Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

25ο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας»

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
http://www.eneiset.gr

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το συνέδριο όπως αντιληφθήκατε από τις εφημερίδες.  Ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που παρουσίασε τα επιτεύγματα της συμμαχικής κυβέρνησης αλλά και τα όρια πέραν των οποίων δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και να εισέλθει η Ελλάδα στον νέο δρόμο της ανάπτυξης με συνεχιζόμενες σταδιακές μεταρρυθμίσεις, που ακόμα έχει ανάγκη ο τόπος.

Αλλά και η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είχε και αυτή μερικά αξιόλογα σημεία.  Εντύπωση έκανε σε πολλούς μια διαφαινόμενη (;) δεξιόστροφη ρητορική του κ Τσίπρα που κάλεσε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις να συμπορευθούν για ένα καλύτερο μέλλον.

Ενδιαφέρουσα πληροφορία ανακοίνωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ κος David Pearce ότι με συνεργασία του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου προετοιμάζεται επίσκεψη Αμερικανών επιχειρηματιών και επενδυτών για διερευνητικές επαφές στις αρχές του 2015.  Ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός των Εξωτερικών κος Ευάγγελο Βενιζέλος καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών κος Γκίκας Χαρδούβελης απηύθυναν χαιρετισμό με αναφορά σε όλα τα τρέχοντα θέματα που τους απασχολούν για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 
 
Στην συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους η παρέμβαση του κου Paul B. Kazarian της Japonica Partners, USA, ήταν εντυπωσιακή.  Ο κος Kazarian αναφέρθηκε στην τεράστια διαφορά που δημιουργούν οι νέοι λογιστικοί κανόνες για την αποτίμηση του χρέους.  Οι κανόνες των IPSAS (International Public Sector Accounting Standards) παραλληλίζονται με τους γνωστούς μας IFRS (International Financial Reporting Standards) που αφορούν τις εισηγμένες και τις θυγατρικές τους.  Τα IPSAS προβλέπουν και αυτά την αναγραφή των οικονομικών στοιχείων στην σημερινή τους αξία.

Η Ελλάδα έχει ευεργετηθεί από τους εταίρους της με μακροχρόνιες εν μέρει άτοκες αλλά και πολύ χαμηλότοκες ρυθμίσεις των χρεών της.  Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι αν στα κρατικά λογιστικά ίσχυαν τα IFRS των εισηγμένων, ή για την ακρίβεια η μεταφορά των IFRS στα δημόσια λογιστικά που είναι τα IPSAS, τότε το ακαθάριστο χρέος θα μειωνόταν από 175% του ΑΕΠ σε καθαρό χρέος18%.  Αυτό είναι το μυστικό που κάνει τόσο ενδιαφέρουσες τις επενδύσεις στην Ελλάδα για εταιρείες σαν την Japonica Partners.  Για την ώρα τα IPSAS δεν επιτρέπονται από τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς (maastricht;) αλλά η οικονομική αλήθεια είναι γνωστή στις αγορές, άσχετα με το τι επιτρέπουν οι κανονισμοί να ειπωθεί.  Πάντως πολλές μεγάλες και σοβαρές χώρες εκτός Ευρώπης αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν τα IPSAS.

Ο συνημμένος πίνακας παρουσιάστηκε από τον κο Kazarian και η μελέτη του μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενώ τέτοια στοιχεία πρέπει να είναι γνωστά στην τρόικα και στα διάφορα Eurogroup, δεν είναι ευρύτερα γνωστά για πολλούς λόγους.  Στην μεν περίπτωση της Ελλάδος οι διευκολύνσεις στους χρόνους λήξης και στα χαμηλά επιτόκια έχουν σημερινή αξία (present value) υπέρ της Ελλάδος πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.  Ευρύτερη αναφορά σε αυτό μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις σε πολλές χώρες που στήριξαν την χώρα μας.  Αλλά το κυριότερο κατά την άποψη μας είναι η περίπτωση της Ιταλίας της οποίας το ακαθάριστο χρέος των 133% μετατρέπεται στο πολύ βεβαρημένο καθαρό χρέος των 112%.  Προφανώς οι δυσκολίες που τίθενται στον δρόμο της Ελλάδας, δεν αφορούν την χώρα μας αλλά μάλλον θα στηρίζονται στον φόβο του τι θα γίνει με την Ιταλία…

Η παρουσίαση των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα από τους κκ Χρήστο Μεγάλου (CEO Eurobank))και Σπύρο Παπασπύρου (Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς) κατέδειξε μια προϊούσα εξομάλυνση της αγοράς.  Σε αυτό το σημείο, απευθυνόμενος στον κ Γιάννη Περλεπέ, Αρχισυντάκτη της Ναυτεμπορικής και συντονιστή της συζήτησης, ο κος Παναγιώτης Δράκος, πρόεδρος της ΕΝΕΙΣΕΤ, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση και την εν συνεχεία ερώτηση.

«Είναι ευχάριστη εξέλιξη η αποκατάσταση των τραπεζών στον δημιουργικό τους ρόλο.  Παράλληλα όμως με τις τράπεζες υπάρχει και το Χρηματιστήριο σαν πηγή άντλησης υγιών πόρων χρηματοδότησης όπως τα ίδια κεφάλαια ή τα εταιρικά ομόλογα.  Πάρα πολλές ρυθμίσεις της κυβέρνησης όμως είναι δυσμενείς για τους εγχώριους επενδυτές. Η φορολόγηση των συναλλαγών, η φορολόγηση των μερισμάτων, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, η επερχόμενη ευρωπαϊκή φορολόγηση των συναλλαγών ευνοούν τους αλλοδαπούς επενδυτές στο Χρηματιστήριο.  Ταυτόχρονα δημιουργούν κίνητρα στους Έλληνες μεγαλο-επενδυτές να στραφούν στο εξωτερικό.  Ενώ αποτελούν αντικίνητρα για τις επενδύσεις μικρομετόχων του εσωτερικού στο Χρηματιστήριο.

Ήδη έρχεται μια νέα υπονόμευση του Χρηματιστηρίου με την χρονική κατάργηση της ιδιοκτησίας μέσω της λεγομένης δημοσιοποίησης των αδρανών. Υπάρχει νομοπαρασκευαστική επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών που μελετάει την επέκταση του θεσμού της δημεύσεως των αδρανών καταθέσεων και σε όσα άλλα  μπορούν κάποια στιγμή να χαρακτηρισθούν ως «αδρανή» και συγκεκριμένα τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία και τις ασφαλιστικές τοποθετήσεις.  Στην ουσία τίθεται τέρμα στην ιδιοκτησία και αποκτούμε «ιδιοκτησίες με ημερομηνία λήξης» σαν να ήταν φάρμακα.  Η ερώτηση λοιπόν είναι γιατί δεν έχετε αντιδράσει έντονα σε αυτό σαν τον ΔΟΛ με το Βήμα και το in.gr ή και το euro2day.  Νομίζετε ότι ο θεσμός των «ιδιοκτησιών με ημερομηνία λήξης» δεν είναι σοβαρό θέμα που θα βλάψει το Χρηματιστήριο μας;».

Η παρουσίαση του Υπουργού κου Γιάννη Μανιάτη για τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδος και τους αγωγούς που προβλέπεται να δημιουργηθούν στην χώρα μας ήταν γεμάτη παλμό και αυτοπεποίθηση.  Θα ήταν ευτύχημα αν τα εν εξελίξει έργα, πχ ο αγωγός ΤΑΡ, και η έναρξη γεωτρήσεων προχωρήσουν ομαλά διότι θα ωφελήσουν πολύ την χώρα.  Ενδιαφέρουσες και οι παρουσιάσεις των κκ Ζερβού (Προέδρου της ΔΕΗ), του κ Περιστέρη (της ΓΕΚ-Τέρνα) και του κ Ρήγα (της Energean Oil and Gas του Πρίνου).  Γενικά στον ενεργειακό τομέα και στα κλασσικά καύσιμα αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας (ΑΠΕ) υπάρχουν πολλά υποσχόμενα και πρέπει να αναμείνουμε τις εξελίξεις.

Είναι ορθή επιχειρηματική πρακτική η τιμολόγηση ενός προϊόντος να γίνεται με βάση το κόστος κτήσεως ενός αποθέματος.  Η Ευρώπη απαιτεί τα κράτη μέλη να έχουν στρατηγικά αποθέματα τριών μηνών. Δυστυχώς όμως όταν ανεβαίνουν oι τιμές του αργού, η αγορά προσδοκά οι τιμολογήσεις να γίνονται με το σύστημα “first-in, first-out” ενώ όταν πέφτουν οι τιμές προτιμά το σύστημα να λειτουργήσει ως “last-in, first-out”.  Σε ερώτηση του κ Δράκου για τα στρατηγικά αποθέματα και ποιος χρεώνεται τις διακυμάνσεις στις τιμές δεν υπήρξε ικανοποιητική απάντηση.  Δύο μέρες αργότερα σε όλες τις εφημερίδες αναγράφηκε η είδηση ότι ο εισαγγελέας ζήτησε να ερευνηθεί το «γιατί δεν περνάει στην αντλία της βενζίνης η μεγάλη πτώση του αργού.»  Από την έρευνα του αυτή θα πληροφορηθεί για τα στρατηγικά αποθέματα, για την φορολογία σε απόλυτους αριθμούς (δηλαδή όχι σε ποσοστά), για τον ΦΠΑ επί του φόρου, για την διαφορά ευρώ-δολαρίου και πολλά άλλα χρήσιμα.  Η έρευνα θα τεθεί στο αρχείο, ο κόσμος θα μείνει με την απορία του και το κράτος θα «ποιείται την νήσσαν»…

Το συνέδριο ασχολήθηκε και με τις προοπτικές της ψηφιακής οικονομίας (ΙΤ), που μπορούν να συμβάλουν πολύ στην ανάπτυξη με την χρηματοδότηση επιχειρηματικών επενδύσεων και την προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων στην Ελλάδα. Έκλεισε δε με την προαναφερθείσα ομιλία του κου Σαμαρά.  Ήταν ένα πολύ εποικοδομητικό συνέδριο από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο γιόρτασε με αυτόν τον τρόπο τα 25 χρόνια που προσφέρει στην Ελλάδα!
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο