Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τρία σενάρια για την ενσωμάτωση των εισφορών και των φόρων

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει ο υπολογισμός των εισφορών να γίνει με βάση τα εισοδηματικά επίπεδα για όλους τους ασφαλισμένους.

Ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και των φόρων, ακόμη και κοινό ποσοστό εισφορών για το σύνολο των ασφαλισμένων, μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων, προτείνει, μεταξύ άλλων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κλιμάκιο του ΔΝΤ βρέθηκε στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα και μεταξύ τριών σεναρίων για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των εισφορών και των φόρων στους εισπρακτικούς μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης περιλαμβάνει τη θέσπιση κοινού νομικού πλαισίου για την εναρμόνιση των ποσοστών υπολογισμού των εισφορών.

Τα τρία αυτά σενάρια είναι:

1. Μόνο επιχειρησιακή εναρμόνιση.

2. Μερική εναρμόνιση φόρων, εισφορών και εσόδων. Βασικός στόχος της διαδικασίας αυτής είναι η ευθυγράμμιση των διαφορετικών τύπων εσόδων και των ξεχωριστών κανόνων για τις ασφαλιστικές εισφορές και τον υπολογισμό των φόρων. Στην πράξη, η μερική εναρμόνιση θα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στην ένταξη των νέων τύπων εσόδων στο μηνιαίο δελτίο Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι εργοδότες. Το Ταμείο εκτιμά ότι μια τέτοιου τύπου εναρμόνιση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2017.

3. Πλήρης εναρμόνιση των πολιτικών που αφορούν εισφορές και φόρους.

Και τα τρία σενάρια απαιτούν τη δημιουργία ενός κοινού μητρώου ασφαλισμένων - φορολογουμέων και ενιαίο κέντρο πληρωμών.

Στην περίπτωση της πλήρους ενοποίησης, προβλέπεται η ολοκλήρωση όλων των επιχειρησιακών σταδίων στα δύο προηγούμενα σενάρια, καθώς και η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου, για την εφαρμογή κοινών κανόνων υπολογισμού των εισφορών και των φόρων. Το Ταμείο αναγνωρίζει πως η πλήρης εφαρμογή του μέτρου απαιτεί ένα σημαντικό αριθμό αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε σύντομο διάστημα (Ιούνιος 2017). Εκτιμά δε, πως θα πρέπει ο υπολογισμός των εισφορών να γίνει με βάση τα εισοδηματικά επίπεδα για όλους τους ασφαλισμένους. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο υπολογισμός της μηνιαίας αξίας των εισφορών και των φόρων από την ετήσια φορολογική δήλωση του ασφαλισμένου κατά το προηγούμενο έτος. Το ποσό θα καταβάλλεται μηνιαίως, με δελτία πληρωμής που θα εκδίδονται αυτομάτως. Μάλιστα, το Ταμείο θεωρεί πως μια ολοκληρωμένη ενοποίηση προϋποθέτει ενιαίο ποσοστό εισφοράς για όλους.

Μέχρις ότου βεβαίως αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο ποιο από τα τρία σενάρια θα προκριθεί, έχουν να γίνουν πολλά. Σύμφωνα με την αναφορά του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Τόμας Στόρι, αναπληρωτή διευθυντή για τη διαχείριση των φορολογικών εσόδων, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», πρόκειται για μια πολυσύνθετη μεταρρύθμιση. Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί, υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως το κλιμάκιο εκτιμά πως παραμένει εφικτό, αν και μόλις και μετά βίας, το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης, που αφορά στην εναρμόνιση των επιχειρησιακών λειτουργιών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, έως το τέλος του 2015.


Πηγή Καθημερινή

Το κλιμάκιο, στην έκθεσή του, αναφέρεται και στη νέα ρύθμιση οφειλών, εκτιμώντας ότι ο στόχος εισπράξεων 350 εκατ. ευρώ από το ΚΕΑΟ εντός του τρέχοντος έτους θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει ταχύτατη ένταξη στις ρυθμίσεις, συνοδευόμενη με εφάπαξ εξοφλήσεις. Διατηρώντας τις ενστάσεις του έναντι στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, το ΔΝΤ εκτιμά πως η νέα ρύθμιση είναι προβληματική, καθώς θα πρέπει να παρακολουθείται εάν οι οφειλέτες πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, για έως και 8 χρόνια, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο