Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός με τις συντάξεις του ΟΑΕΕ

Κατατέθηκε την παρασκευή η τροπολογία με την οποία αίρεται η αδικία εις βάρος των βιοτεχνών και ελευθέρων επαγγελματιών που ασφαλίζονταν στα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ). Οπως προκύπτει από τις διατάξεις της τροπολογίας, δίνεται...

Κατατέθηκε την παρασκευή η τροπολογία με την οποία αίρεται η αδικία εις βάρος των βιοτεχνών και ελευθέρων επαγγελματιών που ασφαλίζονταν στα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ). Οπως προκύπτει από τις διατάξεις της τροπολογίας, δίνεται η δυνατότητα να λάβουν συντάξεις με βάση όσα αναφέρονται στους παλιούς κανονισμούς των τριών Ταμείων και όχι με όλα όσα ορίζει ο ενοποιημένος κανονισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (στον οποίο συγχωνεύθηκαν το ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ).
Με την τροπολογία, αλλάζει ουσιαστικά το καθεστώς που προβλεπόταν με το Προεδρικό Διάταγμα 258/2005 και εισάγονται ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ομαλή προσαρμογή των παροχών, σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν την ενοποίηση.
Η τροπολογία, όπως είχε πληροφορήσει από την αρχή της εβδομάδος το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ ο αρμόδιος υπουργός κ. Σ. Τσιτουρίδης, καταργεί την προθεσμία των τριών ετών εντός των οποίων έπρεπε να υποβάλουν αίτηση οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την έναρξη ισχύος του καταστατικού του, προκειμένου να επιλέξουν ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξης και τα χορηγούμενα επιδόματα, την εφαρμογή των καταστατικών διατάξεων των καταργούμενων Ταμείων.
Ετσι, υπό το νέο καθεστώς που εισάγει η τροπολογία, σε όσους από τους ανωτέρω επιλέξουν τις καταστατικές διατάξεις των καταργούμενων Ταμείων, οι ασφαλιστικές κατηγορίες και οι κλίμακες των συντάξεών τους αναπροσαρμόζονται ετήσια, σύμφωνα με τις αυξήσεις των εισφορών και συντάξεων του ΟΑΕΕ αντίστοιχα. Επίσης, για τον υπολογισμό της σύνταξής τους γίνεται κατάταξη στις πλησιέστερες ασφαλιστικές κατηγορίες των καταργούμενων Ταμείων, που αντιστοιχούν στις εισφορές τους.
Πάντως, η δαπάνη θα αντιμετωπισθεί από πιστώσεις του προϋπολογισμού, κάτι που επιφέρει ανησυχίες καθώς ουδείς γνωρίζει τη μείωση που μπορεί να επιφέρει στις συντάξεις (πηγές του υπουργείου πάντως μιλούν για μικρές μεταβολές που θα προκύψουν ανάλογα με τις κλίμακες).

Συμβάσεις Ταμείων με ΟΑΕΔ
Η δεύτερη τροπολογία, που κατατέθηκε από το υπουργείο Απασχόλησης, παρέχει τη δυνατότητα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης να συνάπτουν συμβάσεις με τον ΟΑΕΔ ώστε να «προσλαμβάνουν» εργαζομένους από προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων του ΟΑΕΔ (Stage) για χρονικό διάστημα μέχρι 18 μήνες. Μάλιστα, όπως ρητώς αναφέρεται, ανεξάρτητα από την επάρκεια του προσωπικού τους. Σε διάταξή της η τροπολογία προβλέπει και τη δυνατότητα παράτασης για δώδεκα επιπλέον μήνες των συμβάσεων (stage) που έληξαν ή λήγουν μέσα στο 2007.
Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο