Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει την παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για το Κοινωνικό Μέρισμα μέχρι την λήξη του 2014

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2014

Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει την παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για το Κοινωνικό Μέρισμα μέχρι την λήξη του 2014

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρακολουθώντας τη διαδικασία χορήγησης του Κοινωνικού Μερίσματος διαπίστωσε ότι πολλοί πολίτες χάνουν την παροχή όχι επειδή δεν την δικαιούνται, αλλά επειδή στερήθηκαν την δυνατότητα υποβολής της αίτησης λόγω μιας νομοθετικής ανακολουθίας.

Ειδικότερα, τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του Κοινωνικού Μερίσματος διευρύνθηκαν με Υπουργική Απόφαση που άρχισε να ισχύει από 7.7.2014, χρονικό σημείο όμως κατά το οποίο είχε ήδη εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης (30.6.2014).

Συνεπώς, δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής της αίτησης είχε εκπνεύσει μια εβδομάδα πριν δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα διευρυμένα οικονομικά κριτήρια, όσοι δεν είχαν υποβάλλει αίτηση μέχρι τις 30.6.2014, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις με τα μέχρι τότε ισχύοντα, στερήθηκαν την δυνατότητα να αιτηθούν την παροχή, παρόλο που σύμφωνα με τα νέα δεδομένα την δικαιούνται.

Για την άρση όσων αδικιών προκαλεί η προαναφερθείσα ανακολουθία ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει σε επιστολή που απευθύνει στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, να παραταθεί η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέχρι τις 31.12.2014.

Περαιτέρω η Αρχή διαπίστωσε ότι οι απορριπτικές απαντήσεις που φθάνουν, είτε ηλεκτρονικά είτε εγγράφως στους αιτούντες, χαρακτηρίζονται στις περισσότερες των περιπτώσεων από ασάφεια, και δεν επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να διακριβώσουν με ασφάλεια την ορθότητα του περιεχομένου τους.

Για το υπαρκτό αυτό πρόβλημα προτείνεται η υιοθέτηση μιας ενιαίας προκατασκευασμένης φόρμας απαντήσεων, στην οποία θα είναι συμπληρωμένα τα ποσά που απαιτεί ο νόμος και θα συμπληρώνονται από την Υπηρεσία, στα αντίστοιχα πεδία, τα ποσά, (είτε πραγματικά είτε τεκμαρτά), που αφορούν τον συγκεκριμένο αιτούντα.Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ.2131306610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ.2131306604
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο