Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δίμηνη παράταση, ως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, αποφάσισε το Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Γιουρογκρούπ για την Ελλάδα έχει ως εξής:

«Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη που παρουσιάζουν βελτίωση, αντανακλούν τις αξιοσημείωτες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις οποίες προχώρησαν οι Έλληνες πολίτες και ελληνικές αρχές. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται κομβικής σημασίας για την επιστροφή στης Ελλάδας σε βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και για τη δημιουργία θέσεων απασχόληση.

»Καλωσορίζουμε, επίσης, την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015 μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και εκπληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1, 8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί.

»Ως εκ τούτου το Eurogroup διάκειται θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για την παροχή τεχνικής παράτασης δύο μηνών του σημερινού προγράμματος. Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα της τρόικας να προετοιμάσουν μια έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τρέχον πρόγραμμα και έδωσε εντολή στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης να ενημερώσει τα κράτη-μέλη προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την παράταση του σημερινού προγράμματος ως το τέλος του έτους.

»Παράλληλα ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως θα ήταν συνετό να υπάρξει παράταση των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως τον Φεβρουάριο του 2015. Το Eurogroup εξετάζει θετικά αυτή την παράταση. Εφόσον υπάρξει η σχετική αίτηση από την Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις πριν από το τέλος του έτους.

»Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με στόχο την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλλουν στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με την εκπλήρωση όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

»Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης διάκεινται θετικά στη χορήγηση προς την Ελλάδα μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης εάν η Ελλάδα το ζητήσει και υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων οι οποίες εκκρεμούν στον πλαίσιο της σημερινής αξιολόγησης».


Ετικέτες για αναζήτηση Eurogroup αξιολόγηση


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο