Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Λήξη αντιπαλότητας μεταξύ Marfin Popular Bank και Τρ.Πειραιώς

Mε «επιδόρπιο» την Τράπεζα Κύπρου, οι Τράπεζες Πειραιώς και Marfin Popular Bank συμφώνησαν χθες να σταματήσουν τις προσπάθειες εκατέρωθεν εξαγοράς και ταυτόχρονα την αποκατάσταση των επιχειρηματικών τους σχέσεων, που –κατά την άποψη τραπεζικών κύκλων...

Mε «επιδόρπιο» την Τράπεζα Κύπρου, οι Τράπεζες Πειραιώς και Marfin Popular Bank συμφώνησαν χθες να σταματήσουν τις προσπάθειες εκατέρωθεν εξαγοράς και ταυτόχρονα την αποκατάσταση των επιχειρηματικών τους σχέσεων, που –κατά την άποψη τραπεζικών κύκλων– οδηγεί σε μελλοντική οικειοθελή μετοχική συνεργασία.

Μετά το οριστικό ναυάγιο, χθες το πρωί, των διαβουλεύσεων μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Κύπρου για επιχειρηματική συνεργασία μετοχικού ενδιαφέροντος και την πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης της Marfin F.G. για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5,2 δισ. ευρώ, οι διοικήσεις των Τράπεζα Πειραιώς και Marfin P.B. κατανόησαν ότι είναι προς το συμφέρον των δύο τραπεζών και των μετόχων τους η λήξη της αντιπαλότητας και η εξεύρεση, στο μέλλον, ενδεχόμενης κοινής στρατηγικής.

Η σχετική συμφωνία η οποία υλοποιήθηκε άμεσα προβλέπει αφενός μεν την πώληση στη Marfin P.B. των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς (8,07%) αφετέρου δε την απόσυρση της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Marfin P.B. και κατά συνέπεια τη μη υποβολή πρότασης εξαγοράς, όπως αναμένετο, της Πειραιώς από τη Marfin P.B.

Hδη χθες η Τράπεζα Πειραιώς αποκόμισε κέρδη ύψους 180 εκατ. ευρώ, μεταβιβάζοντας μέσω του Χ.Α. πακέτου 42.459.658 μετοχών της Τράπεζας Κύπρου (7,66%) στην τιμή των 11,24, ενώ μέσω του ΧΑΚ μεταβιβάστηκαν οι υπόλοιπες 2.227.095 μετοχές στην ίδια τιμή. Σημειώνεται ότι παραπάνω πακέτο μετοχών είχε αποκτηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς με μέση τιμή κτήσης 7,16 ευρώ.

Με το ποσοστό αυτό η ελληνική τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τρ. Κύπρου, καθώς τα ταμεία συντάξεως του προσωπικού της τράπεζας έχουν το 6,9% των μετοχών της, ενώ η κυπριακή Εκκλησία έχει μέσω των διαφόρων μονών και μητροπόλεων γύρω στο 8%.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την αποφυγή εκατέρωθεν εξαγοράς ισχύει μέχρι τις 31.12.2010 κάτι όμως που, όπως παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι, δεν αποκλείει μετοχική ή άλλου είδους συνεργασία των δύο τραπεζών και αφού, εν τω μεταξύ, η Marfin P.B, όπως εικάζεται, θα έχει ολοκληρώσει με οποιονδήποτε τρόπο προσπάθεια εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου.

Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς και η MPB θα εξετάσουν στο άμεσο μέλλον, όπως ανακοινώθηκε, το ενδεχόμενο μεταβιβάσεως του δικτύου λιανικής τραπεζικής της Marfin Popular Bank Public στην Αγγλία προς την Τράπεζα Πειραιώς.
Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο