Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η εκδήλωση για τη νομιμότητα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και την προστασία του πολίτη που έγινε στο Βόλο

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 31 Οκτωβρίου,  η ημερίδα που διοργάνωσαν στο Βόλο για τον ΕΝΦΙΑ, ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης και το «Στέκι Αλληλεγγύης για Όλους».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος σε παρέμβαση του τόνισε ότι «το πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι πάσχει από ανίατη αντισυνταγματική αναπηρία».

Ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε ότι τα συνταγματικά προβλήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι σε αντίθεση με τη διάταξη του Συντάγματος που επιβάλει να κατανέμονται τα δημόσια βάρη στους πολίτες ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα τους, ο συγκεκριμένος νόμος που επέβαλε τον ΕΝΦΙΑ είναι ισοπεδωτικός. Δεν ελέγχει ούτε τη φοροδοτική ικανότητα του πολίτη, ούτε αν το φορολογούμενο ακίνητο  είναι απρόσοδο ή αποδίδει εισόδημα.

«Συνεπώς πρόκειται για τυφλή φορολογική πολιτική η οποία χρειάζεται εξορθολογισμό. Θεωρούμε ότι ως δικηγορικό σώμα πρέπει να συμβάλουμε με τον δημόσιο λόγο μας προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε τους λόγους της αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ και θα δώσουμε τη μάχη στα δικαστήρια. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να επισπεύσουμε τις δίκες αυτές. Δεν θα αναμείνουμε να αποβιώσει ο ασθενής», κατέληξε ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α.  

Στην ημερίδα που είχε θέμα «Ζητήματα νομιμότητας από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και η προστασία του πολίτη»,  πήραν μέρος ως ομιλητές ο Γιάννης Τόλιος, Διδάκτορας Οικονομικών, Στάθης Μπακάλης, Δικηγόρος-Φορολογικός Σύμβουλος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Χρήστος Κλειώσης, Δικηγόρος μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Φορολογούμενων.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης, μίλησε για αντισυνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ και  πρόσθεσε πως το κράτος φορολογεί με αντικειμενικές αξίες του 2007, δηλ.  προ της κρίσης αλλά πληρώνει με μισθούς και συντάξεις του 2014.

Ο Χρήστος Κλειώσης τόνισε ότι  πως ο νόμος 4223/2013 για τον ΕΝΦΙΑ, εκτός από τα υπόλοιπα προβλήματα συνταγματικότητας, έχει κι ένα σοβαρότατο νομικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την δυνατότητα αμφισβήτησης της αξίας των ακινήτων πάνω στην οποία επιβάλλεται ο φόρος. Ενώ, είπε, στις νομοθεσίες που φορολογούν δωρεές, κληρονομίες, μεταβιβάσεις έχει προβλεφθεί η δυνατότητα του φορολογούμενου να καταφύγει στα δικαστήρια και να αμφισβητήσει ως υπερβολικά μεγάλη την αξία με την οποία τον φορολογεί το δημόσιο, στη περίπτωση του ΦΑΠ και του ΕΝΦΙΑ αυτή η δυνατότητα δεν προβλέφθηκε στο νόμο. Κι αυτό συνιστά, όπως υπογράμμισε, ευθεία παραβίαση του άρθρου 20 του Συντάγματος για παροχή δικαστικής προστασίας στους πολίτες.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε άλλωστε και στην πιλοτική δίκη που έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2014, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Στάθης Μπακάλης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι ο νομοθέτης, κατά τη θέσπιση ενός ακόμη φόρου κατοχής επί της ακίνητης περιουσίας, όπως ο ΕΝΦΙΑ, αγνόησε και πάλι τη θεμελιώδη απαίτηση συνδέσεώς του με το παραγόμενο εισόδημα, που υπαγορεύεται από τη συνταγματική αρχή της φορολογήσεως με βάση τη φοροδοτική ικανότητα. Παραλλήλως, οι πλασματικές υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες επιδεινώνουν την κατάσταση, διότι οδηγούν στην επιβολή φόρου επί αδικαιολογήτως διογκωμένης φορολογικής βάσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί κατά του ΕΝΦΙΑ 50.000-80.000 ενδικοφανείς προσφυγές.

Ο Γιάννης Τόλιας δήλωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία με προοδευτικό συντελεστή. Επίσης είπε πως πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια των off shore εταιρειών και να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Μετά τις εισηγήσεις επακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος με τους πολίτες.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε υπό την αιγίδα του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, διανεμήθηκαν οδηγίες και υποδείγματα ένδικων μέσων του ΔΣΑ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο