Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ερώτημα της ΠΟΦΕΕ προς το Υπουργείο οικονομικών για την διαδικασία παραλαβής Δηλώσεων από λογιστικά γραφεία

Παρακαλούμε προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μας γνωστοποιηθεί το συντομότερο εάν έχει ισχύ και για το Οικονομικό Έτος 2007 η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων που προέβλεπε η αρχική Δ.Υ.Ο. ...

Προς το

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Υφυπουργό κο  ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΠΕΖΑ

Κοινοποίηση:

-           Γενικό Διευθυντή Φορολογίας

-           Διεύθυνση – Δ12 – Φορολογίας Εισοδήματος

 

Αρ. Πρωτοκόλλου Εξερχόμενου: 079/06-03-2007

 

ΕΡΩΤΗΜΑ:  Ισχύει η διαδικασία παραλαβής δηλώσεων από λογιστικά γραφεία που

προέβλεπε η  Δ.Υ.Ο. 10111563/264/Α0012/5.2.2003;

 

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

 

Παρακαλούμε προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μας γνωστοποιηθεί το συντομότερο εάν έχει ισχύ και για το Οικονομικό Έτος 2007 η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων που προέβλεπε η αρχική Δ.Υ.Ο. 10111563/264/Α0012/5.2.2003 (για το Ο.Ε.2003) η οποία ίσχυσε και στα  Ο.Ε.2004 (Διαταγή 1014566/299/Α0012/02.03.2004), 2005 και 2006 (ΠΟΛ.1042/9-3-06)  (με επανάληψη, κάθε φορά, της μνημόνευσή της σε διαταγές σχετικές με την υποβολή των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος), δίνοντας λύση σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα των χιλιάδων συναδέλφων αλλά και των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. ειδικά σε περιόδους «αιχμής» συναλλαγών με φορολογούμενους.

Το ερώτημα γίνεται, με αφορμή τα ερωτήματα συναδέλφων.

 

Ταυτόχρονα θέλουμε να σας διαβιβάσουμε το εξής εύλογο αίτημα:

Καθώς η εφαρμογή της Δ.Υ.Ο. 10111563/264/Α0012/5.2.2003, η οποία προέβλεπε ότι:

« παρέχεται η δυνατότητα στους λογιστές (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των πελατών τους φυσικών προσώπων, στις αρμόδιες για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ., μέχρι την καταληκτική ημερομηνία κάθε κατηγορίας, μαζικά σε πακέτα ανά Δ.Ο.Υ., που το καθένα θα συνοδεύεται από ονομαστική κατάσταση των φορολογουμένων που περιέχει, τη διεύθυνση και τον Α.Φ.Μ. τους.

Η κατάσταση αυτή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και υπογράφεται από το λογιστή, ο οποίος αναγράφει και το ονοματεπώνυμό του, τη διεύθυνση κατοικίας ή έδρας, τον Α.Φ.Μ., την αρμόδια Δ.Ο.Υ., τον αριθμό Μητρώου της άδειας άσκησης επαγγέλματος και την κατηγορία της άδειάς του ή βεβαίωση της Επαγγελματικής Οργάνωσης με συμπληρωμένο τον Α.Μ. του μέλους της.

Παράλληλα ο λογιστής χορηγεί στον κάθε πελάτη του, βεβαίωση, με την οποία αποδεικνύεται ότι παρέλαβε τη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του για κατάθεση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς και η ημερομηνία παραλαβής της από αυτόν η οποία θα πρέπει να είναι μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της.

Έλυσε πληθώρα διαδικαστικών προβλημάτων κυρίως σε περιόδους μεγάλης προσέλευσης φυσικών προσώπων στις Δ.Ο.Υ. παρακαλούμε με νεότερη απόφασή σας όχι απλά να ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ η συνέχιση ισχύος της και για το Οικονομικό Έτος 2007, αλλά να οριστικοποιηθεί η διαρκή ισχύ της σχετικής δυνατότητας.

Και το αίτημά μας αυτό βασίζεται στο ότι η ύπαρξη της εξυπηρέτησε πλήρως τον σκοπό για τον οποίο αποφασίσθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία παραλαβής δηλώσεων από λογιστικά γραφεία και την υποβολή των δηλώσεων αυτών καθώς και την παραλαβή τους από τις Δ.Ο.Υ. και αυτό φαίνεται από την «ανανέωση» της ισχύος της όλα τα επόμενα έτη, πρακτική όμως που πρέπει να αλλάξει ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό σύστημα που θα καταργεί τυχόν παρερμηνείες ή ερωτήματα που εύλογα δημιουργούνται.

 

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

  Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γενικός Γραμματέας

                       Πανίδης Ι. Αβραάμ                                              Πατέλης Γ. Νικόλαος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο