Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Μειώθηκαν κατά 1% οι απασχολούμενοι στο λιανικό εμπόριο - Αύξηση κατά 2,1% για τον Δείκτη Μισθών Γ' τριμήνου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Πειραιάς, 16 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ : Γ΄ τρίμηνο 2014


Η εξέλιξη του Δείκτη Απασχολουμένων Ατόμων στο Λιανικό Εμπόριο, με έτος βάσης 2010=100,0 για το Γ΄ τρίμηνο 2014 έχει ως εξής:

Ο Γενικός Δείκτης Απασχολουμένων Ατόμων στο Λιανικό Εμπόριο του Γ΄ τριμήνου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2013, παρουσίασε μείωση κατά 1,0%. Ειδικότερα, ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών διατροφής παρουσίασε μείωση κατά 1,4%, ενώ ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής και καυσίμων παρουσίασε αύξηση κατά 0,5%.

Ο Γενικός Δείκτης Απασχολουμένων Ατόμων στο Λιανικό Εμπόριο, του Γ΄ τριμήνου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Β΄ τριμήνου 2014, παρουσίασε αύξηση κατά 0,2%. Ειδικότερα, ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών διατροφής παρουσίασε αύξηση κατά 0,9%, ενώ ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής και καυσίμων παρουσίασε μείωση κατά 0,3%.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι προσωρινά και γίνεται διαδικασία περαιτέρω ελέγχων.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου ως συνημμένο αρχείο


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ:

Α' τρίμηνο 2006 - Γ' τρίμηνο 2014


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσιάζει στοιχεία του τριμηνιαίου Δείκτη Μισθών στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον Πρωτογενή τομέα και τις Δραστηριότητες των Νοικοκυριών) για το Γ' τρίμηνο του έτους 2014 με και χωρίς εποχική διόρθωση. Το παρόν Δελτίο Τύπου περιλαμβάνει επίσης αναθεωρημένα στοιχεία για το Β' τρίμηνο του έτους 2014, καθώς και για την περίοδο 2006 - 2014.

Ο Δείκτης Μισθών του Γ' τριμήνου 2014, χωρίς καμία διόρθωση, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Γ' τριμήνου 2013, παρουσιάζει αύξηση κατά 4,8% έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Στον Πίνακα 1 παρουσιάζεται ο Δείκτης Μισθών χωρίς να έχει εφαρμοστεί κανενός είδους διόρθωση (ούτε εποχική ούτε ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο 14ος μισθός καθώς και οι διάφορες υπερωριακές αμοιβές σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας καταβάλλονται το τέταρτο τρίμηνο κάθε έτους, δικαιολογεί τα ετήσια υψηλά που παρουσιάζει ο δείκτης συστηματικά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο Δείκτης Μισθών του Γ' τριμήνου 2014, με εποχική διόρθωση, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Γ' τριμήνου 2013, παρουσιάζει αύξηση κατά 2,1% έναντι μείωσης 2,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Στον Πίνακα 2 παρουσιάζεται ο Δείκτης Μισθών με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών.

Ο Δείκτης Μισθών του Γ' τριμήνου 2014, με διόρθωση εργάσιμων ημερών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Γ' τριμήνου 2013, παρουσιάζει αύξηση κατά 7,0% έναντι μείωσης 2,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Στον Πίνακα 3 παρουσιάζεται ο Δείκτης Μισθών με διόρθωση εργάσιμων ημερών, αλλά χωρίς εποχική διόρθωση.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΛΣΤΑΤ για τη βελτίωση της εγκαιρότητας του τριμηνιαίου Δείκτη Μισθών για την ελληνική οικονομία, από το τρίμηνο αυτό και μετά, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα μπορούν να δημοσιεύονται από τη Eurostat ταυτόχρονα με τα στοιχεία των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον παραπάνω λόγο και επειδή δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα των άλλων χωρών από τη Eurostat, ο πίνακας 3 που παρουσίαζε τη μεταβολή του Δείκτη Μισθών ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους με προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι διαθέσιμος. Ο συγκεκριμένος πίνακας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/PAGE-themes?p_param=A0199) Ο παραπάνω πίνακας αντικαταστάθηκε με τον πίνακα για την εξέλιξη του Δείκτη Μισθών με διόρθωση εργάσιμων ημερών σε εθνικό μόνον επίπεδο.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου ως συνημμένο αρχείο


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΛΣΤΑΤ μισθοί Eurostat λιανεμπόριο


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο