Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Απ΄το για όλα φταίει ο Θεοχάρης περάσαμε στο για όλα φταίει η Σαββαΐδου

Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα του TaxHeaven

Τελικά απ' ότι φαίνεται η καρέκλα της Γ.Γ.Δ.Ε. εκτός από ηλεκτρική έχει και την ιδιότητα να προκαλεί  αλλεργία στους δημοσιογράφους. Στον πρώην γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, οι γνωστοί μας λειτουργοί πρόλαβαν να χρεώσουν μόνο μερικές από τις κοινοβουλευτικές αστοχίες (π.χ. ΕΝ.ΦΙ.Α., φορολογία των επενδυτών στο χρηματιστήριο, κ.λπ.). Η νέα Γ.Γ.Δ.Ε. κα Σαββαΐδου όμως φαίνεται να είναι η νέα μούσα που εμπνέει τα Μ.Μ.Ε. και τους δημοσιογράφους. Η Γενική Γραμματέας, μέχρι τώρα έχει χρεωθεί τη φορολόγηση των παροχών σε είδος που επιβαρύνουν τους εργαζομένους, την ένταξη των μη ληξιπρόθεσμων στην ρύθμιση και, τις τελευταίες ημέρες, τη φορολόγηση ως επιχειρηματικής δραστηριότητας της πώλησης άνω των δύο ακινήτων μέσα στη διετία.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν την Αμερική. Έχουμε αναφερθεί στο φαινόμενο αυτό και πριν λίγο καιρό με το άρθρο μας Παροχές σε είδος- Όταν τα Μ.Μ.Ε. ανακάλυψαν την Αμερική. Ψηφισμένες εδώ και καιρό διατάξεις γίνονται αντικείμενο προπαγάνδας και εξυπηρέτησης συμφερόντων από μερικούς δημοσιογράφους, που συνεχίζουν να ασελγούν απέναντι στην έγκυρη δημοσιογραφία, που δυστυχώς φθίνει όλο και περισσότερο στις μέρες μας.  Αντί η κριτική τους να ασκείται πρωτίστως στους βουλευτές που ψηφίζουν τους νόμους, βρίσκουν ως εξιλαστήριο θύμα την εκάστοτε φορολογική διοίκηση που οφείλει να εκτελεί τους νόμους αυτούς. Μόλις εκδοθεί η οποιαδήποτε απόφαση, ακόμη κι αν επαναλαμβάνει θέματα που έχουν κοινοποιηθεί από καιρό και ισχύουν ήδη, αίφνης,  τα περισσότερα μέσα και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, χρησιμοποιώντας εύηχους τίτλους, που κατά την καθομιλουμένη είναι πιασάρικοι, αφήνουν στην άκρη το ρόλο που θα πρεπε να χουν ως δημοσιογράφοι και ως κήνσορες, γράφουν ανακρίβειες κρίνοντας κατά το δοκούν, προκαλώντας σύγχυση και εντυπώσεις.

Απομένουν ακόμα αρκετές ερμηνευτικές αποφάσεις για τον Κ.Φ.Ε. και τον Κ.Φ.Δ. και φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν θα δοθεί στην δημοσιότητα η ερμηνευτική εγκύκλιος των προστίμων. Οι εφημερίδες θα κυκλοφορούν με πηχυαίους τίτλους όπως, «500 ευρώ χαράτσι για μία απόδειξη», «μέχρι 30.000 ευρώ το πρόστιμα εάν δεν κόβεις απόδειξη»,  «2.500,00 θα πληρώνουν και τα βρέφη που δεν βγάζουν εγκαίρως ΑΦΜ» και άλλα παρόμοια. Όσο για την παρακράτηση φόρου στις αποδοχές σε είδος, εκεί τα πράγματα θα ξεφύγουν εντελώς. Τίτλοι όπως, «Νέα μείωση μισθών», «Και παρακράτηση βάζει η Σαββαΐδου στις παροχές»,  «Ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους», «Θα κάνουν παρακράτηση και στη χρήση τηλεφώνου από τους εργαζομένους», «Η Σαββαΐδου βρήκε και άλλο τρόπο να αυξήσει τα έσοδα»,  θα είναι σίγουρα μερικοί από όσους θα γεμίσουν τις στήλες των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι οι δημοσιογράφοι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης -σε όλο τον κόσμο- είναι η τέταρτη μορφή εξουσίας, κι έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Προτείνουμε λοιπόν στην Γ.Γ.Δ.Ε.  να αλλάξει τη διαδικασία έκδοσης των ερμηνευτικών εγκυκλίων αφού λάβει σοβαρά υπόψη της ότι, η τέταρτη αυτή εξουσία  (η οποία ουσιαστικά στη χώρα μας έχει αναβαθμιστεί σε πρώτη), οφείλει να έχει συμμετοχή στις διαδικασίες της φορολογικής διοίκησης.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε με την έκδοση της κάθε εγκυκλίου να εκδίδεται μία ειδική έκδοση για τους δημοσιογράφους η οποία στα ακροτελεύτια εδάφιά της θα περιέχει τις έξεις φράσεις:
«Τα ανωτέρω δεν εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. H παρούσα εκδίδεται κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου ... του νόμου....  και ερμηνεύει τις διατάξεις α), β) γ).. του νόμου ...... ο οποίος έχει ψηφιστεί στην βουλή την ..... με την κάτωθι σύνθεση :.....».

Προτείνουμε να συσταθεί μία επιτροπή (τόσες έχουμε άλλωστε) αποκλειστικά από δημοσιογράφους, οι οποίοι θα λαμβάνουν γνώση των υπό έκδοση εγκυκλίων και θα ενημερώνεται από αρμόδιο της Γ.Γ.Δ.Ε. για το περιεχόμενο αυτών ώστε θα προτείνουν λύσεις επί των θεμάτων που πραγματεύονται στις εν λόγω αποφάσεις.

Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, η άποψή μας την οποία εκφράζουμε τόσα χρόνια και η φιλοσοφία μας που αποδεικνύεται εμπράκτως μέσα από την πορεία μας είναι ότι, σε κάθε περίπτωση πρέπει ασκούμε την κριτική μας βάσει επιχειρημάτων και όχι με τοποθετήσεις που γίνονται στα πλαίσια του εντυπωσιασμού, όπως πολύ συχνά αρέσκονται να κάνουν οι δημοσιογράφοι και τα Μ.Μ.Ε.

Είμαστε πλήρως αντίθετοι με όσα μέτρα απομυζούν τον φορολογούμενο πολίτη, οδηγούν σε αφανισμό τους μικρούς επαγγελματίες, ενισχύουν την ηλεκτρονική γραφειοκρατία και την άσκοπη ταλαιπωρία χιλιάδων συναδέλφων, κ.λπ. Όμως, δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας και στη γενικότερη φιλοσοφία μας να εμφανιζόμαστε ως όψιμοι τιμητές των πάντων για θέματα που υπάρχουν στο προσκήνιο πάρα πολύ καιρό και έπρεπε να αναδειχθούν από την πλειονότητα των Μ.Μ.Ε. 


Ο δρόμος της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης είναι γνωστός σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενημέρωσης, παρόλο που ο καθένας για τους δικούς του λόγους ακολουθεί διαφορετικές ατραπούς.  Αποκηρύσσουμε μετά βδελυγμίας  τον κιτρινισμό ή τον λαϊκισμό, γι΄αυτό και λείπουν από τον κόμβο μας  παρεμβάσεις τέτοιου είδους.  Η παραπληροφόρηση και η ανάδειξη θεμάτων από μία μερίδα δημοσιογράφων με σκοπό την χειραγώγηση του κοινού ή τη δημιουργία εντυπώσεων είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο το οποίο δεν πρόκειται να εκλείψει. Ο αναγνώστης πρέπει να είναι υποψιασμένος ώστε να μην παρασύρεται εύκολα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργούν δημοσιογραφικές πρακτικές τέτοιου τύπου.

Ίσως κάποιοι συνδυάσουν τη σημερινή μας παρέμβαση με χάϊδεμα των αυτιών της Γ.Γ.Δ.Ε. ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο, αφού στη χώρα μας έχουμε μάθει να ασκούμε κριτική σε όλους και να έχουμε πλήρη γνώση επί παντός του επιστητού, χωρίς ωστόσο να διαθέτουμε το υπόβαθρο ή να λειτουργούμε έχοντας μια αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων. Λειτουργώντας υπό την επήρεια άλλων παραγόντων μάθαμε να βλέπουμε με αρνητική προδιάθεση την οποιαδήποτε αντικειμενική φωνή που κάποιες φορές τάσσεται με τη λογική και την αντικειμενική κρίση. Μάθαμε να βλέπουμε συνεχώς και παντού φαντάσματα. Σε όσους λοιπόν ταυτίζουν την αντικειμενική μας άποψη -που εκφράζεται πάντα με παράθεση επιχειρημάτων και δε βασίζεται σε στείρα κριτική- και την μπερδεύουν με κολακείες ή οτιδήποτε άλλο, έχουμε να πούμε ότι καλό είναι να κάνουν πρώτα τη δική τους αυτοκριτική. Γιατί συνηθίζεται να κρίνουμε τους πάντες εκτός από τις δικές μας κινήσεις ή πρακτικές. Η αμερόληπτη τοποθέτησή μας ίσως ξενίζει, αφού πάντα θέλουμε να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Δεν κινούμαστε βέβαια στο απυρόβλητο και όπως είναι φυσικό δεχόμαστε την κριτική όλων. Την κριτική όμως που θα εδράζεται σε παράθεση επιχειρημάτων και όχι σε επικοινωνιακές  πομφόλυγες.

Από την πλευρά μας θα συνεχίζουμε να στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα και δε θα ασκούμε στείρα κριτική, αλλά κριτική τέτοια που μέσω του προβληματισμού, των παρατηρήσεων ή της ανάδειξης θεμάτων, θα έχει ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας και την εκλογίκευση των φορολογικών βαρών ή της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Υ.Γ.
Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη, έστω και λίγοι πραγματικοί δημοσιογράφοι που δεν αρέσκονται στο παιχνίδι της δημιουργίας εντυπώσεων και ασκούν με συνέπεια το λειτούργημά τους. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο του δημοσιογράφου Αρη Δαβάκη στο protagon:

«[...] Εν ολίγοις : Ζούμε μια «μηντιακή χούντα» που μας καθοδηγεί σοφά προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αδιαφορώντας για κάθε ανθρώπινη ή εθνική συνέπεια, ή η «δημοσιογραφία» είναι τελικά μια δύναμη που παλεύει να μας «υποδείξει», έστω και διακριτικά, έστω και με έμμεσο τρόπο, που θα βρούμε την Αριάδνη μας, να μας δώσει τη άκρη της κλωστής για να βγούμε από τον φριχτό λαβύρινθο της, κυριολεκτικά αβάσταχτα σκληρής, καθημερινότητάς μας;».


Ετικέτες για αναζήτηση Θεοχάρης Γ.Γ.Δ.Ε. Σαββαΐδου


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο