Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι τέσσερεις στρατηγικοί στόχοι της Γ.Γ.Δ.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Γ.Γ.Δ.Ε.

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, στην ομιλία της στο Athens Law Forum On Taxation, αναφέρθηκε στους τέσσερις στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η Γραμματεία. Συγκεκριμένα:

α) την αύξηση των δημοσίων εσόδων
β)τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής
γ) την ενίσχυση της οικειοθελούς συμμόρφωσης των φορολογουμένων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες
δ) τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε ότι για την επίτευξη της αύξησης των δημοσίων εσόδων απλοποιήθηκε η διαδικασία του συμψηφισμού μεταξύ των επιστροφών φόρων με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και θεσπίσθηκε σύστημα άμεσης πρόσβασης στο μητρώο τραπεζικών καταθέσεων.

Ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες συστάθηκε στο ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π. μια νέα Εποπτεία για τον έλεγχο, σε συνεργασία με τον οικονομικό Εισαγγελέα, των εμβασμάτων στο εξωτερικό, επεκτάθηκε η ελεγκτική ικανότητα των ελεγκτικών κέντρων Κ.Ε.Μ.ΕΠ. και ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π. με τη δημιουργία αποκεντρωμένων τμημάτων στους στην Β. Ελλάδα και στελεχώθηκε η Υπηρεσία Ερευνών που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής και για τον εντοπισμό υποθέσεων κυκλικής απάτης Φ.Π.Α. (carousel). Επίσης ξεκίνησε η διαδικασία για την προμήθεια κινητών μονάδων X-ray για την τοποθέτησή τους στα τελωνεία και τις πύλες της χώρας, δημοσιεύθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια συστήματος εντοπισμού/ιχνηλασίας και παρακολούθησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ, εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη Βελγική Φορολογική Διοίκηση, για τον εντοπισμό της κυκλικής απάτης Φ.Π.Α. και ενισχύθηκαν οι ενέργειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου με την εφαρμογή συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων. Ακόμη συμφωνήθηκε μεταξύ Τελωνείου, Αστυνομίας και Λιμενικού η θέσπιση κοινών ομάδων αντιμετώπισης λαθρεμπορίου καπνού και συστήθηκε Επιτροπή συντονισμού, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων, για την υιοθέτηση κοινής στρατηγικής και δράσεων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

Η Κατερίνα Σαββαΐδου ανακοίνωσε την ίδρυση Γραφείου Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας για την ενημέρωση υποψηφίων επενδυτών για το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα, αλλά και υφιστάμενων εταιριών. Αναφέρθηκε επίσης στην αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών με την ίδρυση νέου τμήματος στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδική αναφορά έκανε στη σημασία της ανάπτυξης της στρατηγικής και της εκπαίδευσης των στελεχών της φορολογικής διοίκησης για την αποτελεσματικότερη επίλυση των ζητημάτων που ανακύπτουν.

Κλείνοντας την ομιλία της, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων τόνισε την ανάγκη αλλαγής της αντίληψης των φορολογουμένων για τη φορολογική διοίκηση, αλλά και αντίστροφα την ανάγκη αλλαγής του τρόπου με τον οποίο η φορολογική διοίκηση αντιμετωπίζει τους φορολογουμένους, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογουμένων και του κράτους, καθώς και της στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο