Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο.Β.Ε.: «Οι τιμές της αμόλυβδης και η εισαγγελική παρέμβαση»

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λόντου 8 10681 Αθήνα • Τηλ.:(210) 3810783-4 • Fax.: (210)3301977
E-Mail: [email protected] - Internet:http://www.obe.gr

Αρ.Πρωτ.6827
Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Οι τιμές της αμόλυβδης και η εισαγγελική παρέμβαση


Μετά την παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, κ. Ηλία Ζαγοραίου, για να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών ότι παρότι οι διεθνείς τιμές ανά βαρέλι πέφτουν, «δεν πέφτουν» στην Ελλάδα καθώς και εάν τελείται το αδίκημα της αισχροκέρδειας, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα εξής:

Οι τιμές τόσο στα διυλιστήρια, όσο και στα πρατήρια, μειώνονται ομοιόμορφα. Σύμφωνα με τα δελτία τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η τιμή διυλιστηρίου μειώθηκε κατά 190 ευρώ το χιλιόλιτρο ή 19 λεπτά το λίτρο. Παρόμοια ήταν για το ίδιο διάστημα και η μείωση των τιμών στα πρατήρια σύμφωνα πάντα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι τιμές έχουν σαφώς πτωτική πορεία.

Η διαμόρφωση των τιμών

Με βάση την ανακοίνωση του εβδομαδιαίου δελτίου τιμών του υπ. Ανάπτυξης στις 2/12/2014, «η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 31,3%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 62,6% και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 6,1%»


ΦΟΡΟΙ : 62,6%,
ΔΥΙΛΙΣΤΗΡΙΑ: 31,3%,
ΕΤΑΙΡΙΕΣ –ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ – ΠΡΑΤΗΡΙΑ (όλοι μαζί): 6,1%

Οι καταναλωτές

Σημειώνουμε ότι συχνά οι καταναλωτές παραπλανούνται από λανθασμένη ερμηνεία των πληροφοριών που λαμβάνουν από τα μέσα ενημέρωσης, για τη διεθνή πτώση των τιμών (πχ ΒΡΕΝΤ 27/6= 110,94, ΒΡΕΝΤ 26/11=77,75 δολ/βαρέλι) και αναμένουν να δουν την επομένη αυτή την πτώση στα πρατήρια και ενίοτε ξεσπούν κατά των βενζινοπωλών! Όμως οι τιμές των πρατηρίων είναι απολύτως συνδεδεμένες με τις τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων απ’ όπου αγοράζουν τα καύσιμα οι εταιρείες εμπορίας που τους τα προμηθεύουν και όχι από τη διεθνή αγορά. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι οι τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων καθορίζονται από τις τιμές platts των διυλιστηρίων της Μεσογείου και δεν διαφέρουν από τον μέσο όρο τους. Έτσι, και με βάση τα συμβόλαια που υπογράφονται και αφορούν πολύμηνες περιόδους, οι μειώσεις στις διεθνείς τιμές δεν εμφανίζονται άμεσα ούτε στα διυλιστήρια. Επί πλέον, υπάρχει πάντα η διαφορά της τιμής ευρώ – δολαρίου που σε περιόδους πτώσης των διεθνών τιμών σε δολάρια μπορεί να μην εμφανίζονται αναλογικά και σε ευρώ.

Η άποψη της ΟΒΕ είναι πως η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες της ΕΕ στα καύσιμα και αυτό οφείλεται στους υψηλούς Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ΦΠΑ, οι οποίοι και πρέπει να μειωθούν ριζικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2010, η τότε κυβέρνηση αύξησε τον Εδικό Φόρο Κατανάλωσης από 410 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 670 Ευρώ.

Παράλληλα αύξησε και τον ΦΠΑ από 19% στο 23%. Το αποτέλεσμα ήταν να παρουσιαστεί συνολική αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ επί του ΕΦΚ, μέσα στο 2010 από 487,90 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 824,10 ευρώ, μια αύξηση κατά 336,20 ευρώ το χιλιόλιτρο ή κατά 68,90%! Έτσι η Ελλάδα έγινε από τις ακριβότερες χώρες της ΕΕ στη τιμή της βενζίνης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο