Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο.Α.Ε.Ε.: Αντιμετωπίζει κίνδυνο για τη βιωσιμότητά του

Τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ έκρουσε η διοικητής Γεωργία Κωτίδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη κι αν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν τις εισφορές τους, δεν θα εξασφαλιζόταν η απρόσκοπτη λειτουργία του.

Ωστόσο, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές 237 εκατ. ευρώ τέθηκαν σε ρύθμιση σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι μεγάλος αριθμός οφειλετών θα ενταχθεί στη ρύθμιση.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΕ ενημέρωσε για την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Παρουσία πλήθους μικρομεσαίων επιχειρηματιών-μελών του Επιμελητηρίου η κυρία Κωτίδου ανέλυσε την οικονομική κατάσταση του δεύτερου μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα, επισημαίνοντας ότι η βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ εξαρτάται από την κρατική χρηματοδότηση, καθώς η αναλογία στις καταβαλλόμενες εισφορές με τις εισπράξεις, είναι μικρότερη της μονάδας.

Όσον αφορά τη ρύθμιση οφειλών η κυρία Κωτίδου εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μεγάλος αριθμός οφειλετών θα καταφέρει τελικά να ενταχθεί στην ρύθμιση, αφού σε διάστημα μόλις είκοσι ημερών εγκρίθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις.

Κίνδυνος βιωσιμότητας για τον ΟΑΕΕ

Η διοικήτρια του ΟΑΕΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του ταμείου, επισημαίνοντας ότι ακόμη κι αν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν τις εισφορές τους, δεν θα εξασφαλιζόταν η απρόσκοπτη λειτουργία του.

Μάλιστα το Δ.Σ. του Οργανισμού έχει ζητήσει επανειλημμένως από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην υιοθέτηση προτάσεων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα έχει προτείνει:

-Τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

Κύριο μέτρο, τόσο της οικονομικής ανάκαμψης του ΟΑΕΕ, όσο και διορθωτικού χαρακτήρα, είναι η πάγια θέση του Οργανισμού για ένταξη στην ασφάλισή του, όλων όσοι με νομοθετικές διατάξεις εξαιρέθηκαν και υπήχθησαν σε άλλο ασφαλιστικό Φορέα (ΙΚΑ, ΟΓΑ).

-Μεταφορά στον ΟΑΕΕ του μεγαλύτερου ποσοστού του τέλους επιτηδεύματος, που κατ' έτος εισπράττεται από τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, εφόσον ο ΟΑΕΕ καλύπτει τόσο την έννοια της “ανταπόδοσης” (η έννοια του “τέλους” εμπεριέχει την έννοια της “ανταπόδοσης”), τόσο ως φορέας άμεσης ανταπόδοσης μέσω παροχών, όσο και ως υπηρεσία που απασχολείται και συνδράμει στην εξυπηρέτηση των βαρυνόμενων με το τέλος, επαγγελματιών.

-Δυνατότητα «στοχευμένων ρυθμίσεων» για οφειλέτες «ειδικών κατηγοριών».

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικού χαρακτήρα ή ένταξης οφειλετών, με δεύτερης επιλογής εισπραξιμότητα, θα μπορούσαν να υπάρχουν στοχευμένες ρυθμίσεις, ώστε να αυξηθεί το πλήθος των εντασσόμενων στις ρυθμίσεις οφειλετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του ΒΕΑ, τόσο ο πρόεδρος Παύλος Ραβάνης όσο και οι επιχειρηματίες μέλη του, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν διεξοδικά στην κα Κωτίδου σκέψεις και γόνιμους προβληματισμούς για την αποτελεσματικότερη σχέση Επιμελητηρίου και ΟΑΕΕ.

Πηγή: Το Βήμα


Ετικέτες για αναζήτηση ΟΑΕΕ εισφορές


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο