Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Αίτημα της Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. για κατάργηση του άρθρου 59 του Κ.Φ.Δ.

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.)
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 22 - 546 26 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.: 2310/554.073 - FAX: 2310/523.666
www.efeeth.gr, e-mail: [email protected]

ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κ. Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

Θεσσαλονίκη 17/11/2014

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1) ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
κ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ
3) Γ.Γ.Δ.Ε. κα ΑΙΚ. ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ
4) ΓΕΝ. Δ/ΝΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ κ. Ι. ΜΠΑΚΑ
5) ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
6) Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
7) Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
8) ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
9) Ο.Ε.Ε.-Π.Τ.Κ.Μ.
10) Ε.Ε.Θ.
11) Β.Ε.Θ.
12) Ε.Β.Ε.Θ.
13) Ο.Ε.Ε.Θ.
14) Ο.Β.Σ.Θ.
15) Ε.Σ.Θ.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Το άρθρο 59 του Ν.4174/2013 (ΚΦΔ) προβλέπει ότι στον υπόχρεο απόδοσης παρακρατηθέντος φόρου, ο οποίος δεν απέδωσε το φόρο αυτόν εντός της νόμιμης προθεσμίας προς πληρωμή, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε.

Αρκετές Δ.Ο.Υ της χώρας εφαρμόζοντας το εν λόγω άρθρο, επιβάλουν ισόποσο πρόστιμο και στις τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις οι οποίες διορθώνουν τις αρχικές εμπρόθεσμες, καταβάλλοντας την διαφορά του παρακρατηθέντος φόρου.

Να επιβληθεί ισόποσο πρόστιμο μετά από φορολογικό έλεγχο έχει κάποια λογική, αλλά να επιβάλλεται ισόποσο πρόστιμο πλέον των προσαυξήσεων στους οικιοθελώς καταβάλλοντες τον φόρο με αρχική ή τροποποιητική εκπρόθεσμη δήλωση, είναι εξοντωτικό, πέρα κάθε λογικής δικαίου και χρηστής διοίκησης.

Το κράτος δεν είναι για να καταστρέφει τους πολίτες του και τις επιχειρήσεις, όταν αυτές συμμορφώνονται αυτοβούλως.

Σε ένα κράτος δικαίου δεν πρέπει να ισχύουν τέτοιες δρακόντειες διατάξεις, οι οποίες το μόνο που δεν κατορθώνουν είναι την φορολογική συμμόρφωση, που είναι και το ζητούμενο της φορολογικής νομοθεσίας.

Παρακαλούμε λοιπόν, στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσετε το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή, μεταξύ των άλλων που θα αλλάξετε και θα μειώσετε τα υπέρογκα πρόστιμα, εάν είναι δυνατόν να εξαλείψετε αυτό το απαράδεκτο, εξωπραγματικό και εξοντωτικό πρόστιμο, το οποίο θα πρέπει να αφορά αναδρομικά και όλες εκείνες τις περιπτώσεις φορολογουμένων και επιχειρήσεων που κατέβαλαν τόσο άδικα ισόποσα πρόστιμα με βάση το άρθρο 59 Ν.4174/2013.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Δόβελος Ιωάννης

Ο Γεν. Γραμματέας
Φιλίππου Κων/νος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο