Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στην τελική ευθεία για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας, η εφαρμοστική εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία. Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση συσκέψεις, καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ασφαλιστικών οργανισμών, ως προς τον ορισμό των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Ο νόμος ορίζει ότι στη νέα ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου οφειλών. Μόνο που εξαιτίας των διαφοροποιήσεων στις περιόδους καταβολής εισφορών ανά ασφαλιστικό φορέα, στην εγκύκλιο πρέπει να είναι ξεκάθαρο και κοινό για όλα τα Ταμεία, ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν.
 
Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ ληξιπρόθεσμες έως την 1η Οκτωβρίου οφειλές θεωρούνται έως και οι εισφορές Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, στον ΟΑΕΕ, ληξιπρόθεσμες έως την 1η Οκτωβρίου, θεωρούνται οι εισφορές Αυγούστου, καθώς στο Ταμείο προβλέπεται ακόμη, η καταβολή εισφορών ανά δίμηνο. Αντίστοιχα, στον ΟΓΑ, οι εισφορές καταβάλλονται ανά εξάμηνο.
 
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Κοκκόρης, κατά τις συνεχείς συσκέψεις με τους διοικητές των Ταμείων και τους επικεφαλής του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και της ΗΔΙΚΑ, ξεκαθαρίζει ότι εν αναμονή της εγκυκλίου, οι οφειλέτες πρέπει να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές, καθώς πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία ρύθμισης χρεών, χωρίς κανένα περιθώριο ανανέωσης. Επισημαίνει δε, μιλώντας στην «Κ» ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα των οφειλετών με το να συμπεριλάβει τις πλέον ευνοϊκότερες προϋποθέσεις ένταξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εισροή κεφαλαίων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
 
Με την εγκύκλιο που πρόκειται να εκδοθεί αναμένεται να καθορίζεται και ο τρόπος ρύθμισης των χρεών άνω του 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για λίγους, 833, μεγαλοοφειλέτες, κυρίως του ΙΚΑ, οι οποίοι όμως συγκεντρώνουν το 26,5% των οφειλών που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ, ήτοι 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους συγκεκριμένους οφειλέτες θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε το ποσό έως το 1 εκατ. ευρώ να ρυθμίζεται σε έως 72 δόσεις, όπως ορίζει η νέα βελτιωμένη ρύθμιση, ενώ το επιπλέον ποσό να διακανονίζεται ταυτόχρονα, με την ισχύουσα ρύθμιση της Νέας Αρχής (48 δόσεις), που πλέον, δίνει τη δυνατότητα 31 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ενδέχεται να εγείρει νέες ενστάσεις στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι χρέη μιας επιχείρησης ή ενός φυσικού προσώπου θα διακανονίζονται παράλληλα με δύο ρυθμίσεις και αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών.
 
Παράλληλα, ακόμη δεν είναι έτοιμος ο αλγόριθμος βάσει του οποίου θα επανυπολογίζεται η δόση σε αυτούς που είναι ήδη σε ρύθμιση, προκειμένου αυτόματα, να μπορούν να επιλέξουν αν θα παραμείνουν σε αυτή, ή θα μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση των 100 ή 72 δόσεων. Μένει επίσης, ακόμη να αποφασιστεί εάν η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω μιας, νέας, κοινής για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ή θα χρησιμοποιηθούν οι ξεχωριστές ιστοσελίδες των ασφαλιστικών Ταμείων. Τέλος, διευκρινίσεις απαιτούνται και ως προς τον καθορισμό των συνθηκών «ανωτέρας βίας», καθώς στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης έχει άπαξ, τη δυνατότητα, εντός 2 μηνών, να υποβάλει αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων.
 
Η εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να έχει εκδοθεί έως την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχες διαδικασίες πραγματοποιούνται και στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι αιτήσεις για χρέη προς Ταμεία και Δημόσιο να ξεκινήσουν από τις 15 Νοεμβρίου και μετά.


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο