Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εντείνει τις έρευνες για τις συμφωνίες φοροαποφυγής η Ε.Ε.

Eπεκτείνει τις έρευνες για φορολογικές συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων και εταιρειών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν εντολής του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για μεγαλύτερη διαφάνεια σε ένα επίμαχο ζήτημα που έθεσε τον ίδιο στο στόχαστρο ως πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου από το 1995 μέχρι το 2013. Η Κομισιόν ζήτησε πληροφορίες από περίπου δέκα κράτη-μέλη για τυχόν φορολογικές συμφωνίες με νομικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως έμμεση κρατική ενίσχυση. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να δοθεί συγκεκριμένη λίστα με τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε φορολογικές συμφωνίες από το 2010 μέχρι το 2013.

Αρχές Νοεμβρίου, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν πως το Λουξεμβούργο είχε συνάψει φορολογικές συμφωνίες με 340 πολυεθνικές εταιρείες, βάσει εκτενούς έρευνας που είχε πραγματοποιήσει η Διεθνής Σύμπραξη Δημοσιογράφων (ICIJ). Μεγάλοι όμιλοι όπως οι Pepsi, Ikea, Axa, Credit Agricole, Accenture, Burberry, Procter and Gamble, JP Morgan, FedEx και Abbot Labaratories είχαν επί σειρά ετών τη δυνατότητα να πληρώσουν ελάχιστους φόρους έχοντας καταλήξει σε συμφωνίες ειδικής φορολόγησης με το Λουξεμβούργο. Έρευνες ήδη διεξάγονται για το καθεστώς αυτό. Στη λίστα των υπολοίπων κρατών-μελών περιλαμβάνεται η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία και το Βέλγιο.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μ. Βέστανγκερ, επισημαίνει ότι «χρειαζόμαστε πλήρη εικόνα των πρακτικών φορολόγησης στην Ε.Ε. για να προσδιορίσουμε εάν και πού έχει υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός με επιλεκτική μεταχείριση στη φορολόγηση», προσθέτοντας πως στόχος της Κομισιόν είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η αντιμετώπιση της μεροληπτικής μεταχείρισης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, από τον Ιούνιο του 2014 ερευνώνται οι φορολογικές υποθέσεις της Apple και της Starbucks στην Ιρλανδία και της Fiat Finance and Trade στο Λουξεμβούργο. Τον Οκτώβριο του 2014 άνοιξε, τέλος, «φάκελος» για τη φορολογική συμφωνία της Amazon στο Λουξεμβούργο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο