Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Αντί σχολίου της Δευτέρας - ανασκόπηση σημαντικών θεμάτων της εβδομάδας που πέρασε

Καλή χρονιά σε όλους.

Από την επόμενη εβδομάδα θα είναι πάλι κοντά σας η αγαπημένη στήλη "Το σχόλιο της Δευτέρας". Επειδή δεν ήταν και λίγα όσα συνέβησαν τις δύο περασμένες εβδομάδες, θεωρήσαμε ότι είναι απαραίτητη και χρήσιμη μια μικρή ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν ιδιαιτέρα για τους συναδέλφους που εκμεταλλεύτηκαν τις γιορτινές ημέρες για μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα.

Την ανασκόπηση της εβδομάδας από 22 έως 29 Δεκεμβρίου μπορείτε να την δείτε εδώ : [Αντί σχολίου της Δευτέρας - Ανασκόπηση σημαντικών θεμάτων της εβδομάδας που πέρασε]. Σταθείτε ιδιαίτερα στις αλλαγές που επήλθαν μετά την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. των δύο τελευταίων νόμων 4315/2014 και 4316/2014.  Οι συνδρομητές τους κόμβου μπορούν να τις μελετήσουν και από εδώ.

Την ανασκόπηση της νομοθεσίας για το 2014 μπορείτε να την δείτε εδώ:  [Ανασκόπηση νομοθεσίας 2014]

Την ανασκόπηση όμως των όσων βιώσαμε σαν κλάδος το 2014, μπορείτε να την δείτε εδώ : [Ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί για 365 μέρες]

 

Εβδομάδα 29 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου 2015

 

Υποχρεώσεις

 

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα -  Η ερμηνευτική εγκύκλιος

Δόθηκε στην δημοσιότητα η εγκύκλιος για τα Ε.Λ.Π. - [ΠΟΛ.1003/31.12.2014 Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4308/2014 (ΦΕΚ Α΄ 251) περί των «Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».]

Θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με τα επιμέρους θέματα της απόφασης το επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο δώστε προσοχή στις  παραγράφους 6.2.1 έως 6.2.4,  30.3.1 έως 30.6.1 και 30.1 έως 30.3 που αφορούν στην απογραφή του 2014.

[30.1. Στις περιπτώσεις που οντότητες είχαν διενεργήσει προαιρετικά απογραφή εμπορεύσιμων αγαθών έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2238/1994, και είχαν ως εκ τούτου την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν απογραφή και για τις τρεις επόμενες χρήσεις εκείνης που διενέργησαν προαιρετικά, πραγματοποιούν υποχρεωτικά απογραφή και για τις υπολειπόμενες χρήσεις.

30.2. Ειδικά, όταν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014 η οντότητα διενεργεί προαιρετικά και για πρώτη φορά απογραφή αποθεμάτων, η οντότητα αυτή δεν υποχρεούται, εξ’ αυτού του λόγου, να διενεργήσει απογραφή στις επόμενες τρεις περιόδους. Διευκρινίζεται ότι μετά την 31η Δεκεμβρίου 2014 ισχύουν εν προκειμένω οι διατάξεις του παρόντος νόμου για προαιρετική διενέργεια απογραφής (παράγραφος 4 του άρθρου 30).

30.3. Όσον αφορά την απογραφή της χρήσης 2014 διευκρινίζεται ότι η υποχρεωτική απογραφή κατά την 31.12.2014 καταλαμβάνει μόνο αυτούς που κατά τη χρήση αυτή πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα (χωρίς αναγωγή σε ετήσια βάση) από τη πώληση αγαθών πάνω από 150.000 ευρώ. Οι σχετικές αποφάσεις (Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1134/14.12.2004, όπως ισχύει), με τις οποίες απαλλάσσονται ορισμένοι υπόχρεοι της κατηγορίας αυτής από την τήρηση βιβλίου απογραφών και κατάρτισης απογραφής, ισχύουν και για την απογραφή της χρήσης αυτής (2014) και από 1.1.2015 παύουν να ισχύουν. Ωστόσο, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου του άρθρου 30 του Ν. 4308/2014 δύναται, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, να καθορίζονται για κατηγορίες οντοτήτων βάσει κριτηρίων, ειδικές απλουστεύσεις και απαλλαγές, σε ότι αφορά την τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων) και στην έκδοση λογιστικών στοιχείων.]

Για την απογραφή κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014 δείτε και την σχετική αναφορά του κόμβου : Ενημερωμένο - Απογραφή έτους 2014: Επισημάνσεις και διευκρινίσεις (ενημερωμένο)
 


Σχετικά με τους αγρότες

 

Αφορολόγητα αποθεματικά

Και ένα σχετικό άρθρο για τις τεχνικές εταιρίες.

 

ΕΝ.Φ.Ι.Α.

 

Ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων

30-12-2014 Χρόνος έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων

 

Αυθαίρετα

30-12-2014 Παράταση 12 μηνών για την υποβολή δήλωσης αυθαιρέτου
 


Εγκύκλιος σχετικά με διακανονισμό οφειλόμενων συνδρομών των μελών των επιμελητηρίων

Αρ. πρωτ.: 79408/30.12.2014 Εγκύκλιος σχετικά με διακανονισμό οφειλόμενων συνδρομών των μελών των Επιμελητηρίων

 

Παράταση στην πληρωμή τελών

 

Υπεύθυνη δήλωση Ο.Ε.Ε. για το 2015  

 

Διευκρινίσεις και διαψεύσεις από την Γ.Γ.Δ.Ε.


Για τις φαρμακευτικές εταιρίες και τα φαρμακεία


Τι πρέπει να προσέχουν οι εταιρίες που ασχολούνται με την εμπορία, ενοικίαση και πώληση μεταχειρισμένων ειδών ιματισμού, ένδυσης και υπόδησης.

 

Νέο μέλος στην Ευρωζώνη

 

ΕΓΣΕΕ


Δωρεάν ρεύμα για τους κατοίκους των δήμων με Α.Π.Ε.

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Τελειώνοντας την μικρή αυτή ανασκόπηση, σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε από τις 29 Δεκεμβρίου 2014 μπορείτε να δείτε την ασφαλιστικό βιογραφικό σας (από το 1994 και μετά) στην νέα εφαρμογή του υπ. Εργασίας. Δείτε εδώ περισσότερα


Όσοι έχουν χρόνο και όρεξη για μελέτη της  ερμηνευτικής των Ε.Λ.Π., μπορούν να κάνουν  χρήση μιας ακόμα καινοτομικής λειτουργίας που παρέχεται -εδώ και χρόνια- στους συνδρομητές του κόμβου σχετικά με τις αποφάσεις. Συγκεκριμένα, οι συνδρομητές μπορούν να εκτυπώσουν την απόφαση με τις παραπομπές στα άρθρα και τις παραγράφους (hypelinks) που αναφέρονται σε αυτήν, έτσι ώστε να τις έχουν μαζί τους ακόμα και στο εκτυπωμένο έντυπο. 

Τη δυνατότητα αυτή, όπως και μια πλειάδα ακόμη πρωτοποριακών εργαλείων απολαμβάνουν όσοι έχουν πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες. Να τονίσουμε ότι, όλες οι πρωτοποριακές λειτουργίες και τα καινοτομικά εργαλεία που ο κόμβος έφερε πρώτος στο προσκήνιο εδώ και χρόνια, έχουν πιστούς οπαδούς οι οποίοι μας διαβεβαιώνουν ότι ο κόμβος τους κάνει τη ζωή πιο εύκολη, Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε κι αυτή τη χρονιά να υλοποιήσουμε όλες τις σκέψεις που έχουμε καθημερινά και να τις μετατρέψουμε σε χρηστικά εργαλεία που θα βοηθούν όλους τους συναδέλφους να ασκούν με συνέπεια το επάγγελμά τους. Βέβαια, υπάρχουν και άλλου είδους "θαυμαστές" που δεν λένε να αφήσουν τίποτε χωρίς να αντιγράψουν. Τους ευχαριστούμε κι αυτούς όμως, αφού όπως είναι γνωστό η αντιγραφή είναι η πιο καλή μορφή κολακείας.

Χρόνια πολλά και καλή εβδομάδα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο