Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Επιμέλεια

Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven.
Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα !

Τα περιεχόμενα του σημερινού «Σχολίου», έχουν ως εξής :
1. ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ….
2. ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
3. ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ «ΦΛΕΓΟΝΤΑ» ΜΕΤΩΠΑ

[ ΕΝΦΙΑ-Ε9, Ε.Λ.Π ( γίνεται εκτενής αναφορά  ) , Αγρότες, Ερμηνευτικές του Ν. 4172/13  ]
4. ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡOI ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ.
5. ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ .

6. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ.
7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
8. ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ και ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ.

 

1) ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ….
Όταν  ένα αίτημα  ή μια σειρά  αιτημάτων   ( αξιοπρεπή εργασία και σταθερή & δίκαιη φορολογία ),  αγγίζει μια ολόκληρη επαγγελματική τάξη, η οποία βγαίνει στους δρόμους και το κάνει σύνθημα και τραγούδι,  όταν έχει μεγάλη προβολή και  αποδοχή, τότε γεννιέται ένα Κίνημα.    Ένα  Κίνημα δημιουργεί  συνείδηση και στόχους  όχι μόνο σ΄ αυτούς που συμμετέχουν, αλλά  και σε εκείνους που αρχικά μένουν απέξω. …..

Μπαίνω στον πειρασμό να παραθέσω ορισμένα αποσπάσματα από το άρθρο του Κ. Γραβιά  Κατεβαίνοντας προς την πλατεία Συντάγματος!  «….  στα πρόσωπα όλων δεν υπάρχει κατήφεια γιατί την έχει εξαφανίσει η σπίθα της ματιάς που υποδηλώνει ότι πλέον δεν πάει άλλο!..... Καθώς προχωρώ μέσα στο πλήθος αισθάνομαι πως είναι κι άλλοι εδώ μαζί μας! Είναι αυτοί που δεν μπόρεσαν να έρθουν τελικά αλλά η σκέψη τους είναι εδώ. Ο δικός τους παλμός μεταφέρεται νοητά και γίνεται αισθητός στην ατμόσφαιρα, πλανάται παντού, θαρρείς και τον ακούς σαν θρόισμα σε κάθε άκρη της πλατείας!............ η μη συμμετοχή σ΄αυτές τις κινητοποιήσεις μόνο κακό κάνει σε όλους. Αβρόχοις ποσί δεν κέρδισε ποτέ κανείς!.............»

 «Εμείς οι λογιστές ακούσιοι αποδέκτες της απόγνωσης της κοινωνίας για τη συνεχιζόμενη φορολογική αφαίμαξη της από την κυβέρνηση, κλείνουμε πάλι τα γραφεία μας, βγαίνουμε και πάλι στο δρόμο», τονίζεται σε ανακοίνωση της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση, στην οποία και συμμετείχαν πλειάδα Λογιστικών Συλλόγων.

Αναλυτικά για το τι έγινε στην συγκέντρωση ,   μπορείτε να δείτε : Πανελλαδική διαμαρτυρία λογιστών στο Σύνταγμα

 Δύο σχόλια μόνο :

(1)    Θυμίζω την φράση του Γκάντι ( 1869-1948 , Ινδός ηγέτης):
« Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς ».

(2)    Αντιγράφω από το σχολιασμό του Κώστα Σταυρουλάκη (Πρόεδρος  του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών - Φοροτεχνικών Ν. Χανιών ) :  «…. Έπρεπε η κ. Σαβαϊδου να αποκτήσει μια εμπειρία διαφορετική. Να διαπιστώσει δηλαδή από τους ίδιους τους συναδέλφους μικρών λογιστικών γραφείων, τι συμβαίνει στην εργασία μας, έτσι ώστε να μπορεί να συγκρίνει με τα όσα της μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των μεγάλων λογιστικών γραφείων. Επίσης θα θέλαμε πολύ να μεταφέρουμε στους συναδέλφους της Αθήνας, ότι προσπαθήσαμε - εμείς της περιφέρειας - να τους χαιρετήσουμε από το δρόμο. Δεν μπορούσαν όμως να μας δουν. Ίσως στα γραφεία τους να είχαν πολύ χαμηλό φωτισμό ή τα παραθυρόφυλλα να ήταν καλυμμένα με φορολογικά βιβλία. Ίσως... Χτυπούσαμε δυνατά τα χέρια αλλά τα πληκτρολόγια τους ηχούσαν τόσο δυνατά που δεν μπόρεσαν να μας ακούσουν. Ελπίζω να τους μεταφέρουν την αγωνία μας οι λίγοι Αθηναίοι συνάδελφοι που κατέβηκαν να αγωνιστούν μαζί μας για μια αξιοπρεπή εργασία και μια δίκαιη φορολογία. Και τους ευχαριστούμε με όλη την καρδιά μας γιατί ήταν ένα είδος φιλοξενίας, άρα κάτι πολύτιμο για μας……»

Τι έγινε στην συνάντηση με την Γ.Γ.Δ.Ε.; Αντιγράφω την ενημέρωση από την Ομάδα όπως έχει αναρτηθεί στο Facebook

"Με μεγάλη καθυστέρηση και αναμονή έγινε δεκτή τελικά, την Παρασκευή 7/11 αντιπροσωπεία της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών και εκπροσώπων Συλλόγων από την κ. Σαββαίδου, σε συνάντηση που είχε χρονικά προκαθοριστεί..
Από την πλευρά της αντιπροσωπείας τέθηκαν τα ζητήματα όπως περιγράφονται στο κάλεσμα της Διαδικτυακής Ομάδας για την κινητοποίηση στις 7/11.
Δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις :

1. Για το άρθρο 39β του ΦΠΑ, (απόδοση – έκπτωση κατά την είσπραξη ή την πληρωμή) δεν μπορεί να αλλάξει, αν και κατανοεί τις δυσκολίες, είναι παλαιότερο αίτημα ομάδων επιχειρήσεων. Να σημειωθεί πως στην συζήτηση υποστηρίξαμε όπως ακριβώς γράφεται και στο κάλεσμα πως θα μπορούσε να αφορά ειδικές κατηγορίες συναλλασσομένων με το δημόσιο επιχειρήσεων. Εκτίμησε πως θα περιοριστεί σε αυτές τις επιχειρήσεις η ένταξη στο ειδικό καθεστώς.

2. Ήταν αρνητική στο ζήτημα των τριμηνιαίων υποβολών ΜΥΦ, δηλαδή επαναφορά στην ετήσια υποβολή και στο όριο των 300 ευρώ, και μάλιστα συνέδεσε την αναγκαιότητα της τρίμηνης υποβολής με τον έλεγχο των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο άρθρο 39β.Το μόνο που βλέπει θετικά είναι το ζήτημα της αύξησης του ορίου. Επίσης ήταν θετική στο ζήτημα της απελευθέρωσης των υποβολών από τις ασυμφωνίες σε ποσά.

3. Για την υποβολή πληθώρας δηλώσεων (μηδενικές ΦΜΥ κλπ) βλέπει θετικά την ιδέα που βάλαμε στην συζήτηση της άντλησης στοιχείων από το σύστημα των ΑΠΔ και του ΕΡΓΑΝΗ πχ με ένα πεδίο που αφορά τον ΦΜΥ.

4. Βλέπει θετικά το ζήτημα της απαλλαγής των λογιστών από την ευθύνη, για την λογιστική αναμόρφωση των εξόδων με βάση την ταμειακή εξόφληση παραστατικών άνω των 500 ευρώ, θα μπορούσε πχ. να ξεπεραστεί με υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης.

5. Για τον ΕΝΦΙΑ θεωρεί πως έγιναν μεγάλες και σημαντικές μειώσεις. Δεν πήρε θέση για το ζήτημα των απαλλαγών, ορίων κλπ, όπως υπήρχαν πχ στον ΦΑΠ. Ανακοίνωσε πως είναι έτοιμες οι οδηγίες για τις διορθώσεις, έκτασης 30 σελίδων και θα δοθούν άμεσα.

6. Δεν πήρε θέση για την επαναφορά γενικού αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα.

7. Στην έντονη διαμαρτυρία μας που εκθέσαμε για τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του τύπου «δουλέψτε από 22.00 έως 9.00», συμμερίστηκε την οργή μας και είπε πως παρενέβη για να «κατέβουν» από την ΓΓΠΣ, καθότι άλλο είναι ΓΓΠΣ και άλλο ΓΓΔΕ όπως είπε.

8. Για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα δήλωσε αναρμόδια και παρέπεμψε στον υφυπουργό και τον υπουργό.

9. Είπε πως αντιμετωπίζει το ζήτημα της επαναφοράς της τροποποίησης του περιουσιολογίου, ταυτόχρονα με τον χρόνο συγκρότησης της πράξης (συμβόλαιο), και είναι θετική ως προς το η υποβολή να γίνεται κατευθείαν από τους συμβολαιογράφους. Δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει παράταση έγκαιρα για την υποβολή των τροποποιητικών Ε9 για την επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ εως 31/1/2015.

10. Για όσα συμφώνησε ζήτησε να παραλάβει και γραπτά ακόμα και συγκεκριμένη διατύπωση που πιθανόν θα αφορά τροπολογία ή εγκύκλιο.

11. Γενικά πάντως στα λεγόμενα δύσκολα και ακανθώδη ζητήματα παρέπεμψε στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο."

  

2) ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
Καταρχήν δείτε :

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Νοεμβρίου 2014

 

Από αυτές ξεχωρίζω :

 

Επίσης  για τους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές θυμίζω :

30 Νοε 2014: λήγει η  προθεσμία, για υποβολή των κάτωθι στοιχείων στην ΕΛΤΕ :

1)      Έκθεση ( αναφορά συμμόρφωσης ) για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

2)      Επαλήθευση στοιχείων στο «Μητρώο ελεγκτικών γραφείων».

3)      Υποβολή ασφαλιστικού συμβολαίου για «Αστική ευθύνη – Ασφαλιστική Κάλυψη» .3) ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ «ΦΛΕΓΟΝΤΑ» ΜΕΤΩΠΑ
3.1 ΕΝ.Φ.Ι.Α

Πρόσκληση για την επίκαιρη φορολογική ημερίδα με θέμα τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. από την Γ.Γ.Δ.Ε.  - Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (Γ.Γ.Δ.Ε.),  σε συνεργασία με την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και την Ε.Φ.Ε.Ε.Α., οργανώνουν επίκαιρη Φορολογική Ημερίδα: Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ  (Θα συζητηθούν όλες οι αλλαγές της εγκυκλίου και πως θα λειτουργήσει η εφαρμογή για τις διορθώσεις του Ε9).

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Άννα Κόλλια Στέλεχος του Υπ. Οικονομικών. Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, ώρα 16:00 – 21:00. Ξενοδοχείο NOVOTEL Μιχαήλ Βόδα 4-6, Αθήνα. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αντιγράφω ένα σχόλιο που έγινε για την ημερίδα αυτή (Από Μυτιλήνη) : «Προνομιούχοι της Αθήνας και της ΠΟΦΕΕ υπάρχουμε και εμείς στην περιφέρεια. Πρόεδρε της ΠΟΦΕΕ μην ζητάς μόνο συνδρομές από τις ενώσεις μας. Κάνε κάτι επιτέλους για την περιφέρεια. Βρες τρόπο να δούμε και εμείς το σεμινάριο - ενημέρωση…..»

Η Κα Σαββαΐδου στο σεμινάριο που διοργάνωσε η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014 ), επισήμανε ότι : Σχετικά με τα θέματα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και της εφαρμογής Ε9, ανέφερε ότι, τις επόμενες ημέρες (περίπου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας) θα δοθεί στη δημοσιότητα εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες για τη διόρθωση των Ε9 και ότι θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή συμψηφισμού ασφαλιστικών οφειλών με επιστροφές φόρων.

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι, ως Γ.Γ.Δ.Ε. θα εισηγηθεί την παράταση για τις διορθώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2011, 2012 και 2013, η οποία βάση νόμου λήγει την 30η Νοεμβρίου.


Η εκδήλωση για τη νομιμότητα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και την προστασία του πολίτη που έγινε στο Βόλο - Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου,  η ημερίδα που διοργάνωσαν στο Βόλο για τον ΕΝΦΙΑ, ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης και το «Στέκι Αλληλεγγύης για Όλους».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος σε παρέμβαση του τόνισε ότι «το πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι πάσχει από ανίατη αντισυνταγματική αναπηρία».

3.2 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ

Μετά την παράταση (όλα τα τρίμηνα του 2014, υποβάλλονται στις 2 Φεβρουαρίου 2015 ), ως συνήθως δεν υπάρχουν εξελίξεις. Δυστυχώς το θέμα θα ανακινηθεί μόνο γύρω στα μέσα Γενάρη, με κύριο αίτημα την «παράταση». Η επανεξέταση των φορολογικών προθεσμιών του 2015 σε ρεαλιστική βάση, πρέπει να είναι ένα αίτημα του σήμερα  και όχι του Γενάρη  του 2015.3.3 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ( Ε.Λ.Π )


« Κάθε άνθρωπος που συναντώ είναι σε κάτι ανώτερος από μένα. Έτσι, μαθαίνω από αυτόν.».   Ralph Waldo Emerson ( 1803-1884 , Αμερικανός φιλόσοφος)


Τα Ε.Λ.Π, είχαν την εβδομάδα, που μας πέρασε όπως και τις πιο προηγούμενες την τιμητική τους. Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε στο « κουμπί» του κόμβου Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Σαν συνέχεια της αντιπαράθεσης απόψεων, μεταξύ του κ. Ιωάννη Ανδριτσογιάννη (Γενικός Εισηγητής  του θεσμού της Λογιστικής Τυποποίησης στην Ελλάδα (1980 - 1990)) και της επιστημονικής ομάδας του taxheaven   δείτε :

α) Το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» (Ε.Λ.Π. και

β)  Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα: Απαντήσεις της επιστημονικής ομάδας προς τον κ. Ι. Ανδριτσογιάννη ), κάνω  μια σύνοψη των σκέψεων και των απόψεων μου :

 

Α. Γενικές εκτιμήσεις

(1)    Η  «εμφάνιση» των Ε.Λ.Π , ήταν απαραίτητη από την στιγμή που το Ε.Γ.Λ.Σ, δεν εκσυγχρονίστηκε. [ Την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού, είχα επισημάνει με άρθρο Τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα»: Αναγκαία η διαβούλευση εφ' όλης της ύλης,  στο  περιοδικό «Accountancy Greece ( Ag ) » , (τεύχος 5 , Οκτ. – Νοε. – Δεκ. 2011 ) ] και από την στιγμή που άλλαξε η « Ευρωπαϊκή Λογιστική Οδηγία », (ΟΔΗΓΙΑ 2013/34/EE  26/6/2013, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε.Ε L. 182/19/29.6.2013) [Η νέα ευρωπαϊκή «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2013/34/EE»  περιοδικό « ( Ag ) » , (τεύχος 12,  Ιουλ.- Αυγ. - Σεπ. 2013) ] .

(2)    Το Ε.Γ.Λ.Σ , από κάθε άποψη αποτέλεσε το νομοθέτημα εκείνο, το οποίο προήγαγε περισσότερο από κάθε άλλο την Λογιστική Επιστήμη στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα πράγματα έκτοτε έχουν αλλάξει κυρίως αναφορικά σε δύο παραμέτρους: α) τη δυνατότητα των μηχανογραφικών συστημάτων όσον αφορά στην αυτόματη επεξεργασία των λογιστικών στοιχείων και β) την ακόμα μεγαλύτερη διεθνοποίηση της χρήσης των οικονομικών καταστάσεων / πληροφοριών.

(3)    Ήμουν και παραμένω  υπέρμαχος  της   «Λογιστικής Τυποποίησης» , η οποία θεωρώ ότι με το σχέδιο Νόμου  προσαρμόζεται, στις τρέχουσες ανάγκες της οικονομίας. Σε όλο τον κόσμο, με τον όρο «Λογιστική Τυποποίηση» νοείται πρωτίστως το τρίπτυχο: κοινοί κανόνες αναγνώρισης των στοιχείων των οικονομικών καταστάσεων, κοινοί κανόνες αποτίμησης των στοιχείων των οικονομικών καταστάσεων και κοινά υποδείγματα οικονομικών καταστάσεων, στοιχεία που υπάρχουν στο  σχέδιο Νόμου  .

(4)    Η αυτόνομη λειτουργία της γενικής λογιστικής (σε σχέση με την παρακολούθηση των αποθεμάτων, του κόστους πωληθέντων και τη κοστολόγησης εν γένει) ,  είχε νόημα στο χειρόγραφο σύστημα της δεκαετίας του 1980-1990, ή στα περιορισμένης δυνατότητας μηχανογραφικά συστήματα των προηγούμενων δεκαετιών. Στα σύγχρονα μηχανογραφικά λογιστικά – πληροφοριακά συστήματα δεν τίθεται ζήτημα αυτόνομης λειτουργίας ή συλλειτουργίας.

(5)    Η βασική λογιστική αρχή, όσον αφορά τις αποσβέσεις, σε όλα τα «Λογιστικά Πρότυπα», είναι η απόσβεση με βάση την ωφέλιμη διάρκεια ζωής του Παγίου στοιχείου. Αυτό ισχύει  και στο  ΕΓΛΣ ( παράγραφος  2.2.102 του ΕΓΛΣ. Οι αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων ).

(6)    Η διάταξη του νομοσχεδίου για πρόβλεψη απομείωσης παγίων στοιχείων,  προβλέπεται ρητά από την Ευρωπαϊκή Λογιστική Οδηγία  και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αρχής του ιστορικού κόστους σε όλα τα  λογιστικά πλαίσια παγκοσμίως (περιλαμβανομένων των Δ.Λ.Π). Ανάλογη διάταξη (αλλά ατελή με βάση την οδηγία), έχει και ο ισχύων σήμερα ν. 2190/1920 στο άρθρο 43 παρ. 5(ε).

(7)    Δεν εισάγονται τα Δ.Λ.Π ( Δ.Π.Χ.Α ).  Το να προβλέπει η Οδηγία ένα λογιστικό κανόνα και τον ίδιο κανόνα να τον προβλέπουν και τα Δ.Λ.Π., δεν σημαίνει ότι το νομοσχέδιο εισάγει τα Δ.Λ.Π.

(8)    Το άρθρο 24, αναφέρεται στη χρήση εύλογων αξιών και στη λογιστική αντιστάθμισης. Η Οδηγία απαιτεί από τα κράτη-μέλη είτε να επιβάλλουν, είτε να επιτρέπουν τις εύλογες αξίες. Το νομοσχέδιο επιτρέπει, δεν επιβάλει τις εύλογες αξίες, όπως ισχύει και σήμερα (με ατελή τρόπο), βάσει του άρθρου 43 (γ) « Αποτίμηση των χρηματοοικονομικών μέσων στην εύλογη αξία του Ν. 2190/1920».

(9) Το νομοσχέδιο καλώς δεν επεμβαίνει στην εσωτερική λογιστική οργάνωση. Οι επιχειρήσεις μπορεί να συνεχίσουν να καταρτίζουν την κατάσταση Γενικής Εκμετάλλευσης (που είναι μια σύνοψη ισοζυγίου), άλλωστε το νομοσχέδιο εισάγει και κατάσταση αποτελεσμάτων κατ’ είδος.

(10) Δεν είδαμε έως τώρα,  συγκροτημένη πρόταση για  εναλλακτική λύση  (π.χ  τροποποίηση του ΕΓΛΣ), γιατί οι πιο πολλοί αναγνωρίζουν ότι το ΕΓΛΣ ,  μετά την «επιστημονική εγκατάλειψη», τόσων ετών ήθελε σημαντικές αλλαγές.

(11) Γίνομαι αποδέκτης «ενστάσεων», από φίλους και συναδέλφους που έχουν μια διαφορετική από την δική μου, αντίληψη και εκτίμηση  για το Σχέδιο των Ε.Λ.Π. . Θα βοηθούσε σημαντικά ( με την έννοια της επανεκτίμησης  και της διόρθωσης ) , η συγκροτημένη καταγραφή, ανάλυση και  δημοσιοποίηση  των απόψεων τους. Άλλωστε ευελπιστούμε να φιλοξενήσουμε στον κόμβο του taxheaven  αναλύσεις ή παρατηρήσεις  και άλλων συναδέλφων για το θέμα αυτό.

 

Β. Η γενικότερη έλλειψη διαβούλευσης

Και  σ΄ αυτό το Νομοσχέδιο παρατηρήθηκε «έλλειμμα» διαβούλευσης. Όχι μόνο λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος, της «Δημόσιας Διαβούλευσης» (Αναρτήθηκε 21 /10/014, 13:00 και ήταν ανοικτή σε σχόλια έως  30/10/2014), αλλά κυρίως  λόγω της έλλειψης (μακροχρόνιας ) διαβούλευσης σε επίπεδο επιστημονικών φορέων, κύρια του Ο.Ε.Ε, στο θέμα της εφαρμογής των Λογιστικών Προτύπων στην χώρα μας .  Είναι εμφανής η έλλειψη αρθρογραφίας στο θέμα αυτό (εξαίρεση αποτελεί  η  αρθρογραφία του Κώστα  Μαρκάζου, «Οι αναγκαίες αλλαγές στο λογιστικό μας σύστημα» Περιοδικό:  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, Τεύχος:  16/2006 ).

Η προσκόλληση, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες  σχεδόν όλων μας, στην φορολογική Νομοθεσία  ( ή και στα Δ.Λ.Π ) , είχε μειώσει αρκετά το ενδιαφέρον μας στα θέματα της  λειτουργίας των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων ( με την γενική διαχρονική έννοια του όρου ) . 

Ποτέ όμως δεν είναι αργά.  Η πρόταση μου, για  «Πανελλήνιο Οικονομικό - Λογιστικο- Φορολογικό Συνέδριο», το οποίο θα διεξάγεται κάθε δύο έτη από το Ο.Ε.Ε, προϋποθέτει φυσικά ότι η Διοίκηση του Ο.Ε.Ε  «θα χορεύει εκεί που είναι τα όργανα».  Και λέω το Ο.Ε.Ε, γιατί είναι ο μόνος φορέας, στο οποίο μέλη είναι : Λογιστές ( μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ), Οικονομολόγοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, Ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές, Μέλη ( Καθηγητές κ.λ.π ) της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,  Υπάλληλοι του Υπ. Οικονομικών κ.λ.π. και άρα έχει την κύρια ευθύνη για την «επιστημονική διαβούλευση».

Θυμίζω ότι :  Το Ο.Ε.Ε. αποτελεί το θεσμοθετημένο οικονομικό σύμβουλο της χώρας μας, ενώ παράλληλα είναι και ο φορέας έκφρασης των 90.000 περίπου Ελλήνων οικονομολόγων (με την ευρεία έννοια του όρου ) και ένας από τους σκοπούς του είναι : « Η επεξεργασία και η εισήγηση στις αρμόδιες κρατικές αρχές γενικών οικονομικών και ειδικών δημοσιονομικών λογιστικών ελεγκτικών κοστολογικών εμπορικών και λοιπών αρχών».

 

Γ. Σημεία που χρήζουν προσοχής

(1)  «Οδηγός εφαρμογής»  και «διαρκής επιτροπή».

Πάντα οι «demo» καταστάσεις , φαίνονται καλύτερες από αυτές που προκύπτουν στην πρακτική εφαρμογή. Για την ελαχιστοποίηση  αυτής της διαφοράς κατά την εκτίμηση μου, χρειάζεται :

α) Να εκδοθεί σύντομα «Οδηγός (αναλυτικός) εφαρμογής» των Ε.Λ.Π  και  

β)  Η διαρκής επιτροπή, η οποία προβλέπεται να συσταθεί (παρ. 3 άρθρο 39),  για την υποστήριξη της εφαρμογής και την αξιολόγηση του παρόντος νόμου να είναι αντιπροσωπευτική, έμπειρη και ενεργητική.

(2)   Η ανάγκη διασφάλισης της  αξιοπιστίας λογιστικού συστήματος και της αυθεντικότητας  του τιμολογίου.

Το άρθρο 5 : Διασφάλιση αξιοπιστίας λογιστικού συστήματος «1. Η διοίκηση της οντότητας έχει την ευθύνη για την τήρηση αξιόπιστου λογιστικού συστήματος και κατάλληλων λογιστικών αρχείων για τη σύνταξη χρηματοοικονομικών καταστάσεων και άλλων πληροφοριών, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου ή σύμφωνα με τα Δ.Π.Χ.Α., κατά περίπτωση. Το λογιστικό σύστημα και τα λογιστικά αρχεία εξετάζονται ως ενιαίο σύνολο, και όχι αποσπασματικά τα επιμέρους συστατικά, σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την καταλληλότητά τους για τους σκοπούς αυτού του νόμου………….5. Κάθε συναλλαγή και γεγονός που αφορά την οντότητα τεκμηριώνεται με κατάλληλα παραστατικά (τεκμήρια). Τα παραστατικά αυτά εκδίδονται είτε από την οντότητα είτε από τους συναλλασσόμενους με αυτήν είτε από τρίτους, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο αυτό. Τα παραστατικά αναφέρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφαλή ταυτοποίηση κάθε μίας συναλλαγής ή γεγονότος, και σε κάθε περίπτωση όσα ορίζει ο παρών νόμος » χρειάζεται επιπλέον ειδίκευση και ανάλυση, ώστε να κατανοηθεί η ευθύνη αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι μεγάλοι  .

Το ίδιο ισχύει και για  το  άρθρο 15: Αυθεντικότητα του τιμολογίου «…..2. Κάθε οντότητα οφείλει να εφαρμόζει τα κατάλληλα στις περιστάσεις μέτρα διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης, της ακεραιότητας του περιεχομένου και της αναγνωσιμότητας του τιμολογίου. Αυτό μπορεί να επιτυγχάνεται με οποιεσδήποτε δικλίδες της οντότητας δημιουργούν αξιόπιστη και ελέγξιμη αλληλουχία (αλυσίδα) τεκμηρίων που συνδέουν κάθε τιμολόγιο με τη σχετική προμήθεια αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, και αντίστροφα.»

(3)   Η διασφάλιση και έλεγχος της  τήρησης των  Γενικών  αρχών  σύνταξης  των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και των κανόνων επιμέτρησης ( αποτίμησης ).

Σύμφωνα με το άρθρο 17: Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων «1. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις συντάσσονται με σαφήνεια, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις παραδοχές του δουλευμένου και της συνέχισης της δραστηριότητας, καθώς και τις ακόλουθες γενικές αρχές:………………». Οι αρχές αυτές πρέπει να διασφαλιστούν με καθορισμένη διαδικασία, από όλους τους εμπλεκόμενους ( Διοίκηση της επιχείρησης, Λογιστές, Ελεγκτές )

(4)   Η διασφάλιση της  ανεξαρτησίας της «Λογιστικής», από την φορολογική (ή οποιαδήποτε άλλη ) Νομοθεσία.

Αυτό όπως και το προηγούμενο (3), θα διασφαλίζει τους χρήστες των Οικονομικών Καταστάσεων ( επενδυτές, προμηθευτές, τράπεζες  κ.λ.π ) , από σημαντικούς κινδύνους.

Από την επικαιρότητα της εβδομάδας, για το θέμα αυτό είχαμε :

Άρθρο των  Γιώργου Δαλιάνη και Θοδωρή Δεληγιάννη : «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα – Η αναγκαία εξέλιξη» (6/11/2014) [ Αναρτημένο στην ιστοσελίδα, www.capital.gr] . 

Από το άρθρο αυτό επιλέγω  μερικά αποσπάσματα : «Η εφαρμογή των Ε.Λ.Π. δεν υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αλλάξουν λογιστικό σχέδιο, αλλά ούτε και να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο αναλυτικό λογιστικό σχέδιο. …. παρέχεται ένα λιτό και ευέλικτο  σχέδιο λογαριασμών, προσαρμοσμένο κατάλληλα στις απαιτήσεις των Ε.Λ.Π. για την ορθή απεικόνιση των νέων οικονομικών καταστάσεων.  Το εν λόγω σχέδιο έχει λάβει υπόψη τις δυνατότητες των πληροφοριακών λογιστικών πακέτων και συστημάτων ERP και σε συνδυασμό με το ότι παρέχεται πίνακας αντιστοίχησης των κωδικών του λογιστικού σχεδίου του νομοσχεδίου με τους κωδικούς του σχεδίου λογαριασμών του ΕΓΛΣ διευκολύνεται η μετάβαση σε αυτό, κάτι που προτείνεται. Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, βάσει των νέων ορίων, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ως προς την τήρηση των λογιστικών βιβλίων τους και διατηρείται ουσιαστικά η απλογραφική μέθοδος……… Οι επιχειρήσεις και οι λογιστές θα κληθούν να εφαρμόσουν τα Ε.Λ.Π. και να χρησιμοποιήσουν τα νέα υποδείγματα με τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων χρήσης του 2015, δηλαδή αρχές του έτους 2016. Μέχρι τότε  υπάρχει αρκετός χρόνος προετοιμασίας για όλους. Πιστεύουμε και ευελπιστούμε, ότι έγκαιρα θα εκδοθούν οι διευκρινιστικές οδηγίες εφαρμογής και ότι θα αποτελούνται από ένα ενιαίο κείμενο και όχι από διάσπαρτες αποφάσεις που θα αλλοιώνουν το νόμο….»


Άρθρο του Κωνσταντίνου Μαρκάζου :  «Τα νέα λογιστικά πρότυπα, οι βελτιώσεις και οι κίνδυνοι» (3/11/2014) . [ Αναρτημένο στην ιστοσελίδα, www.euro2day.gr] .

Από το άρθρο αυτό επιλέγω  μερικά αποσπάσματα : «Το νομοσχέδιο εξουδετερώνει τη βασική λογική του ΚΒΣ/ΚΦΑΣ που ήταν περιγραφικά η εξής: το κράτος καθορίζει ποια ακριβώς λογιστικά βιβλία τηρούνται, πώς και πότε ενημερώνονται, τι μορφή έχουν και με ποια παραστατικά στοιχεία γίνονται οι εγγραφές. Αυτά για δεκαετίες συνοδεύονταν από τις γνωστές μας θεωρήσεις, τα πλαστά και «αυθεντικά» βιβλία και στοιχεία, που ούτε μία στιγμή δεν συγκράτησαν τη φοροδιαφυγή για την οποία υποτίθεται ότι είχαν δημιουργηθεί…………… Η γραφικότητα που είχε συγκεντρωθεί στον ΚΒΣ/ΚΦΑΣ ξεπερνά κάθε λογιστική φαντασία και δεν την αντιλαμβανόμαστε πλήρως καθώς αναπτύξαμε αντισώματα εξοικείωσης…… Συνεπώς οι κραυγές ότι εισάγονται τα ΔΛΠ με το νομοσχέδιο για όλες τις επιχειρήσεις είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας, αν και ταιριάζουν με ξενοφοβικές λογικές που είναι πολύ διαδεδομένες στη χώρα μας και ενισχύθηκαν από την κρίση…………….. Οι λογιστικοί κανόνες (κεφάλαια 4 - 7) βασίζονται στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/34/EE (νέα λογιστική οδηγία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι και υποχρέωση της χώρας………. Το εθνικό λογιστικό σχέδιο (ΕΓΛΣ) μετά από 35 χρόνια είναι απαρχαιωμένο. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, όσο καλή και αν υπήρξε η δομή του, όταν τα υλικά κατασκευής του αντλούνται από τη δεκαετία του '70 του προηγούμενου αιώνα. Η υποχρεωτική του χρήση έχει εξαντλήσει όσες θετικές επιδράσεις επέφερε, ενώ σε πολλά θέματα λειτουργεί οπισθοδρομικά………….. Σήμερα οι περισσότεροι λογαριασμοί τροφοδοτούνται από ηλεκτρονικά συστήματα τιμολόγησης και από τη λειτουργία σύγχρονων και παγκόσμιων ERP συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα είναι διαθέσιμα και εξελιγμένα συστήματα επιχειρηματικής πληροφόρησης. Κατά συνέπεια όσο πιο ανεπτυγμένη ή υποχρεωτική είναι η κωδικαρίθμηση του ελληνικού λογιστικού σχεδίου τόσο το χειρότερο……. Σωστά λοιπόν το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτα για αναλυτική λογιστική (ομάδα 9), που παρέμενε σαν άταφο πτώμα στη λογιστική μας ιστορία………… Όσο πιο γενικοί και ενδεικτικοί είμαστε στο σχέδιο λογαριασμών, τόσο το καλύτερο. Αλλιώς θα λογιστικομαχούμε για τους «κατάλληλους» λογαριασμούς μέχρις εξαντλήσεως και στο τέλος θα καταλήγουμε σε υποχρεωτικούς λογαριασμούς απλώς γιατί έχουν γαλουχηθεί αρκετές γενιές στη χώρα να σκέφτονται με κεντρικούς κρατικούς σχεδιασμούς. Θα πρέπει να μετατοπιστεί η στόχευση από το λογιστικό σχέδιο μιας εταιρείας, που ποτέ δεν δημοσιεύεται, στην ποιότητα των οικονομικών καταστάσεων που αποτελεί την ουσία της πληροφόρησης που παρέχεται στους τρίτους………… Η κατάργηση του ΚΦΑΣ εφαρμόζεται από 1η.1.2015 (άρθρα 3 έως 6). Το κέντρο βάρους των εσωτερικών ασφαλιστικών δικλίδων μετατοπίζεται εντός των επιχειρήσεων, όπως θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες……………….. Με δεδομένο ότι το λογιστικό σχέδιο που χρησιμοποιεί μία επιχείρηση μπορεί να παραμείνει σχεδόν ίδιο, υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας………. Επειδή η Ελλάδα διαθέτει καλούς και μορφωμένους λογιστές, και γνωρίζω και πολλούς καλύτερους από εμένα, θα πρέπει να επιδιώκεται η συμβολή τους στη διαμόρφωση σχετικών νομοσχεδίων. Το να κριτικάρουν εκ των υστέρων λανθασμένες ή και παράλογες αποφάσεις δεν βοηθάει στην επιβάρυνση που υφίσταται η ελληνική οικονομία. Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι ελεγκτικές εταιρείες, που και τεχνογνωσία διαθέτουν και αποτελούν τη λογιστική πύλη των ξένων που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Θα έπρεπε να ασχολούνται και να υποστηρίζουν νομοσχέδια σαν και τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα…. Η διαρκής επιτροπή που προβλέπεται (παρ. 3 άρθρο 39) έχει μεγάλη ευθύνη να προφυλάξει τον νόμο από παρεμβάσεις που δεν έχουν σχέση με όσα πρέπει επιτέλους να καταργηθούν ή τον εκσυγχρονισμό που οφείλει να τολμήσει η χώρα…………….. »

Άρθρο του Bαγγέλη  Μιχελινάκη :  « Aπό το ΕΓΛΣ στα ελληνικά λογιστικά πρότυπα» (5/11/2014) . 

Από το άρθρο αυτό επιλέγω  μερικά αποσπάσματα :  «Η έλευση και η καθιέρωση του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου από το ξεκίνημα της δεκαετίας του 1980 αποτέλεσε αναμφισβήτητα σταθμό και ορόσημο στην ιστορία της λογιστικής στη χώρα μας. …… Με αυτό τον τρόπο προώθησε τη λογιστική τυποποίηση η οποία συνέβαλλε στη διαφάνεια των λογιστικών δεδομένων των επιχειρήσεων και κατέστησε ευχερέστερο το ελεγκτικό έργο των φορολογικών αρχών και των υπολοίπων ενδιαφερομένων (μετόχων, τραπεζών κλπ.). Μάλιστα με την καθιέρωση και των κλαδικών λογιστικών σχεδίων, κάλυψε το αρχικό κενό στη λογιστική τυποποίηση, ειδικών μορφών επιχειρήσεων. Οι καιροί ωστόσο άλλαξαν. Και σε πείσμα εκείνων που υποστηρίζουν ότι η λογιστική είναι μία στατική επιστήμη, οι εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι ήταν τέτοιες που έθεσαν σε αμφισβήτηση τα παλαιότερα λογιστικά συστήματα και οδήγησαν σταδιακά στην υιοθέτηση νέων λογιστικών και νέων ελεγκτικών προτύπων. Ειδικά, θέματα όπως το ιστορικό κόστος, η επίδραση των φόρων στα οικονομικά αποτελέσματα, η λογιστικοποίηση νέων περίπλοκων τύπων συμβάσεων, οι ταμειακές ροές κ.ά. αποτέλεσαν αντικείμενο μελετών, αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων που τελικά οδήγησαν στην υιοθέτηση των Δ.Λ.Π. από τις μεγάλες τουλάχιστον επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι τα Δ.Λ.Π. απαιτούσαν υψηλό επίπεδο λογιστικής οργάνωσης, ήταν φανερό ότι δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πλήρως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για αυτό το λόγο και η ίδια η Ε.Ε. με την οδηγία 2013/34 έδινε την ευχέρεια στα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν τις γενικές κατευθύνσεις στις ειδικές οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες της κάθε χώρας………………. Όπως και να έχει, σίγουρα για τους λογιστές, απλά και μόνο η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο, συνεπάγεται επιπλέον εργασία. …… Ας ελπίσουμε ότι αμέσως μετά την ψήφιση των ΕΛΠ θα υπάρξει ο διάλογος που έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει σχετικά με το πώς το δημόσιο θα υποστηρίξει ουσιαστικά και σε όλα τα επίπεδα τους λογιστές στην εκπλήρωση του δύσκολου έργου τους.»


Προβληματισμοί της Π.Ο.Ο.Ε.Ε. Ελλάδας επί του νομοσχεδίου για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Από την ανακοίνωση  αυτή  επιλέγω  μερικά αποσπάσματα : «….Η κατάργηση του Κ.Φ.Α.Σ. θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, αρκεί οι κανόνες να είναι ξεκάθαροι και να μην επακολουθήσουν πλήθος διατάξεων και αποφάσεων της διοίκησης όπως αυτές που αναφέρονται στον σημερινό Κ.Φ.Α.Σ. καθώς και πλήθος άλλων διατάξεων που αναφέρονται στον προηγούμενο ΚΒΣ, γιατί αν ισχύσουν και όλες αυτές οι διατάξεις, επί της ουσίας το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο των διατάξεων που ισχύουν σήμερα….. Η εφαρμογή των Ε.Λ.Π. είναι μια ελληνική πατέντα αμφιβόλου χρησιμότητας…… Επί της ουσίας επιχειρείται να εφαρμοστεί σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις μια παραποιημένη μορφή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (Δ.Λ.Π.), με παράδοξο, ανορθόδοξο και ανούσιο τρόπο. Οι νέοι αυτοί κανόνες της αγοράς, επιβάλλεται να εφαρμοστούν από όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς να εξετάσουν τις συνέπειες και το κόστος της όλης εφαρμογής των Ε.Λ.Π. Ένα είναι σίγουρο όμως , ότι θα απαιτηθούν πάρα πολλές εργατοώρες για το «στήσιμο» και πάρα πολλές εργατοώρες για την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου…………. Τέλος θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί το υπουργείο οικονομικών και η διοίκηση, κάθε φορά να παραβλέπει τους Οικονομολόγους Λογιστές Φοροτεχνικούς και να δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής τους, ζητώντας τους να εφαρμόσουν άμεσα διατάξεις που αλλάζουν δομικά την καθημερινότητα στην εργασία τους….»

Και μιας και  μιλάμε για «Λογιστική» , δείτε την  Ομάδα  Εργασίας για την επεξεργασία των διατάξεων του δημόσιου λογιστικού.

Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας για την επεξεργασία των διατάξεων του δημόσιου λογιστικού. - Χωρίς εκπρόσωπο  από το Ο.Ε.Ε - Η Συντονίστρια ( Κα Αρμάγου Ιουλία) μπορεί να καλεί να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της και εκπρόσωποι άλλων υπηρεσιών και φορέων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

 

3.4 Ν. 4172/2013 – ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ

Η Κα Σαββαΐδου ( στο σεμινάριο που διοργάνωσε η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014 ),επισήμανε ότι, όλες οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αφορούν στον Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) και στον Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013),  θα έχουν δοθεί στην δημοσιότητα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Αναμένουμε λοιπόν ………………3.5 ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ.
Ένα από τα «φλέγοντα  θέματα» , είναι και  ο τρόπος  φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, λόγω του μεγάλου ύψους αυτών σε αρκετές περιπτώσεις. 

Υπάρχει αρκετή σύγχυση,  εξαιτίας του φορολογικού  χειρισμού των επιδοτήσεων μέχρι την 31/12/2013 και εξαιτίας διαβεβαιώσεων,  για  μη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων.   Ειδικότερα ο Κος Πάρις Κουκουλόπουλος , αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, συμμετέχοντας στην συζήτηση που έγινε σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ( 2/11/2014 ) ανέφερε ότι :  « ….Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα φορολογηθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις όπως ειπώθηκε πρόσφατα στην εκπομπή σας…..». Βέβαια το Υπ. Οικονομικών ( το καθ΄ ύλη αρμόδιο ), δεν έχει πάρει θέση . Η εκτίμηση είναι  ότι,  δεν προβλέπεται ιδιαίτερη μεταχείριση ( εξαίρεση ), σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις,  για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι Αγρότες. 

 Σημειώνω  επίσης ότι : Ο κος Θεοχάρης ( τότε Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων ),  είχε διευκρινίσει στη συνάντηση που είχε με βουλευτές της Ν.Δ (18/2/2014),για θέματα σχετικά με την φορολογία των αγροτών ότι :  « (11) Σχετικά με την πρόταση να μην φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μέχρι ενός ύψους 50.000 ευρώ αλλά γενικότερα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. … » . ( Σημείωση το αίτημα των βουλευτών ήταν : « ( 11) Να μην συνυπολογίζονται οι ενισχύσεις στο υπό φορολόγηση εισόδημα ») . Άρα αν δεν υπάρξει σχετική Νομοθετική  τροποποίηση , οι επιδοτήσεις φορολογούνται. Τα επιπλέον  ερωτήματα, όμως  που μπαίνουν είναι :

(1) Θα φορολογούνται αυτές που αφορούν την χρήση, ή αυτές που εισπράχθηκαν στην χρήση ;  

(2)  «Λογικά», δεν πρέπει να φορολογηθούν σε κάθε περίπτωση οι επιδοτήσεις, που αφορούν την χρήση 2013 και προηγούμενες ,  οι οποίες λήφθηκαν ή θα ληφθούν στην χρήση 2014 και επόμενες.

Ανάλυση του θέματος μπορείτε να δείτε : Φορολογία αγροτών - Εκκρεμότητες, επιχορηγήσεις και ειδικά φορολογικά θέματα.
4) ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡ
OI ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

4.1 Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – Η αρχή για μια Κοινωνία Αλληλεγγύης.

 Κάλιο αργά παρά ποτέ. Από 1η Νοεμβρίου και κάθε μήνα μετά την ημερομηνία αυτή θα αρχίσει να δίδεται το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα, ενώ οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα ξεκινούν από τις 15 Νοεμβρίου  για τις 13 περιοχές τις Ελλάδας.

Δείτε τις λεπτομέρεις (κριτήρια ένταξης, δικαιούχοι, διάρκεια κλπ) που αναφέρονται στην απόφαση του υπ. Εργασίας .

Αριθμ. 39892/ΓΔ1.2/7.11.2014. Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής

Ποσό ενίσχυσης

Το ανώτατο ποσό της συνολικής εισοδηματικής ενίσχυσης περιλαμβάνει: 1.τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενη μονάδα (άτομο/οικογένεια).  2.την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε:

α. 100 ευρώ για κάθε ενήλικα αιτούντα, σύζυγο και κάθε ενήλικα εξαρτώμενο μέλος, καθώς και  β. 50 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος  είναι :

  Άτομα και οικογένειες τα μέλη των οποίων διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στους Δήμους πιλοτικής εφαρμογής τουλάχιστον έξι μήνες πριν την δημοσίευση της  απόφασης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΔΗΜΟΣ

Αν. Μακεδονίας Θράκης

 

Δράμας

Κεντρικής Μακεδονίας

Έδεσσας

Δυτικής Μακεδονίας

Γρεβενών

Ηπείρου

Ιωαννίνων

Θεσσαλίας

Καρδίτσας

Ιονίων Νήσων

Λευκάδας, Μεγανησίου

Δυτικής Ελλάδας

Ι.Π. Μεσολογγίου

Στερεάς Ελλάδας

Χαλκίδας

Αττικής

Καλλιθέας

Πελοποννήσου

Τρίπολης

Βορείου Αιγαίου

Σάμου

Νοτίου Αιγαίου

Σύρου

Κρήτης

Μαλεβιζίου

 

Και  της οποίας το πραγματικό εισόδημα στην περίοδο αναφοράς είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο γι’ αυτή Κατώφλι Εισοδήματος. ( είναι το ποσό που ισούται με το ύψος της συνολικής εισοδηματικής ενίσχυσης που θα ελάμβανε η ωφελούμενη μονάδα (άτομο/οικογένεια), με την ίδια σύνθεση μελών, εάν είχε μηδενικό εισόδημα).

Τα εισοδηματικά κριτήρια, εξαρτώνται από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και έχουν ως εξής:

·               2400 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά, ( 200Χ12)
·               3600 ευρώ αν είναι ζευγάρι χωρίς παιδιά, ( 300Χ12)
·               4200 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί, ( 350Χ12)
·               4800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά, ( 400Χ12)
·               5400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά, ( 450Χ12)
         Περιουσιακά κριτήρια:

α. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα το ποσό των 200.000 ευρώ.

β. Η κινητή περιουσία της ωφελούμενης μονάδας (επιβατικά IX, MX αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη, στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

γ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει : 1. το τελευταίο 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης, το διπλάσιο του Κατωφλίου Εισοδήματος που της αναλογεί και  2. ειδικότερα κατά το τελευταίο εξάμηνο να μην υπερβαίνει ποσό ίσο με το Κατώφλι Εισοδήματος.

Η αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» (τύπου ΑΦ1) επέχει θέση υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/1986 και υποβάλλεται ηλεκτρονικά από το άτομο/οικογένεια.

Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» υποβάλλονται από την 15 Νοεμβρίου 2014, μέχρι την 15η Μαρτίου 2015 κατ’ αρχήν και σε κάθε περίπτωση μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

4.2   Συμβολαιογράφοι -  Τρόπος εμφάνισης των αμοιβών των, στις συγκεντρωτικές  καταστάσεις. - Τρόπος εμφάνισης των αμοιβών των συμβολαιογράφων, στις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών, που υποβάλλονται από 1.1.2014

Οι συμβολαιογράφοι και οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών πελάτες τους, και που αφορούν το έτος 2014, οι καταχωρήσεις των εσόδων μπορεί να γίνονται είτε με αναφορά στο «ακαθάριστο έσοδο», συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Ασφαλίσεως Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.), είτε μόνο στο «καθαρό ποσό», που προκύπτει ως διαφορά του συνολικά εισπραττόμενου ποσού με τα δικαιώματα υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Τ.Α.Σ., όπως αυτό προσδιορίζεται με τις διατάξεις της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1137/15.11.2007.

4.3   Αλλοδαποί ( τρίτων χωρών )  -  Καθορισμός του ελάχιστου αριθμού ημερομισθίων για την ανανέωση άδειας διαμονής.

Καθορισμός του ελάχιστου αριθμού ημερομισθίων ή ελάχιστου χρονικού διαστήματος ασφάλισης ανά ασφαλιστικό φορέα, των αποδεικτικών στοιχείων για την ανανέωση άδειας διαμονής πολιτών τρίτων χωρών καθώς και ρύθμιση άλλων σχετικών θεμάτων - Γίνεται καθορισμός των ελάχιστων προϋποθέσεων  για το διάστημα από 1.10.2014 έως 30.9.2015. 

4.4   Δήμοι -  Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Περιεχόμενο, δομή και τρόπος υποβολής των Πενταετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (O.T.A.) α' βαθμού για τη δημοτική περίοδο 2014-2019. - Οι Δήμοι της χώρας καταρτίζουν Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα τα οποία εξειδικεύονται κατ' έτος σε Ετήσια Προγράμματα Δράσης. Τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα συμπεριλαμβάνουν όλες τις δράσεις των Νομικών Προσώπων των Δήμων.

4.5  Γ.Ε.ΜΗ.

Κ.Υ.Α. αριθμ. Κ2-4946/15.10.2014 Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, δικαιολογητικών και συνοδευτικών εγγράφων από υπόχρεα πρόσωπα ενώπιον του Γ.Ε.ΜΗ. και διαχείρισης αυτών. Καθορισμός του ύψους και της διαδικασίας, των όρων είσπραξης και απόδοσης των τελών χορήγησης αντιγράφων και αποσπασμάτων, των παραστατικών καταβολής, της διαδικασίας ελέγχου τους, του τρόπου έκδοσης, θεώρησης και υπογραφής αντιγράφων, αποσπασμάτων των πράξεων και στοιχείων που εμφανίζονται στη μερίδα ή πιστοποιητικών από το Γ.Ε.ΜΗ.

Εν τάχει ξεχωρίζω μερικά από τα στοιχεία της απόφασης :

- Πιστοποιητικό ιστορικότητας και  «πιστοποιητικό ιστορικότητας και μεταβολών»: το πιστοποιητικό το οποίο αφορά στη βεβαίωση καταχώρισης ή μη καταχώρισης πράξεων και στοιχείων που έχουν έννομα αποτελέσματα στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών, στο Μητρώο Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, στο Μητρώο και Βιβλίο Εταιρειών ή στο Μητρώο Αστικών Συνεταιρισμών, από τις αρμόδιες για την τήρηση των Μητρώων αυτών αρχές (Γραμματείες των κατά τόπους Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων και υπηρεσίες των Περιφερειών) .

- Πράξεις και Στοιχεία που εμφανίζονται στη Μερίδα και μπορούν να δοθούν αντίγραφα και αποσπάσματα:
Χορηγούνται χωρίς επίκληση ειδικού έννομου συμφέροντος,  [ Προσέξτε το αυτό ]  αντίγραφα και αποσπάσματα των πράξεων και στοιχείων των εμπορικών εταιριών, ενώσεων προσώπων και υποκαταστημάτων, τα οποία υποβάλλονται σε εμπορική δημοσιότητα (δημοσιευτέα έγγραφα) και τηρούνται στο Φάκελο του υπόχρεου σε ηλεκτρονική μορφή, όπως ιδίως καταστατικά εταιριών, πρακτικά Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιριών και ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ανωνύμων εταιριών, εταιριών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιριών, με εξαίρεση τα πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων των Ανωνύμων Εταιριών. Ειδικά για τα τελευταία, δικαίωμα για λήψη αυτών έχει ο μέτοχος που έχει παρασταθεί στη Γενική Συνέλευση, όπως προκύπτει από το σχετικό πρακτικό. Δικαίωμα για λήψη πρακτικού Γενικής Συνέλευσης έχει επίσης, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, και κάθε τρίτος ή μέτοχος που δεν παραστάθηκε στη συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο
άρθρο 7β παρ. 12 του κ.ν. 2190/1920.

Στον Ιστότοπο :  www.businessportal.gr, μπορείτε να βρείτε και άλλες  χρήσιμες πληροφορίες.

4.6 Ο.Γ.Α -  Υπενθύμιση υποβολής αιτήσεων Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα. - Υπενθύμιση υποβολής αιτήσεων Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα

 

4.7 Εκτελωνισμοί – Απλοποιήσεις. - Απλοποιείται η διαδικασία εκτελωνισμού προϊόντων με Ε.Φ.Κ. και αυτοκινήτων

 

5 ) ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ .

( Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ).

Καταρχήν δείτε : Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

[Τροπολογία και την αιτιολογική ] - Παρουσίαση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων - Ολόκληρη η τροπολογία.

Αφορά τρείς κατηγορίες ρυθμίσεων, οι οποίες παρουσιάζονται συνοπτικά [για πλήρη κατανόηση του θέματος δείτε αναλυτικά τις  ανωτέρω αναρτήσεις ]  :

α) ΡΥΘΜΙΣΗ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Δικαίωμα υπαγωγής έχουν Μικρές Επιχειρήσεις ή Επαγγελματίες που:

• Κατά τη χρήση που έληξε στις 31.12.2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Επιλέξιμες διαγραφές
• Διαγραφές απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκους, οφειλετών που την 30.06.2014 είχαν οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια προς τις τράπεζες σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών (επίδικη ή ρυθμισμένη) και δεν είχαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων ή είχαν λόγω ρύθμισης.
• Οι διαγραφές αφορούν μία ή περισσότερες πιστώσεις της τράπεζας προς τον οφειλέτη που συνολικά ανά επιλέξιμο οφειλέτη δεν υπερβαίνουν το ποσό των 500.000 ευρώ.

Διαδικασία

• Ο οφειλέτης υποβάλλει βεβαίωση προς την τράπεζα όπου αποτυπώνονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις του, ώστε να προσδιορισθεί η καθαρή περιουσιακή θέση του.

• Η τράπεζα παρέχει την αιτούμενη ρύθμιση ή/και διαγραφή, σύμφωνα με κριτήρια για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου να αντεπεξέλθει στις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις.


β) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ Ή ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ

Δικαίωμα υπαγωγής

• Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με εμπορική ιδιότητα, μέχρι τις 31.03.2016, να αιτείται τη ρύθμιση των υποχρεώσεών του, εφόσον στη ρύθμιση αυτή συναινούν πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον 50,1% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται τουλάχιστον 50,1% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με άλλης μορφής εξασφαλιστική συμφωνία ως προς περιουσιακό στοιχείο.

Εκδίκαση αίτησης

• Αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση της αίτησης είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου ο οφειλέτης έχει την έδρα του, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

γ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ Ή ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ

Δικαίωμα υπαγωγής
• Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα, το οποίο βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων, δύναται να υπάγεται σε έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης.
• Η αίτηση υποβάλλεται από πιστωτή ή πιστωτές του οφειλέτη, στους οποίους περιλαμβάνεται τουλάχιστον μια τράπεζα, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 40% του συνόλου των απαιτήσεων σε βάρος του οφειλέτη.
• Αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση της αίτησης είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου ο οφειλέτης έχει την έδρα του, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.
Διαδικασία
• Το δικαστήριο, αποδεχόμενο την αίτηση, διορίζει με την απόφαση του τον προτεινόμενο στην αίτηση ειδικό διαχειριστή.

• Μετά τη δημοσίευση της απόφασης της προηγούμενης παραγράφου η εξουσία των καταστατικών οργάνων διοίκησης και διαχείρισης της επιχείρησης περιέρχεται στο σύνολό της στον διοριζόμενο ειδικό διαχειριστή.
• Το συντομότερο δυνατόν από την εγκατάστασή του, ο ειδικός διαχειριστής διενεργεί δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης.

Δείτε επίσης :

Σχόλια και παρατηρήσεις της Ε.Σ.Ε.Ε. επί του νομοσχεδίου ρύθμισης οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τους ειδικούς διαχειριστές των κόκκινων δανείων. - Την παρέμβαση του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, που αφορά στον ορισμό ειδικού διαχειριστή. Εκεί, αναφέρεται ότι ρόλο ειδικού διαχειριστή μπορεί να παίξει - μεταξύ άλλων - και δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις ή δικηγορική εταιρία στην οποία συμμετέχει δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά την αντικατάσταση της παραγράφου, με την αιτιολογία ότι η οικονομοτεχνική γνώση είναι γνώση, που τεκμαίρεται από τις σπουδές και την επαγγελματική δραστηριότητα του οικονομολόγου, και δεν μπορεί να αποδειχθεί από την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

[ Πολύ σωστή παρέμβαση, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί με όλους τους τρόπους, ώστε να υλοποιηθεί]

 

Επίσης δείτε την κουβέντα, που έχει ανοίξει για τα στεγαστικά δάνεια :

Θυμηθείτε επίσης ότι : Με τον Κώδικα Δεοντολογίας  για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, όπως προβλέπεται από το Ν. 4224/2013, θεσπίζονται οι γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη. [Δείτε τον κώδικα Δεοντολογίας εδώ]


Ρύθμιση για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στη νέα ρύθμιση για τα δάνεια του πρώην Ο.Ε.Κ. - Αναλυτικά παραδείγματα. - Σε ισχύ τίθεται η νέα ρύθμιση για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ, με βάση το άρθρο 55 του Ν. 4305/2014. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη δίνεται η δυνατότητα για έξι μήνες σε 97.000 οικογένειες δανειοληπτών της συγκεκριμένης κατηγορίας, να προσέλθουν σε λίγες μέρες στις τράπεζες από τις οποίες έχουν λάβει το δάνειο και να υποβάλουν αίτηση για τη ρύθμισή του.

 

Διαψεύδει το Υπ.Οικ. τα δημοσιεύματα περί απόσυρσης της διάταξης για την ρύθμιση των οφειλών έως και 100 δόσεων.-Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί.

 

6) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ.

-  Άρθρα Προειδοποίηση μισθωτού ( αποχώρηση και απόλυση )  , του Ανδρέα  Κ. Σακελλαριάδη .

- Περιοδικό ΣυνΕργασία ( Ηλεκτρονική έκδοση, τεύχος 32- Νοέμβριος 2014 ) -Δικαιώματα γυναικών που εγκυμονούν ή γαλουχούν - Νέα ηλεκτρονικά έντυπα Σ.ΕΠ.Ε. και Ο.Α.Ε.Δ. - Ελεγκτικά όργανα Ε.Υ.Π.Ε.Α. και Ι.Κ.Α.

-  Άρθρο του κ. Γεωργίου Στ. Aληφαντή (Διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τ. Oρκωτού Eλεγκτή Λογιστή,  Συμβούλου στην Εταιρεία Δικηγόρων POTAMITIS VEKRIS).  Ποιο όργανο είναι αρμόδιο για τη διάλυση των αποθεματικών ανώνυμης εταιρείας

«Συμπέρασμα : Tέλος το Yπ. Oικονομικών συνοψίζοντας τις άνω διαφορετικές απόψεις κατέληξε στα εξής συμπεράσματα τα οποία κοινοποίησε με την εγκύκλιο πολ. 1193/2013:(1) α) H έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων δεν μπορεί να αποφασίσει για διανομή κερδών εκτάκτων αποθεματικών που έχουν σχηματισθεί στον ισολογισμό της κλειόμενης χρήσης, καθόσον η διανομή αυτή συνεπάγεται τροποποίηση του ισολογισμού που έχει εγκριθεί από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. β) Aντίθετα, η έκτακτη γενική συνέλευση μπορεί να αποφασίσει για τη διανομή έκτακτων αποθεματικών προηγουμένων χρήσεων, καθόσον στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για τροποποίηση απόφασης τακτικής γενικής συνελεύσεως, η οποία αποφάσισε τη διανομή κερδών, αλλά ορίζεται τρόπος περαιτέρω διαθέσεως ήδη σχηματισθέντων αποθεματικών και μη διανεμηθέντων κερδών παρελθουσών χρήσεων (αριθ. 356/1976 (NΣK 356/1976) γνωμοδότηση της Oλομελείας του N.Σ.K., αριθ. 7/1993 ατομική γνωμοδότηση του γραφείου νομικού συμβούλου του Yπουργείου Eμπορίου)» ( Περιοδικό ΛΟΓΙΣΤΗΣ - τεύχος 707 : (11/2014) ) .

Επίσης στο ίδιο τεύχος μπορείτε να δείτε : Bιβλιοπαρουσίαση - Γεωργίου Aληφαντή  ( Κυκλοφόρησαν : Σε 4η έκδοση το βιβλίο «AΣΚΗΣΕΙΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ EΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», σε ενδέκατη (11η) έκδοση το βιβλίο «AMOIBEΣ KAI EΞOΔA ΠPOΣΩΠIKOY», και σε 12η έκδοση Σεπτέμβριος 2014 , «ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ TΕΛΟΥΣ XΡΗΣΕΩΣ»).

-  Άρθρο του κ. Δημητρίου Κ. Αδαμόπουλου (Πρώην Δ/ντή Τελών και Ειδικών Φορολογιών Υπουργείου Οικονομικών ) Η αύξηση κεφαλαίου Α.Ε. με έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, ως αντικείμενο του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων. ( Περιοδικό ΛΟΓΙΣΤΗΣ - τεύχος 707 : (11/2014) ) .

-Άρθρο του κ. κ. Λεωνίδα Κορρέ (Επικεφαλής φορολογικού τμήματος της Ελληνικής Ελεγκτικής) Παρακράτηση φόρου εισοδήματος στα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων. ( Περιοδικό ΛΟΓΙΣΤΗΣ - τεύχος 707 : (11/2014) )

-  Άρθρο του κ. Διονύση  Φάκου  (Ορκωτού  Ελεγκτή  Λογιστή ).  « Η λογιστική των χρηματοδοτικών μισθώσεων σύμφωνα με το ΔΛΠ 17».  Περιοδικό :λογιστική prosvasis - Τεύχος 436.

 

-  Άρθρο του Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά - Πόθεν έσχες δυο περιόδων για αγορές ακινήτων μέσα στο 2014.

 

 

7) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
7.1 Ελληνική Οικονομία.

Κοντά στο όριο της φτώχειας το 35,7% των Ελλήνων. - Πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες (35,7%) ζει κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ το 23% ζει με πενιχρό εισόδημα, ακόμα και μετά τις μεταβιβάσεις των κοινωνικών επιδομάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2013, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στα 11,318 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία. - Στα 11,318 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), για το μήνα Σεπτέμβριο, έναντι 10,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα μηνιαία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

 «Υπεύθυνη στάση απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» - Να σταθούν με υπευθυνότητα δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διαμορφώσουν νέο πρότυπο ανάπτυξης καλούν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα 23 φορείς των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλουν τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις στις 27 Νοεμβρίου, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της Ε.Κ.Τ.. - Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και -0,20% αντιστοίχως.

Πόσο είναι τα επιτόκια στις Ελληνικές συστημικές και δημοσίως αναχρηματοδοτούμενες Τράπεζες ;


7.2 ‘Έλεγχοι και Φοροδιαφυγή ( Φοροαποφυγή ) στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

 

  • Με βασικό τίτλο «οι κρυφές φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου στοιχίζουν δισεκατομμύρια ευρώ στο Βέλγιο» η βελγική εφημερίδα L' Echo αναφέρεται στην έρευνα που διεξάγει το διεθνές συγκρότημα ερευνητικής δημοσιογραφίας (International Consortium of Investigative Journalism, ICIJ) σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτονται 548 φορολογικές συμφωνίες, οι οποίες εμπλέκουν 343 μεγάλες επιχειρήσεις. Σχετικό δημοσίευμα έχει και η εφημερία «Το Βήμα της Κυριακής» (9-11-2014).  Το θέμα είναι μεγάλο και αναμένονται εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Φράσεις  που ταιριάζουν, με  την υπόθεση είναι  : ««Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα», , «Άλλα  είν' τ' άλλα, κι άλλο της Παρασκευής το γάλα»,  «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»……
  • ΣΔΟΕ: Ελεγχοι σε καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ της περιόδου 2010 - 2012. - Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο των ελεγκτών είναι τα οικονομικά στοιχεία φυσικών προσώπων, που εμφανίζουν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ, ενώ η έρευνα αφορά τη χρονική περίοδο 2000 έως 2012. Ο έλεγχος θα διενεργηθεί βάσει υλικού, σε 65 CD, που απέστειλε στο ΣΔΟΕ η Γενική Γραμματεία Εσόδων . Αν δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις καταθέσεις του, θα εκδίδεται φύλλο συνολικού περιουσιακού ελέγχου.
  • Νέου τύπου έλεγχοι μετά την κατάργηση των τεκμηρίων. - Οι έλεγχοι, που ήδη διενεργούνται πιλοτικά σε υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, θα είναι κατά βάση δειγματοληπτικοί ενώ με το αποκαλούμενο risk analysis, δηλαδή ειδικά κριτήρια με τα οποία οι υπηρεσίες θα τίθενται σε κατάσταση "κόκκινου" συναγερμού, θα εντοπίζονται περιπτώσεις με μεγάλη πιθανότητα φοροδιαφυγής. Οι ελεγκτές θα περνούν από το "μικροσκόπιο" δαπάνες που αφορούν πάγια έξοδα κατοικίας, γραφείου, ιδιωτικών σχολείων και κλινικών, πληρωμές σε πιστωτικές κάρτες και δόσεις δανείων, ιδιωτικές ασφάλειες καθώς επίσης λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας.

 
 

7.3  Πληρωμής τελών κυκλοφορίας τις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας.

Νέες διευκρινίσεις της Γ.Γ.Δ.Ε. για τα έντυπα τελών κυκλοφορίας 2015 - Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών δημιουργούνται ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας, για τον Α.Φ.Μ. κάθε συνιδιοκτήτη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάκτηση μέσω διαδικτύου και η πληρωμή τους από αυτόν που το επιθυμεί.

 
 

7.4     6ο  Thessaloniki Tax Forum.

[ Οργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ,  με τίτλο "Επιτακτική Ανάγκη Εξορθολογισμού Φορολογίας για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και την Εδραίωση Εμπιστοσύνης Φορολογουμένων και Κράτους"  στις  3/11/ 2014, στη Θεσσαλονίκη]

Στην ομιλία του ο Γ. Μαυραγάνης προανείγγειλε - Κατάργηση τεκμηρίων από το 2015 - Μειώσεις στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και σε άλλους φόρους - Σύντομα στη Βουλή τα Ε.Λ.Π.

Συνάντηση της Διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον Υφ. Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάννη και τη Γ.Γ.Δ.Ε. κα Αικ. Σαββαΐδου, -  Υπόμνημα κύριων θεμάτων προς συζήτηση, κατά τη συνάντηση της Διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάννη και την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Αικ. Σαββαΐδου, στο πλαίσιο του 6ου Thessaloniki Tax Forum. Μεταξύ των άλλων, προτείνουν :

«5. Βελτίωση διατάξεων για την έκπτωση δαπανών εκδηλώσεων, συναντήσεων, υποδοχής και φιλοξενίας. Προτείνουμε την αύξηση του σχετικού πλαφόν στο 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών….

6. Επαναφορά του ποσοστού των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις στο 0,5% επί του κύκλου εργασιών. Η προσπάθεια που έγινε με το άρθρο 26 του Ν. 4172/2013 αντί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο τους καθώς απαιτείται πλέον η εξάντληση των ένδικων μέσων [ Ξέρουν κάτι, για την ερμηνευτική, γιατί η διάταξη του Νόμου έχει ως εξής : «…εφόσον έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης..» ] για να θεωρηθεί μια απαίτηση ως επισφαλής, πρακτική που στην πράξη αποδεικνύεται χρονοβόρα έως ανεφάρμοστη. Για τον παραπάνω λόγο προτείνεται η επαναφορά του ποσοστού των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις στο 0,5% επί του κύκλου εργασιών……

8. Επαναφορά της καταβολής ποσοστού 10% για την προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια….[Πολύ σωστή παρατήρηση] 

9. Δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικής φορολογικής ενημερότητας στις επιχειρήσεις που έχουν βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές…….. [Πολύ σωστή παρατήρηση] ,

11. Νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. Το νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, αν και κινείται στη σωστή κατεύθυνση, επιδέχεται βελτιώσεων ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, καταρχήν, απαιτείται να διασφαλιστεί η προαιρετικότητα εφαρμογής του από τις επιχειρήσεις, ενώ, σε δεύτερο χρόνο ζητείται η αποφυγή καθυστερήσεων στην έκδοση των σχετικών ερμηνευτικών και διευκρινιστικών εγκυκλίων.  

12. Φορολόγηση παροχών σε είδος. …. Επίσης, ζητείται να υπάρξει δέσμευση ότι οι παροχές σε είδος δεν θα επιβαρυνθούν με ασφαλιστικές εισφορές, καθώς, με το Ν. 4172/2013, άρθρο 13, οι παροχές σε είδος θεωρούνται εισόδημα και υπάγονται σε παρακράτηση Φ.Μ.Υ. Επομένως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η υπαγωγή στο φόρο δεν επηρεάζει τους ονομαστικούς μισθούς και κατά συνέπεια τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις ή λοιπές προσαυξήσεις στις βασικές αποδοχές [Πολύ σωστή παρατήρηση] ….»

 

8) ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ και ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ.
[ Μια προσπάθεια για επισήμανση θεμάτων, σε νέους συναδέλφους, στην προσπάθεια προσανατολισμού μέσα στην πολυπλοκότητα των Νόμων ]
Προτείνουμε για μελέτη τα εξής :


(1)  Αναπτυξιακός Νόμος. Ν. 3908/2011. Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή.

Άρθρο 4. Είδη ενισχύσεων . 1. Στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:  α. Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης….  β. Επιχορήγηση που συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.  γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις.    Δείτε επίσης τα άρθρα :  Άρθρο 2. Υπαγόμενα Επενδυτικά Σχέδια, Άρθρο 3. Ενισχυόμενες δαπάνες, Άρθρο 5. Ποσοστά ενισχύσεων, Άρθρο 14. Υποχρεώσεις ενισχυόμενων επιχειρήσεων – Κυρώσεις.

(2) Φ.Π.Α  (2859/2001 ) - Άρθρο 22. Απαλλαγές στο εσωτερικό της χώρας.

Οι κυριότερες  απαλλαγές είναι ( αφήνω την αρίθμηση του άρθρου ) :

α) η παροχή υπηρεσιών από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) και η παρεπόμενη των υπηρεσιών αυτών παράδοση αγαθών,

γ) οι ανταποδοτικές εισφορές που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων – Ο.Ε.Β. – (Ειδικοί Οργανισμοί, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ) στα μέλη τους για την παροχή αρδευτικού ύδατος και οι λοιπές παροχές που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές.( Αφορά κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις )

δ) η παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης, καθώς και οι στενά συνδεόμενες με αυτές παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που ενεργούνται από οργανισμούς δημοσίου δικαίου…. ε) οι παροχές ιατρικής περίθαλψης, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης ιατρικών επαγγελμάτων, καθώς και οι παροχές υπηρεσιών από ψυχολόγους, μαίες, νοσοκόμους, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.

στ) η παροχή υπηρεσιών από οδοντοτεχνίτες, καθώς και η παράδοση ειδών οδοντικής προσθετικής που ενεργείται από τους οδοντογιατρούς και τους οδοντοτεχνίτες, η) η παροχή υπηρεσιών από σωματεία ή ενώσεις προσώπων προς τα μέλη τους , τα οποία μέλη ασκούν δραστηριότητα απαλλασσόμενη από το φόρο ή μη υποκείμενη στο φόρο, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές είναι άμεσα αναγκαίες για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής και παρέχονται έναντι συνεισφοράς στα κοινά έξοδα,

ιβ) η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια ή από άλλα πρόσωπα αναγνωρισμένα από την, κατά περίπτωση, αρμόδια αρχή, ιγ) η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης,

ιδ) η παροχή υπηρεσιών που συνδέεται στενά με τον αθλητισμό ή τη σωματική αγωγή, από νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε πρόσωπα που ασχολούνται με τον αθλητισμό ή τη σωματική αγωγή, ιε) η παροχή υπηρεσιών και η στενά συνδεόμενη με αυτές παράδοση αγαθών προς τα μέλη τους, έναντι καταβολής συνδρομής, από μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα και οργανισμούς, που επιδιώκουν στα πλαίσια του συλλογικού τους συμφέροντος σκοπούς πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, θρησκευτικούς, φιλοσοφικούς, φιλανθρωπικούς ή εθνικούς εφόσον δεν οδηγούν σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού, ( Προσέξτε την τελευταία φράση )  ..

ιθ) οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες, καθώς και οι συναφείς με αυτές εργασίες που παρέχονται από ασφαλειομεσίτες και ασφαλιστικούς πράκτορες, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών οδικής βοήθειας έναντι συνδρομής, που παρέχονται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς και από φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα παροχής οδικής βοήθειας, ….,

κε) οι εργασίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διαπραγμάτευση, που αφορούν καταθέσεις, τρεχούμενους λογαριασμούς, πληρωμές, μεταφορές καταθέσεων και εμβάσματα, απαιτήσεις, πιστωτικούς τίτλους, επιταγές και λοιπά αξιόγραφα, με εξαίρεση την είσπραξη απαιτήσεων τρίτων, καθώς και τις εργασίες που αφορούν την πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων που ενεργείται από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις εργασίες αυτές,

κστ) οι μισθώσεις ακινήτων, εκτός δ) i. Η εκμίσθωση βιομηχανοστασίων και χρηματοθυρίδων, 

κζ) τα κρατικά λαχεία και τα τυχερά παίγνια και στοιχήματα που διεξάγονται από τις εταιρίες Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε., καθώς και τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα ή μέσω διαδικτύου,

κη) η παράδοση στην ονομαστική τους αξία γραμματοσήμων, εκτός από αυτήν που προορίζεται για συλλογές, … κ.λ.π. 


Επίσης απαλλαγές προβλέπονται και στα άρθρα : Άρθρο 23. Απαλλαγές στην εισαγωγή αγαθών, Αρθρο 24. Απαλλαγές των πράξεων κατά την εξαγωγή, εκτός Κοινότητας, των εξομοιούμενων προς αυτές πράξεων και των διεθνών μεταφορών, Αρθρο 25. Απαλλαγές στη διεθνή διακίνηση αγαθών, Αρθρο 26. Απαλλαγές στο καθεστώς των φορολογικών αποθηκών, άλλων από αυτές του Ν. 2960/2001, Αρθρο 27. Ειδικές Απαλλαγές, Αρθρο 28. Απαλλαγές στην παράδοση αγαθών σε άλλο κράτος-μέλος, Άρθρο 29. Απαλλαγές στην ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών,  Άρθρο 39. [ Απαλλαγή λόγω τζίρου μέχρι 10.000 ευρώ ], Άρθρο 39α. Ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου από τον λήπτη αγαθών και υπηρεσιών [παραδόσεις ανακυκλώσιμων απορριμμάτων] ,  Άρθρο 41. Ειδικό καθεστώς αγροτών. Επίσης :  Άρθρο 3. Υποκείμενοι στο φόρο « 2.Το ελληνικό Δημόσιο, οι δήμοι, οι κοινότητες και τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δε θεωρούνται υποκείμενοι στο φόρο για τις πράξεις παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών που ενεργούν κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους, ακόμη και αν εισπράττουν τέλη, δικαιώματα ή εισφορές. Εν τούτοις τα πρόσωπα αυτά θεωρούνται ως υποκείμενοι στο φόρο κατά το μέτρο που η μη υπαγωγή στο φόρο των δραστηριοτήτων τους οδηγεί σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού…..»

( 3) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Στο άρθρο 23. «Φορολογικές Αποσβέσεις» , του Ν. 4172/2013 ( συντελεστές και πως υπολογίζονται ) .

 

Μαφάλντα

Χάρτινη ηρωίδα, δημιούργημα του διακεκριμένου Αργεντίνου κομίστα Κίνο (Quino). Οι ιστορίες της συνδυάζουν το χιούμορ και το κοινωνικό σχόλιο. Η Μαφάλντα -Ματθίλδη στα ελληνικά- είναι ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, με αντίληψη ενηλίκου. Ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο, την παγκόσμια ειρήνη και επαναστατεί για όλα τα στραβά που βλέπει γύρω της. Είναι πανέξυπνη, ευγενική, περίεργη και αμετανόητα απαισιόδοξη. Το περιβάλλον που ζει και κινείται η ηρωίδα το αποτελούν οι γονείς της -δύο φυσιολογικοί και συνηθισμένοι άνθρωποι- ο αδελφός της Γκίγιε ή Νάντο, και μια ομάδα φίλων τους: ο ονειροπόλος Φελίπε, ο φιλοχρήματος Μανολίτο, η υπολογίστρια Σουζανίτα, ο καλοκάγαθος Μιγκελίτο και η κοντούλα Λιμπερτάδ (Ελευθερία).  ( Πηγή : http://www.sansimera.gr )

 

………………………………………………………………………

 

Για το τέλος δείτε ένα εντυπωσιακό infographic κυκλοφόρησε η εταιρεία interweave (http://interweaveagency.gr/demographics-greece/ ) , παρουσιάζοντας όλη την Ελλάδα μέσα από ένα γράφημα.

Μια απεικόνιση του ψηφιακού χάρτη που η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που δημοσιεύθηκε στην Σεπτέμβρη 2014 . Αυτό το infographic είναι γεμάτη διασκέδαση, ενδιαφέροντα γεγονότα!

 

Καλή συνέχεια ……

 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο