Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Στην τόνωση της ρευστότητας των ΜμεΕ ευελπιστεί η Ε.Σ.Ε.Ε. μέσω της ενεργοποίησης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

ΕΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου

«Στην τόνωση της ρευστότητας των ΜμεΕ ευελπιστεί η ΕΣΕΕ μέσω της ενεργοποίησης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.


Μετά από πολλές αναβολές και μεγάλες καθυστερήσεις, επιτέλους ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες συμφωνίες χρηματοδότησης ΜμΕ από το νεοσύστατο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (Institute for Growth - Greek SME Finance). Το IfG αποτελεί μη χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί με τους όρους της αγοράς και αποσκοπεί στην επίλυση του μείζονος προβλήματος της ελλιπούς ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, κυρίως μέσω της παροχής δανείων χαμηλότερου κόστους (επιτοκίου) στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το εν λόγω εγχείρημα, το οποίο συνιστά προϊόν συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής Κυβέρνησης  με την ενεργή συμμετοχή και της τράπεζας ανασυγκρότησης KfW, θα αποτελείται από τρία υπό-ταμεία και θα έχει ως έδρα το Λουξεμβούργο.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα,  η συνολική χρηματοδότηση της «ομπρέλας» των τριών υπο-ταμείων θα υπερβαίνει το ποσό των 500 εκ. ευρώ (350 εκ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, 100 εκ. ευρώ από τη KfW, 50 εκ. ευρώ από την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 30 εκ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και 30 εκ. από  το Ίδρυμα Ωνάση). Το  πρώτο υπο-ταμείο το «IfG - Greek SME finance SA» ενεργοποιήθηκε  με 200 εκ. ευρώ που έχουν διατεθεί από τηνKfW και το ΕΤΕΑΝ.

Με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο Επενδυτικό Ταμείο θα διευκολύνεται η λειτουργία των ελληνικών ΜμεΕ με εξαγωγικό προσανατολισμό, υψηλή τεχνολογία, καινοτόμα προϊόντα, πολλές δηλαδή εταιρείες στις οποίες στηρίζεται το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, οι οποίες πλέον θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με διεθνείς τραπεζικά ανταγωνιστικούς όρους.

Παράλληλα, το ταμείο θα μπορεί να παρέχει πιστώσεις για κεφάλαια κίνησης με την αποπληρωμή του κεφαλαίου να πραγματοποιείται στη λήξη της δανειακής σύμβασης, επιτρέποντας στην επιχείρηση να πληρώνει μόνο τους τόκους, ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα να αναχρηματοδοτούνται υφιστάμενα δάνεια βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αναμένεται να συμβάλλουν στην ταχύτερη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από την αγορά.

Η υπογραφή των χρηματοδοτικών συμφωνιών μεταξύ δύο συστημικών Τραπεζών και των πρώτων τεσσάρων τελικών δικαιούχων έγινε παρουσία των εκπροσώπων της αγοράς και του Πρωθυπουργού, σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το IFG "πνεύμονα" ρευστότητας για τις Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Ο Αντιπρόεδρος της KfW Christian Funke, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των Τραπεζών Πειραιώς και Eurobank κκ Λεκάκος και κ. Μεγάλου αντίστοιχα, ενημέρωσαν τους παραγωγικούς φορείς της χώρας για το μοναδικό αυτό νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που αποτελεί την κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας KfW, η οποία έχει στηρίξει την ανασυγκρότηση και άλλων χωρών σε διάφορες χρονικές περιόδους στο παρελθόν.

Η Ελλάδα ήδη από την 100η θέση στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα ανήλθε στην 61η θέση μεταξύ 189 χωρών, παρά το γεγονός της μειούμενης πιστωτικής επέκτασης και φέτος κατά -3,2%.

Η ΕΣΕΕ ευελπιστεί στη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης των ΜμεΕ στη ρευστότητα και εύχεται οι τέσσερεις συμφωνίες σύντομα να πολλαπλασιαστούν από το Ταμείο, ανταποδίδοντας έτσι τη τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλλει οι Έλληνες μικρομεσαίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο