Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φόρος μεταβίβασης ακινήτων στην τιμή του συμβολαίου

Σημαντική ώθηση στην κτηματαγορά δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μειώνοντας από το 2015 τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών, μέσω της μείωση της φορολογίας των ακινήτων κατά την υπογραφή των συμβολαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αποσύνδεση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) από τις αντικειμενικές αξίες. Από το νέο έτος ο ΦΜΑ θα επιβάλλεται επί της πραγματικής τιμής πώλησης του ακινήτου, όπως αυτός θα αναγράφεται στο συμβόλαιο. Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που σχετίζονται με την αποσύνδεση του τεκμηρίου απόκτησης του ακινήτου από την αντικειμενική αξία, έτσι ώστε να μην προκύπτουν –όχι μόνο– επιπλέον επιβαρύνσεις για τους αγοραστές, αλλά και να μην υπάρχει πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» τους, έρχεται μία ακόμη διάταξη που θα τονώσει την κτηματαγορά.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν αδιανόητο ο φόρος υπεραξίας που καταβάλλει ο πωλητής να υπολογίζεται στην πραγματική τιμή πώλησης, ενώ ο ΦΜΑ να υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον που δείχνουν τον τελευταίο καιρό ιδιώτες επενδυτές για εξοχικές κατοικίες προσκρούει στις δύο τιμές που εμφανίζονται στο συμβόλαιο (αντικειμενική και πραγματική), κάτι το οποίο τους φαίνεται εντελώς παράλογο.

Με την προωθούμενη ρύθμιση ο ΦΜΑ που υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 3% θα επιβάλλεται στην πραγματική τιμή πώλησης και όχι στην αντικειμενική αξία. Επί της ουσίας οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται στο σκέλος των μεταβιβάσεων και διατηρούνται μόνο για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, των δημοτικών τελών κ.λπ. Με την εφαρμογή όμως του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος αντικειμενικών αξιών, το οποίο ουσιαστικά οδηγεί στην ευθυγράμμιση των τιμών (εμπορικών και εφορίας) θα υπάρχει μία αξία με βάση την οποία θα υπολογίζονται όλοι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία. Βέβαια, το νέο σύστημα δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί πριν από τον Ιούλιο του 2016.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι κάθε κίνηση που οδηγεί στη μείωση των φορολογικών βαρών και των στρεβλώσεων που υπάρχουν σήμερα στην ακίνητη περιουσία δίνει ώθηση στην κτηματαγορά, και εν δυνάμει θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Πηγή: Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο