωση την οποία λάμβανε κάθε μήνα με το μισθό του.

Ο φορολογούμενος επικαλέστηκε την έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχαν κρίνει αμετάκλητα ως αντισυνταγματική τη διάταξη νόμου η οποία προέβλεπε τη φορολόγηση της συγκεκριμένης αποζημίωσης. Κατά την αρχική ωστόσο άποψη του Υπουργείου Οικονομικών, οι συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις δέσμευαν μόνο τους διαδίκους της συγκεκριμένης δίκης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε ότι η άρνηση της ΔΟΥ να συμμορφωθεί προς τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν ως αντισυνταγματική τη διάταξη στην οποία στηρίχθηκε η φορολόγηση της αποζημίωσης ήταν αντίθετη προς τις αρχές του κράτους δικαίου, της νομιμότητας της διοικητικής δράσης και της χρηστής διοίκησης.

Τελικά, ο Συνήγορος, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ενημερώθηκε για την έκδοση από το Υπουργείο Οικονομικών εγκυκλίου (ΠΟΛ.1234/27.10.2014) με την οποία δόθηκε λύση στο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο αυτή, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έδωσε οδηγίες στις ΔΟΥ να προβούν σε άμεση εκκαθάριση των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων και δηλώσεων με επιφύλαξη, με τις οποίες οι φορολογούμενοι ζητούσαν τη συμμόρφωση προς τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η εγκύκλιος επίσης καθόρισε ορισμένες (χρονικές) προϋποθέσεις της επανεκκαθάρισης.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604


Ετικέτες για αναζήτηση Συνήγορος επίδομα βιβλιοθήκης


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο