Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Eρώτημα στο Ν.Σ.Κ. από το Υπ. Οικ. για τη μη πληρωμή ΕΝ.Φ.Ι.Α. από την Τράπεζα της Ελλάδος

Eρώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να υπάρξει νομική απάντηση για το εάν η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της, υπέβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα αναδείχθηκε από δημοσίευμα που κατήγγειλε τη στάση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα να ζητήσει απαλλαγή της ΤτΕ από την καταβολή του φόρου.

Στην απάντησή του ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε απόλυτος ότι η ΤτΕ απαλλάσσεται παντός φόρου ή τέλους βάσει νόμων, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτό δεν έχει δημοσιονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο.

Κατόπιν τούτων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομιικών ρωτά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εάν η Τράπεζα της Ελλάδος για τα δικαιώματά της σε ακίνητα:

- απαλλάσσεται από φόρους ή τέλη κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 73 παρ. 1 του Καταστατικού της ή

- καταλαμβάνεται από τις νεότερες διατάξεις του ν. 4223/2013 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» (Α287), οι οποίες δεν την απαλλάσσουν από την επιβολή του εν λόγω φόρου

- πως διαμορφώνεται η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και ειδικότερα ποια είναι η ισχύς της επίμαχης διάταξης του Καταστατικού της ΤτΕ εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αυτή περιλαμβάνεται σε διεθνή σύμβαση που έχει κυρωθεί με νόμο (ν.3423/1927) σε συνδυασμό με το ότι η μεταγενέστερη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 ορίζει ότι «κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, που αφορά απαλλαγές από φόρους ή τέλη δεν εφαρμόζεται για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητης Περιουσίας».


Πηγή: Τα Νέα


Ετικέτες για αναζήτηση ΤτΕ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο