Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι φορολογικές εκκρεμότητες του 2014 ένα μήνα πριν το τέλος του

Editorial Περιοδικού Λογιστική Πρόσβασης

Ένα μήνα πριν από το τέλος του έτους και ενάμιση χρόνο από την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (N.4172/2013 - ΦΕΚ 167/Α’/23.7.2013) και ακόμη δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα φορολογηθούν μια σειρά από επαγγελματικές κατηγορίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις εκκρεμότητες.

Αγρότες

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πώς ακριβώς θα φορολογηθούν οι αγρότες. Θα μου πείτε ότι ο νόμος λέει ότι οι αγρότες φορολογούνται με έσοδα - έξοδα και συντελεστή 13%, και μάλιστα πριν λίγες μέρες πέρασε τροπολογία ώστε ο συντελεστής αυτός να ισχύσει και για την διαφορά των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης. Πολύ σωστά αλλά:

α) Ποια εισοδήματα θεωρούνται αγροτικά και ποια όχι. Πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δελτίο τύπου, μας ενημέρωσε ότι και τα φωτοβολταϊκά που έχουν οι αγρότες, μέχρι 100 kw, θα φορολογηθούν σαν αγροτικό εισόδημα !!!!

β) Οι επιδοτήσεις με ποιο τρόπο θα φορολογηθούν;

γ) Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος πώς θα φορολογηθούν; Με αντικειμενικό τρόπο; Μα αυτός θεωρητικά καταργήθηκε. Ή μήπως όχι.

Μην σας φανεί περίεργο αν δείτε κάποια μεταβατική διάταξη με την οποία οι αγρότες θα φορολογούνται με αντικειμενικό τρόπο. Αν συμβεί αυτό να ξέρετε ότι οι εκλογές είναι πολύ κοντά.

Εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες επιχειρήσεων

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε η ΑΥΟ ΠΟΛ.1216/1.10.2014 σχετικά με την εξόφληση παραστατικών δαπανών άνω των 500 ευρώ, αλλά ακόμη δεν έχει βγει καμία εγκύκλιος που αφορά στα άρθρα 22 και 23, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, σχετικά με τις εκπιπτόμενες και μη δαπάνες των επιχειρήσεων. Κατανοούμε ότι είναι μια μεταβατική χρονιά και οι διεργασίες για τον νέο νόμο δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Αλλά θα πρέπει να κατανοήσει και το Υπουργείο ότι ο φορολογικός προγραμματισμός μιας επιχείρησης αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας της. Δεν είναι δυνατόν ενάμιση χρόνο από την ψήφιση του νόμου και ενάμιση μήνα πριν τη λήξη της χρονιάς η οικονομική διεύθυνσης μιας εταιρείας ή ο απλός επιτηδευματίας να μην γνωρίζει αν οι δαπάνες που έκανε θα αφαιρεθούν από τα έσοδά του και σε ποιο βαθμό.

Μπλοκάκια

Έχουν αρχίσει οι ερωτήσεις από συναδέλφους σχετικά με τα θέματα που αφορούν τους επιτηδευματίες παροχής υπηρεσιών, που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Να θυμίσουμε ότι με βάση το άρθρο 12 παρ. στ’ του Ν.4172/2013: «στ) βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών……………. και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α' έως ε' του παρόντος άρθρου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα μπορούν να προβλέπονται περαιτέρω προϋποθέσεις και να καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής της περίπτωσης.»

Έχουμε επισημάνει και παλιότερα ότι μπαίνουν φραγμοί στους επιτηδευματίες παροχής υπηρεσιών που θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων και πολλοί φορολογούμενοι που εκμεταλλεύτηκαν αυτό το φορολογικό ευεργέτημα πέρυσι, για τα εισοδήματα του 2014, εάν δεν ισχύουν τα ανωτέρω, θα φορολογηθούν με 26%.

Όμως υπάρχουν και γκρίζες ζώνες που πρέπει να διευκρινιστούν σχετικά με το θέμα αυτό. Γκρίζες ζώνες που έχουν επισημανθεί στο Υπουργείο αλλά ακόμη δεν έχουμε πάρει απαντήσεις. Για παράδειγμα η πρόβλεψη να έχει δηλώσει κάποιος το σπίτι του ως έδρα. Αρκετοί από τους φορολογούμενους της κατηγορίας αυτής έχουν δηλώσει σαν έδρα το σπίτι των γονιών τους ή το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζονται και τους έχει παραχωρήσει το δικαίωμα να το δηλώσουν ως έδρα και να κάνουν έναρξη (φοιτητές και μεταπτυχιακοί).

Το Υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη του ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν δίνουν άδεια να χρησιμοποιηθεί το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα σαν επαγγελματική έδρα, είτε γιατί δεν το επιτρέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας είτε διότι δεν το θέλουν. Έτσι αρκετοί, κυρίως νέοι σε ηλικία, φορολογούμενοι, αν δεν αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη θα βρεθούν να φορολογούνται με 26%.

Άλλες εκκρεμότητες

Πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ακόμη. Ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά, όπως αναφέρουν και οι αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών):

- Η απόφαση για την αξία κτήσης μετοχών μη εισηγμένων στο ΧΑ και για την αξία κτήσης των επιχειρήσεων και των εταιρικών μεριδίων, ώστε να υπολογίζουμε τη διαφορά μεταξύ αξίας κτήσης και αξίας πώλησης για να δούμε αν μια μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων ή ολόκληρης της επιχείρησης έχει κέρδος ή όχι.

- Η απόφαση και οι οδηγίες εφαρμογής του άρθρου 54 του Ν.4172/2013, για «Συγχωνεύσεις και διασπάσεις» που αρκετές εταιρείες θέλουν να εφαρμόσουν αλλά δεν μπορούν.

- Το τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιόχρηση κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας

…Και μια σειρά άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη.

Απ. Αλωνιάτης


Ετικέτες για αναζήτηση αγρότες δαπάνες εκπιπτόμενες μπλοκάκια


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο