Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εισφορά με βάση το πραγματικό εισόδημα για αυτοαπασχολούμενους

Τον υπολογισμό των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους με βάση το πραγματικό εισόδημα προτείνει στην τρόικα η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτεται από την επιστολή 43 σελίδων που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Καθημερινή». Πρόκειται, για μια θεμελιώδη αλλαγή στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία όπως περιγράφεται, έχει συμφωνηθεί επί της αρχής, μένουν όμως να εξεταστούν οι λεπτομέρειες προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί πλήρως, τον Ιούλιο του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα των δανειστών συμφωνεί με την πρόταση και αναμένει από το υπουργείο Εργασίας την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα οδηγεί σε δομικές αλλαγές, καθώς όπως εξηγούν στην εφημερίδα «Καθημερινή» ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η εξατομίκευση των εισφορών μετατρέπει το σύστημα σε ντε φάκτο κεφαλαιοποιητικό.

Γεγονός που αφενός προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στη χρηματοδότηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, αφετέρου οδηγεί σε μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των ασφαλισμένων, τόσο ως προς το ύψος των εισφορών όσο και των παροχών. Παράλληλα, σε ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον κλάδο υγείας, ενώ δεν αποκλείεται - εφόσον προκριθεί μια τέτοια σημαντική αλλαγή, να υπάρξει πρόβλεψη για ένα ελάχιστο ασφάλιστρο, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί κάποιος να εισφέρει. Στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, δεν διευκρινίζεται επίσης, εάν το μέτρο θα αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ελεύθερους επαγγελματίες (εμπόρους, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές) ή και τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους και εργολήπτες - μηχανικούς). Στο κείμενο μάλιστα, δεν υπάρχει η πρόταση για ταυτόχρονη μείωση εισφορών και συντάξεων κατά 20%, καθώς κρίθηκε πως θα προκαλούσε μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας στον ΟΑΕΕ.

Πηγή: www.kathimerini.gr


Ετικέτες για αναζήτηση ΟΑΕΕ τρόικα ΕΤΑΑ αυτοαπασχολούμενοι


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο