Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Π. Κουκουλόπουλος: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρές ομάδες παραγωγών και όχι πακέτα Χατζηγάκη

«Εξαντλούμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο για να στηρίξουμε τους παραγωγούς που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Π. Κουκουλόπουλος: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρές ομάδες παραγωγών και όχι πακέτα Χατζηγάκη - Εξαντλούμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο για να στηρίξουμε τους παραγωγούς που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο».


«Ξεκινά τη Δευτέρα η πληρωμή του υπολοίπου της ενιαίας ενίσχυσης ύψους περίπου 1 δις ευρώ»

«Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί δείχνει τη δύναμη της σοβαρότητας, της ευθύνης και της συνεργασίας. Δείχνει τη δυνατότητα που έχει η χώρα μας να αξιοποιεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο, δείχνει τι μπορεί να κάνει μια κοινωνία όταν έχει σοβαρούς και ισχυρούς θεσμούς. Θέλω να συγχαρώ τις ομάδες παραγωγών ροδακίνων, τη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων και τους ανθρώπους που μπήκαν μπροστά στη διαδικασία δωρεάν διανομής ροδάκινων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και προστάτευσαν το εισόδημα του παραγωγού σε μια πολύ δύσκολη στιγμή λόγω της επιβολής του ρωσικού εμπάργκο. Προσπάθησαν πολύ αποτελεσματικά για το εισόδημα του παραγωγού, ομαλοποιήθηκε η αγορά, μια ποσότητα δόθηκε δωρεάν ως νωπή σε ευπαθείς ομάδες και μια εξίσου σημαντική ποσότητα δόθηκε προς χυμοποίηση και με τη βοήθεια της Συνομοσπονδίας των Πολυτέκνων διανέμεται εκεί που πρέπει. Από την πλευρά του Υπουργείου σταθήκαμε κι εμείς δίπλα σε αυτή τη διαδικασία. Σαν χώρα όμως δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, αν δεν υπήρχαν ισχυρές ομάδες παραγωγών. Μάλιστα και ενόψει της νέας ΚΑΠ προχωράμε σε μια ρύθμιση στη Βουλή με την οποία δίνουμε στις ομάδες παραγωγών τη δυνατότητα να έχουν αυτοτελή και αυτόνομη δικαιοπρακτική ικανότητα, δηλαδή δικό τους ΑΦΜ. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα».

Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά την επίσκεψή του, με το Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ Μόσχο Κορασίδη, στην Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η δωρεάν διανομή χυμού ροδάκινου σε πολύτεκνες οικογένειες.

Ο κ. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε πως η προσπάθεια της στήριξης των παραγωγών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο συνεχίζεται από το ΥπΑΑΤ με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αυτό που κάνουμε είναι να εξαντλήσουμε ό,τι δυνατότητες δίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και όχι να πάμε σε λογικές πακέτου Χατζηγάκη, όπως κάποιοι προτείνουν εντελώς ανεύθυνα και επιπόλαια. Το πακέτο Χατζηγάκη ήταν η αυθαίρετη δράση της Ελλάδας με αγνόηση των ευρωπαϊκών κανόνων. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελεί ένα πλαίσιο που παλεύεις να το διευρύνεις και πρέπει να το τηρείς κάθε φορά ως έχει. Φυσικά και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη στήριξη των παραγωγών γιατί έχει υπάρξει αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους πριν την επιβολή του εμπάργκο, με τις χαμηλές τιμές παραγωγού. Με στοιχεία που δίνει επανειλημμένα το Υπουργείο προσπαθεί να τεκμηριώσει την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση των παραγωγών και για εκείνο το διάστημα. Την μεγαλύτερη επίδραση στο εισόδημα τους από το εμπάργκο την είχαν οι παραγωγοί που είχαν ανύπαρκτη οργάνωση ή χαμηλό βαθμό οργάνωσης. Ισχυρές ομάδες παραγωγών χρειάζεται η χώρα και όχι πακέτα Χατζηγάκη».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής των προσωρινών εκτάκτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που θεσπίστηκαν με τον Κανονισμό (ΕΕ)913/2014 αποσύρθηκαν από την αγορά για να διατεθούν με δωρεάν διανομή σε φορείς παροχής υπηρεσιών φιλανθρωπικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, 3.135,11 τόνοι ροδάκινων και 532,49 τόνοι νεκταρινιών, εκ των οποίων οι 2.083 τόνοι ροδάκινων και οι 274,6 τόνοι νεκταρινιών οδηγήθηκαν στη μεταποίηση.

Πληρωμές ύψους 3 δις στους αγρότες το τελευταίο τετράμηνο

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε τα εξής:

«Η ενιαία ενίσχυση θα δοθεί κανονικά στους παραγωγούς τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου είναι μια πληρωμή που θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ και στις 29 Δεκεμβρίου θα δοθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2014, όπως είχαμε δεσμευτεί. Επίσης από προχθές γίνονται κανονικά οι πληρωμές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας του 2012 και 2013 στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχει υπάρξει η ολοκλήρωση της διασταύρωσης στοιχείων και η αποστολή τους στο Υπουργείο. Απευθύνω έκκληση σε όλες τις ΔΑΟΚ και τις Περιφέρειες της χώρας να αποστείλουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα σχετικά στοιχεία για να προχωρήσουν οι πληρωμές. Οι πληρωμές συνεχίζονται κανονικά και επιτελείται ένας άθλος. Από τον Αύγουστο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι πληρωμές στους παραγωγούς και συγκεκριμένα ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, πληρωμές από τα διαρθρωτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά, ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ το τελευταίο τετράμηνο».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο