Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxHeaven


Ι. Πρόλογος

Βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου και είμαι σίγουρος πως κανείς από μας δεν έχει καταλάβει πόσο γρήγορα φτάσαμε ως εδώ. Αντικρίζοντας το ταλαιπωρημένο απ΄τη χρήση χάρτινο επιτραπέζιο ημερολόγιο που βρίσκεται στο γραφείο μου, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως άλλος ένας χρόνος κοντεύει να γίνει παρελθόν. Την αέναη κίνηση του χρόνου δεν μπορείς να τη συνειδητοποιήσεις, ούτε φυσικά να την αποτρέψεις, αφού ακολουθεί πιστά και με απόλυτη ακρίβεια την μη αναστρέψιμη πορεία της. Όμως, στην άνιση αυτή μάχη με το χρόνο δεν είμαστε άοπλοι, αφού διαθέτουμε ένα μεγάλο όπλο στη φαρέτρα μας. Όλοι, μπορούμε να ζούμε την κάθε στιγμή, να ρουφάμε τα λεπτά της καθημερινότητάς μας έτσι όπως ρουφούν με λαιμαργία οι διψασμένοι οδοιπόροι το νερό που βρίσκουν ξαφνικά μπροστά τους μέσα σε μία όαση στο μέσο της αχανούς ερήμου. Η ζωή όμως δεν περιμένει και οι στιγμές της δεν μπαίνουν στη «συντήρηση» για να τις ζήσουμε κάποια άλλη μέρα. Το κάθε λεπτό, η κάθε ώρα, η κάθε μέρα έχουν ημερομηνία λήξης κι αν δεν τις ζήσουμε τη δεδομένη στιγμή, τότε δεν επανέρχονται και χάνονται δίχως να μπορούμε να τις επαναφέρουμε. Το ερώτημα είναι γιατί αυτό το μέγιστο όπλο παραμένει ανεκμετάλλευτο εκ μέρους μας και αντί να χαιρόμαστε τις ανθρώπινες στιγμές εμείς βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο στο τέλμα; Αξίζει τον κόπο όλο αυτό που βιώνουμε; Το τελευταίο ερώτημα βέβαια είναι ρητορικό, αφού οι πάντες γνωρίζουν την απάντηση.

Φροκαλίζοντας την ψυχή μου τέτοιες μέρες -είναι μια διαδικασία που κάνω πάντα προς το τέλος του κάθε έτους-, βρίσκομαι συχνά μπροστά σε πράγματα και καταστάσεις που με στενοχώρησαν, που με άγχωσαν, που με πίκραναν. Θα θελα πολύ, όλα αυτά σύντομα να γίνουν ίσκιοι, να μεταβληθούν σε κάποιους μύθους άγνωστους για μένα, σε άσματα με σκοπούς και στίχους ξένους. Τα γεγονότα αυτά να γίνουν δυσδιάκριτα σε τέτοιο βαθμό που η λήθη να τα κάνει να χαθούν μέσα στο ποτάμι της που κυλά γοργά. Καθώς πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες, προσπαθώ το οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα να το υπερκεράσω κάνοντας θετικές σκέψεις αλλά κάνοντας και οτιδήποτε θα με κάνει να νιώθω όμορφα. Άλλωστε, όπως λένε, το καλό πάντα νικάει το κακό. Κρατώ λοιπόν μόνο τις ευχάριστες στιγμές του κουρασμένου χρόνου που σε λίγο θα μας αποχαιρετήσει και προχωρώ με περισσότερη γνώση και εμπειρία κοιτώντας μόνο μπροστά, βάζοντας ως στόχο να ζω όσες περισσότερες στιγμές μπορώ.

Παρόλο που σε λίγες ημέρες το άρωμα των Χριστουγέννων θα πλημμυρίσει όλες τις γωνιές του πολύπαθου τόπου μας και οι ήχοι από τα κάλαντα θα καλύψουν τους μονότονους και άχαρους θορύβους των μεγαλουπόλεων, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να κωπηλατούμε αγόγγυστα και με γοργούς ρυθμούς, αφού οι εξελίξεις και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τρέχουν με ασύλληπτες ταχύτητες. Ξετυλίγοντας για άλλη μια Δευτέρα το κουβάρι με τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε, θα προσπαθήσω να δώσω το στίγμα όσων μας απασχόλησαν κοιτάζοντάς τα όμως με άλλο μάτι. Όχι με βλέμμα σκυθρωπό ή βλοσυρό, ούτε με επικριτική διάθεση, αλλά λίγη δόση καυστικού χιούμορ. Όταν στα επαγγελματικά μας δρώμενα συμβαίνουν όλα αυτά που βιώνουμε καθημερινά, τότε μόνο με γερές δόσεις χιούμορ μπορείς να ανταπεξέλθεις.

Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη τις προηγούμενες επτά ημέρες μέσα από τι μίνι εβδομαδιαία ανασκόπηση. Πριν όμως ξεκινήσουμε, θέλω να δώσω μία απάντηση σε όσους με ρωτούν πότε θα κοινοποιηθεί επιτέλους η ερμηνευτική εγκύκλιος του ν. 4172/2013 [1].

 

 

 

II. Αχ, αυτός ο ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ενώ κοντεύει να εκπνεύσει η προθεσμία για τις διορθώσεις των Ε9, ακόμη δίνονται διευκρινίσεις από το υπ. Οικονομικών σχετικά με διάφορες περιπτώσεις του αγαπημένου φόρου των Ελλήνων. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν είναι ένας απλός φόρος, είναι ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες βλέπουν τον κόσμο πλέον με άλλο μάτι και την ακίνητη περιουσία τους να χάνεται σιγά σιγά μπροστά απ΄τα μάτια τους. Ο Σ.Ε.Β.Κ. με σχετική επιστολή του προς τη Γ.Γ.Δ.Ε. επισήμανε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε επιχειρήσεις που υπέβαλαν διορθωτικά Ε9 για ΕΝ.Φ.Ι.Α. Απ΄ την άλλη, ο κ. Στουρνάρας θέλησε να μας πείσει ότι η Τ.τ.Ε. πρέπει να εξαιρεθεί από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Ο κ. Στουρνάρας επικαλείται το δημόσιο συμφέρον μιας ανώνυμης εταιρείας, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέροντας ότι η Τ.τ.Ε. πάντα εξαιρείται από την φορολόγηση των ακινήτων. Το υπ, Οικ. απ΄την άλλη υπέβαλε ερώτημα προς το Ν.Σ.Κ. σχετικά με το θέμα αυτό. Ο κ. Στουρνάρας, δεν τα λέει για εκείνον, για τη φουκαριάρα την Τ.τ.Ε. τα λέει που δεν έχει να πληρώσει. Βλέπετε, ο κοινωνικός και δίκαιος φόρος (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), που υποστήριξε με τόση ζέση ο κ. Στουρνάρας όσο ήταν υπουργός, φαίνεται πως δεν είναι και τόσο δίκαιος για την Τ.τ.Ε.

Κάτω από την είδηση που αναρτήθηκε στον κόμβο σχετικά με την εξαίρεση της Τ.τ.Ε. από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., δημοσιεύτηκε ένα ενδιαφέρον σχόλιο από κάποιον επισκέπτη και θέλησα να το επισυνάψω στο σημερινό μου σχόλιο:

Από πλευράς Γ.Γ.Δ.Ε. -σχετικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.-, οι διευκρινίσεις επί των διευκρινίσεων συνεχίστηκαν και την περασμένη εβδομάδα. Με τις πρόσφατες διευκρινίσεις, διευκρινίστηκαν όσα δεν είχαν διευκρινιστεί με τις προγενέστερες διευκρινίσεις που είχαν δοθεί και πλέον δεν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις μέχρι τις επόμενες. Αν θέλετε, μπορείτε να διαβάσετε τις τελευταίες διευκρινίσεις για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σχετικά με τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε2 που γίνονται το τελευταίο διάστημα προκειμένου να τύχουν οι φορολογούμενοι της έκπτωσης από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., αλλά και γενικότερα, η Γ.Γ.Δ.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες.

Αα, να μη ξεχάσω να σας αναφέρω ότι η ειδική διαδικασία υποβολής και διαβίβασης ενδικοφανών προσφυγών κατά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν ισχύει πλέον. Πάπαλα λοιπόν ο εύκολη διαδικασία προσφυγής κατά του ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Όποιος θέλει να κάνει ενδικοφανή προσφυγή θα ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο και προφανώς θα έχει την τύχη των υπόλοιπων ενδικοφανών προσφυγών. Δηλαδή η προσφυγή αυτή θα πάει εις τον κάλαθο των αχρήστων! Τέλος, τα σημειώσω ότι τα έσοδα από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ανήλθαν στα 1,5 δισ. ευρώ κατά τους 3 πρώτους μήνες είσπραξής του.

 

ΙΙI. Εργάνη και ξερό ψωμί

Αν η θεά Αθηνά της μυθολογίας μας γνώριζε μας το διασυρμό που θα υφίστατο από τη χρήση του προσωνυμίου της ΕΡΓΑΝΗ (που υιοθετήθηκε από το υπ. Εργασίας), τότε πιστεύω θα έπαιρνε δραστικά μέτρα. Την εβδομάδα που μας πέρασε δημοσιεύθηκε αρχικά στο Φ.Ε.Κ. ο νόμος 4310/2014 (ΦΕΚ Α' 258/8-12-2014) Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις. Ειδικότερα στο άρθρο 55 του νόμου αυτού αναφέρονται τα ακόλουθα, τα οποία ισχύουν από την 8η Δεκεμβρίου 2014 (ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ) σύμφωνα με το άρθρο 100 του νόμου:

1. Α. Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι. Α. του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α' 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.
Β. Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών του άρθρου 80 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88) διατηρείται.

Μετά τη δημοσίευση του νόμου, κοινοποιήθηκε μία ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπ. Εργασίας και συγκεκριμένα η υπ΄αριθμ.46755/847/11.12.2014με την οποία δόθηκαν διευκρινίσεις για την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει την επιθεώρηση εργασίας για κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων του. Στη συνέχεια, κοινοποιήθηκαν και νέες τεχνικές οδηγίες για την ενημέρωση του «ΕΡΓΑΝΗ» μετά το ν. 4310/2014.


Για το ζήτημα της νέας αυτής υποχρέωσης έχουν γραφεί πολλά και έχει ασκηθεί δικαίως έντονη κριτική. Το υπ. Εργασίας κατάλαβε γρήγορα ότι η δήλωση αλλαγών ωραρίου μέσω αθεώρητων σελίδων ήταν φενάκη, αφού οι περισσότεροι εργοδότες το βράδυ έφτιαχναν αυτές τις καταστάσεις και το πρωί τις πετούσαν στον κάλαθο των αχρήστων. Όμως, το νέο μέτρο κινείται πάλι σε λάθος κατεύθυνση, αφού δε λαμβάνει υπόψη του τα ανθρώπινα ωράρια εργασίας.

Το μέγα ζήτημα κατά την προσωπική μου άποψη είναι η δημιουργία μιας σταθερής και δίκαιης εργατικής νομοθεσίας που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζομένων που λόγω της ανάγκης τους για εργασίας βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Σαφή πλαίσια, διασφάλιση συμφερόντων και από τις δύο πλευρές, αποφυγή πολυνομίας, και πάνω απ΄όλα πρακτική εφαρμογή που θα λαμβάνει υπόψη τα ανθρώπινα όρια. Βέβαια, απαιτείται κατά την άποψη μου και μία γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί τα ποσοστά ασφάλισης θεωρούνται απαγορευτικά. Η αλλαγή νοοτροπίας θα φέρει τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και όχι η επιβολή συνεχών τέτοιων νέων μέτρων, όπως αυτό με τις αλλαγές στο ωράριο των εργαζομένων. Αν δεν υπάρξουν ρηξικέλευθες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε οι εργοδότες θα εξακολουθούν να απασχολούν παράνομα τους εργαζόμενους με όσα αυτό συνεπάγεται.

Πάντως, μιας που αναφέρομαι στο ΕΡΓΑΝΗ, ο κ. Βρούτσης, εκθείασε το πληροφοριακό αυτό σύστημα που μετρά ένα χρόνο λειτουργίας. Τόνισε, εκτός των άλλων, τη σημαντική μείωση του γραφειοκρατικού και διοικητικού κόστους που επέφερε ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων καταστάσεων προσωπικού. Σε άλλες δηλώσεις του, τόνισε ότι το ασφαλιστικό περνάει το crash test επιβίωσης.

 

ΙV. Σχετικά με τα Ε.Λ.Π.

Στην εβδομάδα που μας πέρασε πήραμε ακόμη μία γεύση από Ε.Λ.Π. Ανακοινώθηκαν τα ονόματα της διαρκούς επιτροπής για τα Ε.Λ.Π., με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Δύο ημερίδες πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες επτά ημέρες. Η μία στη Θεσσαλονίκη με θέμα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα: H ακαδημαϊκή και η επαγγελματική άποψη (Διεθνές Πανεπιστήμιο) και η άλλη στην πόλη της Πάτρας, με θέμα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα: H ακαδημαϊκή και η επαγγελματική άποψη από το ΕΑΠ. Κλείνοντας την ενότητα αυτή, να σημειώσω ότι κυκλοφόρησε και το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ που αποτελεί το πρώτο περιοδικό στην Ελλάδα για το εν λόγω θέμα. Ο κόμβος του TAXHEAVEN, πρωτοπορώντας για μία ακόμη φορά προχώρησε στην πρώτη ηλεκτρονική έκδοση περιοδικού που αφορά στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που θα κυκλοφορεί σε μηνιαία βάση και θα διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλους τους επισκέπτες του κόμβου. Οι συνάδελφοι αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή του κόμβου και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με την ίδια ζέση να ασκούμε το έργο μας.

 


V. Συγκεντρωτικές καταστάσεις 2013

Τελικά σ΄αυτή τη χώρα και να θες να αγιάσεις δεν μπορείς! Λίγες μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων της χρήσης 2013, υπήρξε μία κινητικότητα θα έλεγα γύρω από το ζήτημα αυτό. Αφορμή για τη συζήτηση που έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε για το θέμα αυτό, στάθηκε το άρθρο του συναδέλφου Β. Μιχελινάκη με θέμα «Συγκεντρωτικές καταστάσεις του άρθρου 10 του Κ.Φ.Α.Σ. (για το 2013) - Ποιες συναλλαγές καταγράφονται». Το άρθρο αυτό είχε ως στόχο -σύμφωνα με τον αρθρογράφο-, να αναδείξει το νομοθετικό κενό που υπάρχει στο ζήτημα αυτό, ώστε να δοθεί επίσημη απάντηση από το υπ. Οικ. Όπερ και εγένετο λοιπόν και την επόμενη ημέρα η Διοίκηση του υπ. Οικ. ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της χρήσης απλής και κυρίως κατανοητής γλώσσας, κοινοποίησε ένα έγγραφο με το οποίο έδινε διευκρινίσεις επί του θέματος.

Σύντομα σε όλα τα ελληνικά λεξικά και ειδικότερα στο λήμμα «διευκρίνιση» θα προστεθεί και μία ακόμη αναφορά, αυτή τη φορά όμως με τη μεταφορική έννοια της λέξης, η οποία θα παραπέμπει στην αρνητική χρήση που έχει αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται από το υπ. Οικ. Μόνο διευκρινίσεις λοιπόν δεν δίνονται από τα επίσημα χείλη. Τις περισσότερες φορές πασχίζουμε να βρούμε άκρη διαβάζοντας χρησμούς Πυθίας ή κείμενα που βρίθουν ανακριβειών και ασαφειών. Το αστείο της υπόθεσης αναφορικά με το έγγραφο του υπ. Οικ. που υποτίθεται ότι έδωσε διευκρινίσεις στο θέμα των συγκεντρωτικών του έτους 2013, είναι ότι οι παραδοχές που έχει είναι λανθασμένες. Δεν επιθυμώ να μπω σε λεπτομέρειες, αφού δεν έχει κανένα νόημα πλέον. Απλώς αναρωτιέμαι αν τελικά η αμετροέπεια έχει πάτο.

Ο Κ.Β.Σ. καταργήθηκε => Ισχύει ο Κ.Φ.Α.Σ. => Καταργήθηκαν όλες οι διοικητικές λύσεις του Κ.Β.Σ. => Όμως, δεν καταργήθηκαν όσες δεν ήταν αντίθετες με τον Κ.Φ.Α.Σ. => Τελικά ισχύουν και όσες δεν καταργήθηκαν => Ως καταργημένες θα ισχύουν και μετά την ψήφιση του νόμου για τα Ε.Λ.Π. => Ίσως καταργηθούν εκ νέου στο μέλλον και η κατάργησή τους θα ισχύει εις τον αιώνα των άπαντα => Αμήν => Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι.
Σε αποκλειστικότητα εξασφαλίσαμε δηλώσεις στελέχους του υπ. Οικ, που εξηγεί με γλαφυρό τρόπο τι ισχύει σχετικά με την κατάργηση των αποφάσεων του Κ.Β.Σ. μετά την καθιέρωση του Κ.Φ.Α.Σ. (με υπότιτλους για τη δική σας ευκολία):

 

VI. Υπεραξία μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας - Σαν παλιά κινηματογραφική ταινία

Διαβάζοντας την 25σέλιδη εγκύκλιο ΠΟΛ.1251/5.12.2014: Συμπληρωματικές οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας, ένιωσα σαν να βλέπω την ταινία «Ο Λόρενς της Αραβίας» (σ.σ. διάρκειας 228 λεπτών). Την απόφαση αυτή τη διαβάζεις, τη διαβάζεις και δεν λέει να τελειώσει. Αν ξεκινήσετε να τη μελετήσετε από τώρα ίσως να έχετε τελειώσει μέχρι την πρωτοχρονιά! Βέβαια, τα γυρίσματα αυτής της επικής ταινίας διήρκεσαν πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που χρειάστηκε το υπ. Οικ. προκειμένου να εκδώσει την απόφαση με τις συμπληρωματικές οδηγίες.

Για μία ακόμη φορά, πολλά Μ.Μ.Ε. και δημοσιογράφοι ανακάλυψαν την Αμερική, αφού μετά τη δημοσιοποίηση της ανωτέρω απόφασης, έσπευσαν να σχολιάσουν το ζήτημα της έννοιας των επιχειρηματικών συναλλαγών όταν πωλούνται σε διάστημα διετίας πάνω από 2 ακίνητα. Όμως, το θέμα αυτό είναι γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό και μάλιστα υπήρχε εγκύκλιος που μιλούσε γι΄ αυτό από τον Απρίλιο του 2014 (βλ. ΠΟΛ. 1122/28.4.2014). Προφανώς, η δημοσιογραφία κινείται σε άλλους ρυθμούς και έχει άλλες πρακτικές. Η επιστημονική ομάδα δεν άφησε ασχολίαστη αυτή τη στάση μιας μεγάλης μερίδας δημοσιογράφων και συνέταξε το άρθρο με τίτλο Απ΄το για όλα φταίει ο Θεοχάρης περάσαμε στο για όλα φταίει η Σαββαΐδου. Όμως, ακόμη και η εκφορά της υποκειμενικής άποψης συνδυάζεται από κάποιους συναδέλφους με συμφέροντα, κολακείες, κ.λπ., μάλιστα μέσα σε έναν κόμβο που βρίθει πολυφωνίας και που έχει αποδείξει ότι δεν είναι φερέφωνο κανενός.

 

 

VII. Παράταση στην υποβολή των αρχείων του Ε.Τ.Ε.Α.

Τελικά, υπάρχουν και άνθρωποι με χιούμορ στους Δημόσιους φορείς, που με τις αποφάσεις τους συμβάλλουν στην καλή μας διάθεση αλλά και στην εκγύμναση των κοιλιακών μυών μας! Ο γέλωτας επανήλθε στα χείλη μας μόλις διαβάσαμε την ανακοίνωση του Ε.Τ.Ε.Α., σύμφωνα με την οποία, παρατείνεται η περίοδος υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων μέχρι 31-03-2015, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργοδότες στην αποστολή των ζητούμενων αρχείων. Ακόμη γελάνε όσοι διάβασαν αυτή την ανακοίνωση του ταμείου. Όσες παρατάσεις και να δοθούν, κανείς δεν πρόκειται να στείλει αρχεία που έχει ήδη υποβάλει εδώ και χρόνια. Ας βρουν άλλο τρόπο να φτιάξουν το αρχείο τους.

Μιας που μιλάμε για το Ε.Τ.Ε.Α. να αναφέρουμε ότι το το πραγματικό έλλειμμά του ανήλθε στα 188 εκατ. ευρώ...

Κλείνοντας την παρούσα ενότητα, θέλω να προτείνω σε όλες τις εταιρείες που καλούνται να υποβάλλουν αυτά τα αρχεία, καθώς και σε όσους συναδέλφους ασχολούνται με τέτοια ζητήματα, να στείλουν ένα e-mail στο αρμόδιο τμήμα του Ε.Τ.Ε.Α. με συνημμένη την παρακάτω εικόνα του μεγάλου Λεωνίδα...

 

VΙΙΙ. Οι μηνιαίες εισφορές του Ο.Α.Ε.Ε. και άλλα

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματίες και όσοι ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε., δεν είναι η έλλειψη ρευστότητας, αλλά το γεγονός ότι η πληρωμή των εισφορών γίνονταν κάθε δίμηνο. Το πρόβλημα αυτό το εντόπισαν τα λαγωνικά του οργανισμού και όπως ξέρουμε από τον Μάρτιο του 2015, η καταβολή των εισφορών θα γίνεται μηνιαίως. Μάλιστα, ο Ο.Α.Ε.Ε. ανακοίνωσε και τις ημερομηνίες καταβολής εισφορών για το έτος 2015.

Σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών, ο Ο.Α.Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι υπεβλήθησαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις για ρύθμιση. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι πόσες αιτήσεις θα υποβληθούν, αλλά πόσοι θα μπορέσουν να πληρώνουν τη ρύθμιση και τις τρέχουσες εισφορές. Αυτό το στατιστικό θα μας το δώσει άραγε κάποια στιγμή ο Ο.Α.Ε.Ε.; Κλείνοντας την ενότητα για τον Ο.Α.Ε.Ε. να θυμίσουμε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Πειραιά θα στεγάζεται στο εξής στην οδό Γούναρη 4-6 στον Πειραιά.

 

IX. Τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις

Σύμφωνα με την απόφαση Αρ. πρωτ.: Δ12Α 1164337 ΕΞ 2014/11.12.2014, που αφορά σε θέματα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

Τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλλονται όταν γίνεται μεταβολή στη δηλούμενη φορολογητέα ύλη ή δηλώνεται νέα φορολογητέα ύλη ή τροποποιούνται ή συμπληρώνονται ουσιαστικά στοιχεία της δήλωσης, σύμφωνα με την οικεία απόφαση που καθιερώνει τον τύπο και το περιεχόμενό της.
Όμως, δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης όταν στα πλαίσια και κατά τη διάρκεια του διενεργούμενου ελέγχου παρέχονται από τον φορολογούμενο διευκρινίσεις ή προσκομίζονται από το φορολογούμενο υποστηρικτικά έγγραφα ή άλλα στοιχεία ή υποβάλλονται έγγραφα, τα οποία παραλαμβάνει η φορολογική αρχή με απλή αίτηση του φορολογούμενου.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1255/11.12.2014 - Υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων,μεταξύ άλλων έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

- Μετά από την ηλεκτρονική υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, όλες οι επόμενες τροποποιητικές δηλώσεις για το συγκεκριμένο έτος, υποβάλλονται υποχρεωτικά μόνο στη Δ.Ο.Υ.
- Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που η αρχική τους έχει υποβληθεί μέσω διαδικτύου, τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος θα είναι μόνο αυτά που αφορούν το λόγο που επικαλείται για την τροποποίηση της δήλωσής του και όχι όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν το σύνολο της δήλωσης.
- Για τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από συνταξιούχους με αναδρομικά συντάξεων προηγουμένων ετών, αυτές θα παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμο εντός του οικείου οικον. έτους.
- Όσον αφορά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων βάσει της ΠΟΛ.1234/27.10.2014 (επίδομα βιβλιοθήκης) αυτές θα υποβάλλονται χωρίς την επιβολή προστίμου ανεξάρτητα από το έτος που αφορούν, εφόσον υποβληθούν μέχρι 31.12.2014.

 

Χ. Τα νέα της Θέμιδος

Ας δούμε και δυο αποφάσεις του Αρείου Πάγου με ενδιαφέροντα θέματα. Βλέπετε, στο επάγγελμά μας πρέπει να γνωρίζουμε και τα νέα από τις δικαστικές αίθουσες!

i. Άρειος Πάγος 1071/2014 - Σύμβαση μίσθωσης έργου. Σύμβαση μισθώσεως έργου που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι αυτοδικαίως και καθ' ολοκληρίαν άκυρη. . Ανανέωση ή παράταση της συμβάσεως μισθώσεως έργου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη. Από το συνδυασμό δε των διατάξεων των άρθρων 648, 649, 669 και 672 ΑΚ και 1 του Ν. 2112/1920 προκύπτει, ότι σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου υπάρχει, όταν οι συμβαλλόμενοι δεν έχουν συμφωνήσει ορισμένη διάρκεια για την παροχή της εργασίας, ούτε η χρονική αυτή διάρκεια συνάγεται από το είδος και τον σκοπό της εργασίας.

ii. Άρειος Πάγος 961/2014-Αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων

 


ΧΙ. Τέλος η υποχρεωτική εγγραφή, ζήτω το τέλος συντήρησης στο ΓΕΜΗ

Όπως είναι γνωστό, από 1.1.2015 και μετά καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια. Όμως, ήταν δυνατόν να καταργηθούν πλήρως τα χαράτσια; Όχι βέβαια, αφού ζούμε στην Ελλάδα και ενώ απ΄τη μία καταργείται μια υποχρέωση, απ΄την άλλη ξεφυτρώνει μία νέα. Έτσι και με το ΓΕΜΗ. Ενώ καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή, νέα χαράτσια θα υποκαταστήσουν τα έσοδα των επιμελητηρίων. Δηλαδή, ναι μεν καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή, αλλά... Επίσης, μειώνονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες των διατάξεων του ν.3419/2005, σε 100 έως 10.000 ευρώ (από 600 έως 30.000 ευρώ), ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Σε περίπτωση υποτροπής για την ίδια παράβαση εντός τριετίας, το επιβληθέν ποσό διπλασιάζεται και σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος τριπλασιάζεται. Τελικά δεν πρόκειται να ξεφύγουμε απ΄τον βραχνά του ΓΕΜΗ, αφού κοινώς τη ΓΕΜΗσαμε....ΧΙΙ. Τα νέα από τους συνδικαλιστικούς φορείς, κ.λπ.

Με μία ανακοίνωσή της η Α.ΚΙ.Ο.Ε. αναφέρθηκε στην αδύνατη η πρόσβαση των Οικονομολόγων Λογιστών Φοροτεχνικών στο Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, να σημειώσω ότι από σήμερα Δευτέρα, μέχρι και την Τετάρτη, διεξάγεται το 26ο τακτικό συνεδρίου Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. Τέλος, να παραθέσω την άποψη του συμβολαιογραφικού συλλόγου εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου, σύμφωνα με την οποία απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για διατάξεις του Κ.Φ.Ε. που προκαλούν ευρύτερα ζητήματα που δεν λύνονται με εγκύκλιες οδηγίες.

 

ΧΙΙΙ. Αρθρογραφία - περιοδικά

Και την περασμένη εβδομάδα είχαμε ενδιαφέρουσα αρθρογραφία. Ας δούμε μερικά σημαντικά άρθρα που μας απασχόλησαν.

i. Πως θα γίνουν οι απογραφές των μικρών επιχειρήσεων για το 2014, του έγκριτου συναδέλφου Απόστολου Αλωνιάτη.

ii. Ε4 Συμπληρωματικός ωραρίου - Ατομικός, του συναδέλφου Ανδρέα Κ. Σακελλαριάδη.

iii. Ζητήματα συνταξιοδοτικής φύσεως, της δικηγόρου Ράνιας Ι. Παυλοπούλου

iv. Πότε παραγράφεται το δικαίωμα του δημοσίου για την επιβολή φόρων και προστίμων, του δικηγόρου Γεώργιου Σπ. Ευσταθόπουλου

v. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, μέσω της παρακράτησης φόρου, στο υποτιθέμενο εισόδημα των παροχών σε είδος, του συναδέλφου Ν. Σγουρινάκη, από τον δικτυακό τόπο του περιοδικού ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.


XΙV. Ποιητική ανάσα...

Η σημερινή ποιητική ανάσα, έχει κάτι από τον ποιητή του μεσοπολέμου, Ναπ. Λαπαθιώτη. Το ποίημα έχει τίτλο «Όταν βραδιάζει».

Ὅταν βραδιάζει, μέσα μου, ξυπνοῦν τὰ περασμένα...
Ξυπνοῦν ἀργά, σὰ μουσικὲς νεκρὲς ἀπὸ καιρό,
- σὰ μουσικὲς ποὺ χάθηκαν, καὶ ποὺ τὶς λαχταρῶ,
κι ἔρχονται πάλι, μαγικὰ κι ἀνέλπιδα, σὲ μένα...

Πόθοι, παράπονα παλιά, νοσταλγικὲς φωνές,
λόγια βαθιὰ κι ἀξέχαστα, κι ὡστόσο ξεχασμένα,
παράξενα χειμαιρικὲς ἀγάπες μακρινές,
ὅπως ἡ φλόγα μιᾶς αὐγῆς, ὑψώνονται σὲ μένα

Μιὰ βρύση, τότε, μαγική, μοῦ λύνεται ξανά,
καὶ τὸ τραγούδι ρυθμικὸ στὰ χείλη μου ἀνεβαίνει,
- ἕνα τραγούδι καθαρό, καθὼς τὰ δειλινὰ
ποὺ μέσα του λυτρώνονται, καὶ ζοῦν οἱ πεθαμένοι...

 

XV. Η γελοιογραφία της ημέρας, τα Χριστούγεννα των λογιστών!

Οι μέρες των Χριστουγέννων αποτελούν για όλους μία όαση χαράς και αισιοδοξίας. Το γιορτινό όμως κλίμα των ημερών αυτών εμείς οι λογιστές δεν μπορούμε να το χαρούμε εξ ολοκλήρου, ούτε μπορούμε να περάσουμε όσο χρόνο θέλουμε με τις οικογένειές μας, αφού οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες αυτή την περίοδο. Η παρακάτω γελοιογραφία, αντικατοπτρίζει πλήρως την καθημερινότητά μας... 


XVΙ. Αποφάσεις που ίσως σας ενδιαφέρουν

Αν πιστεύατε ότι την περασμένη εβδομάδα είχαμε λειψυδρία έκδοσης αποφάσεων, τότε είστε γελασμένοι. Το υπ. Οικ. αλλά και οι άλλοι φορείς φροντίζουν ώστε να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν είναι τυχαίο όλο αυτό, αφού ανώτατα στελέχη των υπουργείων έχουν ζητήσει από εξειδικευμένους ιατρούς, διάφορους τρόπους για την καταπολέμηση της ανίας στο χώρο εργασίας μας, αλλά κυρίως στην εξάλειψη του φαινομένου της νόσου Αλτσχάιμερ. Μέσα από τη συνεχή έκδοση εγκυκλίων και αποφάσεων τα αρμόδια υπουργεία φροντίζουν για την καλή υγεία μας...

Ας δούμε μερικές ακόμη αποφάσεις που κοινοποιήθηκαν τις προηγούμενες επτά ημέρες.

i. ΠΟΛ. 1252/10.12.2014 με θέμα: Αναγραφή του ΦΠΑ στο φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται κατά την παράδοση αγαθών στο εσωτερικό της χώρας με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, κατόπιν χορήγησης άδειας αναστολής καταβολής ΦΠΑ κατά την εισαγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 29.4.α του ν. 2960/2001.

Η περίληψη της ανωτέρω απόφασης είναι η ακόλουθη:

Στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1267/19.12.2013 με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4211/2013 (ΦΕΚ 256A'), σχετικά και με την τροποποίηση του άρθρου 35.1 .η του Κώδικα ΦΠΑ, αναφέρεται ότι στο φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται στην περίπτωση της μετέπειτα παράδοσης των αγαθών στο εσωτερικό της χώρας από οποιαδήποτε επιχείρηση μέλος του ίδιου ομίλου η οποία διαθέτει άδεια αναστολής καταβολής του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των αγαθών, δεν αναγράφεται ο ΦΠΑ, οδηγία η οποία δόθηκε εκ παραδρομής.

Ως εκ τούτου, με την παρούσα διευκρινίζεται ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή του φόρου στα φορολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω αναφερόμενη ΑΥΟ, παρότι ο φόρος δεν εισπράττεται. Ωστόσο, για λόγους χρηστής διοίκησης γίνεται δεκτό ότι δεν επέρχονται επιπτώσεις από τη μη αναγραφή του φόρου στα φορολογικά στοιχεία για το διάστημα από την έκδοση της εγκυκλίου (20.12.2013) και μέχρι την έκδοση της παρούσας.

ii. ΠΟΛ.1229/20.11.2014 - Τροποποίηση διατάξεων των Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1075/13−3−1995 και ΠΟΛ. 1155/6−6−1995

Με την απόφαση αυτή, καταργήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1075/13.3.1995, όπως έχουν συμπληρωθεί με τις όμοιες του άρθρου 1 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1155/6.6.1995, οι οποίες έθεταν προθεσμία εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης αγαθών τα οποία αποκτήθηκαν με απαλλαγή σύμφωνα με τη διαδικασία της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1262/2.8.1993.

iii. ΠΟΛ. 1253/10.12.2014 - Κοινοποίηση των διατάξεων της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του ν.4281/2014 (ΦΕΚ Α' 160), σχετικά με την αντιστροφή της υποχρέωσης στην περίπτωση τεχνικών έργων για λογαριασμό του δημοσίου, ΟΤΑ και λοιπών οργανισμών δημοσίου δικαίου

Η ανωτέρω απόφαση είναι σημαντική και αφορά τους υπεργολάβους που αναλαμβάνουν τεχνικά έργα για λογαριασμό του Δημοσίου, ΟΤΑ και λοιπών οργανισμών Δημοσίου δικαίου.

Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής προβλέπεται ότι εφαρμόζεται ο κανόνας της αντιστροφής της υποχρέωσης (καταβολή του φόρου από το λήπτη) σε ορισμένες κατασκευαστικές εργασίες που υλοποιούνται για λογαριασμό του Δημοσίου, ΟΤΑ, οργανισμών δημοσίου δικαίου και λοιπών αναθετουσών αρχών σύμφωνα με τα π.δ. 59/2007 και 60/2007. Η εν λόγω ρύθμιση βασίζεται στη δυνατότητα που προβλέπεται από το άρθρο 199.1.α της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ (Οδηγία ΦΠΑ).

Σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο, η αντιστροφή της υποχρέωσης απόδοσης του ΦΠΑ εφαρμόζεται στις περιπτώσεις εκτέλεσης εργασιών σε ακίνητα κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2β' του Κώδικα ΦΠΑ, δηλ. στις περιπτώσεις τεχνικών έργων, προς αναθέτουσες αρχές των Π.Δ. 59/2007 και 60/2007, εφόσον οι αναθέτουσες αυτές αρχές είναι κύριοι των τεχνικών έργων και υποκείμενοι στο φόρο για την εκμετάλλευση του εν λόγω έργου με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου. Οι ανωτέρω πράξεις θεωρούνται πράξεις λήπτη για την αναθέτουσα αρχή-αποδέκτη των κατασκευαστικών εργασιών και πράξεις χωρίς ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών για τον υποκείμενο που τις εκτελεί δηλ. τον εργολάβο που εκτελεί τις κατασκευαστικές εργασίες.

Με την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση αντιμετωπίζεται η απρόσκοπτη εκτέλεση έργων του δημοσίου, ΟΤΑ, οργανισμών δημοσίου δικαίου κλπ., καθώς δεν είναι απαραίτητη η εκταμίευση του ΦΠΑ της κατασκευής, στις ανωτέρω περιπτώσεις, δεδομένου ότι το έργο χρησιμοποιείται σε φορολογητέα δραστηριότητα και υπάρχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών. Επίσης αντιμετωπίζεται το πρόβλημα φοροδιαφυγής στην περίπτωση εκτέλεσης κατασκευαστικών εργασιών.

Την απόφαση αυτή πρέπει να τη μελετήσουν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να λάβουν γνώση των αλλαγών αυτών.

iv. Αρ. πρωτ.: Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. 33664/10.12.2014 - Περί του χαρακτηρισμού επιχειρήσεων ως συνδεδεμένων

v. Κ.Υ.Α. αριθ. οικ. 12997/145/Φ.15/28.11.2014 - Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας – Επέκταση απαλλαγής πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας

 

XVΙΙ. Το γέλιο κάνει καλό...

Αν θέλετε να πάρετε μαθήματα γρήγορου ξεπαρκαρίσματος, τότε δείτε το παρακάτω βίντεο...ΧVIII. Επίλογος

Μ΄αυτά και με τ΄άλλα, φτάσαμε αισίως στον επίλογο ενός ακόμη σχολίου της Δευτέρας. Ευχάριστα ή δυσάρεστα, αυτά ήταν τα νέα της εβδομάδας που πέρασε, η οποία αποτελεί πλέον παρελθόν. Το σχόλιο αυτό έχει μία ιδιαιτερότητα για μένα, αφού είναι το τελευταίο αυτής της χρονιάς. Μέσω των εβδομαδιαίων σχολιασμών, εκείνες τις Δευτέρες που ερχόταν η σειρά μου για να σχολιάσω, προσπαθούσα να μετουσιώσω σε γραπτό λόγο όλα όσα ένιωθα, αλλά ταυτόχρονα να παραθέσω τους προβληματισμούς, τις αγωνίες ή τις ενστάσεις μου για όλα τα φλέγοντα θέματα της καθημερινότητάς μας. Όσα γράφω δεν περνούν από καμία κρησάρα και οι σκέψεις μου αποτυπώνονται μέσω του πληκτρολογίου στην οθόνη σας, δίχως ίχνος ψιμυθίων. Σκέψεις αυθεντικές, που πάντα όμως -χάριν του σχολίου- ήταν εμποτισμένες από καυστική διάθεση, χιούμορ αλλά συνάμα και αυτοσαρκασμό! Το σχόλιο μπορεί να ήταν άλλοτε πιο εύπεπτο, άλλοτε λίγο πιο συναισθηματικό, όμως πάντα ήταν αυθεντικό, αυτό σας το βεβαιώνω με πάσα ειλικρίνεια.

Στη διάρκεια της βραχύβιας ζωής μας, καλό είναι που και που να γινόμαστε και λίγο παιδιά και μην επιδιδόμαστε μόνο σε ακραιφνώς επαγγελματικά ζητήματα. Επίσης, να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας και να περνάμε στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους. Είναι ευκαιρία, με το ξεκίνημα του νέου χρόνου να κάνουμε πράξη όσα λέμε τόσο καιρό και να ασχοληθούμε περισσότερο με τον εσωτερικό μας κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας.

Καλημέρα και καλή δύναμη.

 


Υποσημειώσεις:

[1] Όλα τα σκίτσα είναι του μεγάλου σκιτσογράφου Κ. Μητρόπουλου. Η δική μου παρέμβαση αφορά μόνο στα κείμενα των σκίτσων. 


 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο