Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΣτΠ - Χορήγηση ενημέρωσης σε ιδιοκτήτη μισθωμένου ακινήτου από τη ΔΕΗ για οφειλές ΕΕΤΗΔΕ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Κύκλος Ποιότητας Ζωής
Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Χορήγηση ενημέρωσης σε ιδιοκτήτη μισθωμένου ακινήτου από τη ΔΕΗ για οφειλές ΕΕΤΗΔΕ

Δεκέμβριος 2014

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ιωάννης Π. Σαγιάς
Ειδικοί Επιστήμονες: Μαρία Αποστόλου, Κωνσταντίνος Σγάγιας

Ιδιοκτήτρια μισθωμένου ακινήτου ηλεκτροδοτούμενου από παροχή μετεγγραμμένη στο όνομα της μισθώτριας, προσέφυγε στον Συνήγορο διαμαρτυρόμενη για ενέργειες και παραλείψεις της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο κατάστημα της ΔΕΗ αφενός δεν δέχθηκε να παραλάβει αίτησή της για τη χορήγηση στοιχείων σχετικά με την εξόφληση από τη μισθώτρια των οφειλόμενων δόσεων του ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012 και αφετέρου ζήτησε, για την παροχή πρόσβασης στα αιτούμενα στοιχεία, την προσκόμιση εισαγγελικής παραγγελίας.

Η πολίτης απευθύνθηκε στη ΔΕΗ, επειδή είχε λάβει ατομική ειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών για ανείσπρακτο υπόλοιπο οφειλής ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012, το οποίο προέκυψε μετά τη σχετική εκκαθάριση που διενεργήθηκε από τη ΔΕΗ στις 21-06-2013.

Ο Συνήγορος απευθύνθηκε εγγράφως στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ επισημαίνοντας τα εξής:

- Η αναφερόμενη ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου βαρύνεται βάσει νόμου με το ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012. Επιπλέον δε υποχρεούται κατόπιν της σχετικής ατομικής ειδοποίησης να καταβάλει το ανεξόφλητο υπόλοιπο του καταλογιζόμενου σχετικού τέλους. Συνεπώς η ενδιαφερόμενη θεμελιώνει «άμεσο, προσωπικό και ενεστώς ειδικό έννομο συμφέρον» για την αναζήτηση από τη ΔΕΗ έγγραφης πληροφόρησης σχετικά με τα ποσά που η τελευταία εισέπραττε από τη μισθώτρια κατά την πληρωμή των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος, για την εξόφληση των δόσεων του οφειλόμενου ΕΕΤΗΔΕ.

- Η ΔΕΗ, η οποία έχει αναλάβει για λογαριασμό του Κράτους τη βεβαίωση και είσπραξη δημοσίων εσόδων (ΕΕΤΗΔΕ), δεσμεύεται άμεσα από τις συνταγματικές επιταγές (αρ.10ΚΑΙ3 Σ) και συνεπώς υποχρεούται να παραλάβει την αίτηση της ενδιαφερόμενης και να απαντήσει σχετικά.

- Η έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας δεν αποτελεί μέρος της διοικητικής διαδικασίας πρόσβασης στις αιτούμενες πληροφορίες ή αναγκαία προϋπόθεση για τη σχετική κρίση της ΔΕΗ.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε χορηγώντας στην ενδιαφερόμενη αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο το συγκεκριμένο τέλος ήταν ενσωματωμένο στους λογαριασμούς ρεύματος.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 2131306610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604


Ετικέτες για αναζήτηση ΔΕΗ ΕΕΤΗΔΕ Συνήγορος


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο