Δ.Ν.Τ.: Δημοσιονομικές και φορολογικές λύσεις για «φούσκες» ακινήτων

Οικονομικές Ειδήσεις

8 Ιανουάριος 2015
Taxheaven.gr

Αντλώντας στοιχεία από τις «φούσκες» που χτύπησαν την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία κατά την ευρω-κρίση, αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζουν πως η καταβαράθρωση των τιμών της ακίνητης περιουσίας μπορεί να προκαλέσει «μεγάλα κενά» στην οικονομία. «Κλειδί» στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι να μην πληγούν υπερβολικά η κατανάλωση και δυνατότητα των τραπεζών να δανείζουν.

Σειρά ρυθμιστικών, δημοσιονομικών και φορολογικών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση κρίσεων στην αγορά ακινήτων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε χώρας, παρουσιάζουν σε έκθεσή τους αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αντλώντας στοιχεία από τις «φούσκες» που χτύπησαν την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία κατά την ευρω-κρίση, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η καταβαράθρωση των τιμών της ακίνητης περιουσίας – ειδικά σε χώρες με υπέρμετρη οικοδομική δραστηριότητα – μπορεί να προκαλέσει «μεγάλα κενά» στην οικονομία, επιφέροντας έναν καταρράκτη συνεπειών που επηρεάζουν τη ρευστότητα, την κατανάλωση και τη σταθερότητα των τραπεζών.

Μεταξύ άλλων, οι αναλυτές προτείνουν φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών για την εξυπηρέτηση των οφειλών τους, θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που επιτρέπει ελαφρυντικούς διακανονισμούς μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη και χαλάρωση των προϋποθέσεων ενοικίασης ώστε να διευκολυνθεί η αξιοποίηση ξενοίκιαστων ακινήτων.

Ακόμα, προτείνεται η διευκόλυνση της μετατροπής ενυπόθηκων δανείων σε ενοίκιο προς την εκάστοτε τράπεζα, προκειμένου να αποφεύγονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κατοικιών, αλλά και άλλα μέτρα που αφορούν τις τράπεζες, όπως το «πάγωμα» καταβολής μερίσματος με στόχο να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού τομέα.

Ωστόσο, τονίζεται πως τα όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να έχουν την «κατάλληλη ισορροπία» ώστε να μη χτυπηθεί η «κουλτούρα πληρωμής». «Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πως τα μέτρα δεν δίνουν κίνητρο σε νοικοκυριά που δεν είναι χρεοκοπημένα να αναστείλουν την πληρωμή δόσεων», αναφέρουν οι αναλυτές, προειδοποιώντας πως διαφορετικά η αύξηση των «κόκκινων» χρεών απλά θα μειώσει τη δυνατότητα των τραπεζών να δανείζουν.

Σύμφωνα με την έκθεση, η στρατηγική της λύσης πρέπει να έχει «πολλές αιχμές» και να λειτουργεί σταδιακά, προκειμένου να μην δοθεί υπερβολική έμφαση σε μέτρα που λύνουν ένα μέρος του προβλήματος (πχ τα «κόκκινα» δάνεια) αλλά διογκώνουν κάποιο άλλο (πχ οδηγούν σε μείωση του μέσου εισοδήματος και της κατανάλωσης).

Η ελληνική πραγματικότητα

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση του ΔΝΤ, όμως είναι μια από τις χώρες που έχουν βιώσει βαρύτατη υποτίμηση στην αγορά ακινήτων.

Τη στιγμή που οι τιμές σε Ιρλανδία, Ολλανδία και Δανία αυξάνονται, ενώ στην Ισπανία σταθεροποιούνται, η αγοραστική αξία των ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζει να μειώνεται. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τιμές διαμερισμάτων στη χώρα μας ήταν μειωμένες κατά 7% το γ΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η πτώση καταγράφεται τόσο σε παλαιά (7,5%) όσο και σε νέα (6,1%) ακίνητα.

Η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά και την οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το Σεπτέμβριο εκδόθηκαν μόλις 1.102 νέες άδειες, με την πτώση συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 να ανέρχεται σε 11,2%.

Πηγή: http://www.skai.gr