Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δ.Ν.Τ.: Δημοσιονομικές και φορολογικές λύσεις για «φούσκες» ακινήτων

Αντλώντας στοιχεία από τις «φούσκες» που χτύπησαν την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία κατά την ευρω-κρίση, αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζουν πως η καταβαράθρωση των τιμών της ακίνητης περιουσίας μπορεί να προκαλέσει «μεγάλα κενά» στην οικονομία. «Κλειδί» στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι να μην πληγούν υπερβολικά η κατανάλωση και δυνατότητα των τραπεζών να δανείζουν.

Σειρά ρυθμιστικών, δημοσιονομικών και φορολογικών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση κρίσεων στην αγορά ακινήτων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε χώρας, παρουσιάζουν σε έκθεσή τους αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αντλώντας στοιχεία από τις «φούσκες» που χτύπησαν την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία κατά την ευρω-κρίση, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η καταβαράθρωση των τιμών της ακίνητης περιουσίας – ειδικά σε χώρες με υπέρμετρη οικοδομική δραστηριότητα – μπορεί να προκαλέσει «μεγάλα κενά» στην οικονομία, επιφέροντας έναν καταρράκτη συνεπειών που επηρεάζουν τη ρευστότητα, την κατανάλωση και τη σταθερότητα των τραπεζών.

Μεταξύ άλλων, οι αναλυτές προτείνουν φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών για την εξυπηρέτηση των οφειλών τους, θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που επιτρέπει ελαφρυντικούς διακανονισμούς μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη και χαλάρωση των προϋποθέσεων ενοικίασης ώστε να διευκολυνθεί η αξιοποίηση ξενοίκιαστων ακινήτων.

Ακόμα, προτείνεται η διευκόλυνση της μετατροπής ενυπόθηκων δανείων σε ενοίκιο προς την εκάστοτε τράπεζα, προκειμένου να αποφεύγονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κατοικιών, αλλά και άλλα μέτρα που αφορούν τις τράπεζες, όπως το «πάγωμα» καταβολής μερίσματος με στόχο να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού τομέα.

Ωστόσο, τονίζεται πως τα όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να έχουν την «κατάλληλη ισορροπία» ώστε να μη χτυπηθεί η «κουλτούρα πληρωμής». «Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πως τα μέτρα δεν δίνουν κίνητρο σε νοικοκυριά που δεν είναι χρεοκοπημένα να αναστείλουν την πληρωμή δόσεων», αναφέρουν οι αναλυτές, προειδοποιώντας πως διαφορετικά η αύξηση των «κόκκινων» χρεών απλά θα μειώσει τη δυνατότητα των τραπεζών να δανείζουν.

Σύμφωνα με την έκθεση, η στρατηγική της λύσης πρέπει να έχει «πολλές αιχμές» και να λειτουργεί σταδιακά, προκειμένου να μην δοθεί υπερβολική έμφαση σε μέτρα που λύνουν ένα μέρος του προβλήματος (πχ τα «κόκκινα» δάνεια) αλλά διογκώνουν κάποιο άλλο (πχ οδηγούν σε μείωση του μέσου εισοδήματος και της κατανάλωσης).

Η ελληνική πραγματικότητα

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση του ΔΝΤ, όμως είναι μια από τις χώρες που έχουν βιώσει βαρύτατη υποτίμηση στην αγορά ακινήτων.

Τη στιγμή που οι τιμές σε Ιρλανδία, Ολλανδία και Δανία αυξάνονται, ενώ στην Ισπανία σταθεροποιούνται, η αγοραστική αξία των ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζει να μειώνεται. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τιμές διαμερισμάτων στη χώρα μας ήταν μειωμένες κατά 7% το γ΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η πτώση καταγράφεται τόσο σε παλαιά (7,5%) όσο και σε νέα (6,1%) ακίνητα.

Η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά και την οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το Σεπτέμβριο εκδόθηκαν μόλις 1.102 νέες άδειες, με την πτώση συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 να ανέρχεται σε 11,2%.

Πηγή: http://www.skai.gr


Ετικέτες για αναζήτηση ακίνητα εισόδημα ΕΛΣΤΑΤ ΤτΕ ΔΝΤ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο