Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υποχρεωτική η εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια

6 Νοέμβριου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Την υποχρεωτικότητα της εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, αποσυνδεδεμένης όμως από την υποχρεωτική ετήσια συνδρομή σε αυτά, σχεδιάζει να επαναφέρει η κυβέρνηση. Με δεδομένο, πάντως, ότι ήδη λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετά επιμελητήρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και ήδη κάποια έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί τη δυνατότητα συγχώνευσης των επιμελητηρίων. Οι αλλαγές αυτές θα περιληφθούν στη νέα επιμελητηριακή νομοθεσία που καταρτίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένονται να παρουσιασθούν την επόμενη εβδομάδα από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφισθεί ο νέος επιμελητηριακός νόμος εντός του τρέχοντος έτους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια, όπως προβλέπει το άρθρο 48 του νόμου 4111/2013. Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση. Είχε δε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και αποτέλεσε ένα ακόμη σημείο τριβής των επιμελητηρίων με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, χωρίς να λείψουν και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
 
Σύμφωνα, λοιπόν, με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» το ΥΠΑΝ επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή μέσω της ακόλουθης πρότασης: οι επιχειρήσεις θα εγγράφονται στα επιμελητήρια, καταβάλλοντας ένα εφάπαξ ποσό ταυτόχρονα με την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ, η οποία είναι υποχρεωτική. Η καταβολή ετήσιας συνδρομής θα είναι προαιρετική και οι επιχειρήσεις-μέλη που την καταβάλλουν θα τυγχάνουν των ανταποδοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν τα επιμελητήρια. Εξετάζεται, ωστόσο, η καταβολή ενός μόνιμου τέλους από όλες τις επιχειρήσεις που θα αφορά αποκλειστικά τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ.
 
Παρά τις όποιες αλλαγές οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί. «Η ύπαρξη επιμελητηρίων αποτελεί στρατηγική επιλογή για τις επιχειρήσεις γιατί επιτελεί διπλό ρόλο. Συμβουλεύει την Πολιτεία για την αναπτυξιακή πολιτική και τα μέλη του για τις προοπτικές της οικονομίας. Αποτελούν θεσμό σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη και κυρίως σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Είμαστε σαφώς υπέρ του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας τους αλλά η μείωση των εσόδων αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την οικονομία, αλλά και την ύπαρξη οικονομικών παραγόντων, όπως η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξανασκεφθεί το θέμα στη λογική της επικράτησης του εθνικού συμφέροντος», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
 
Τα επιμελητήρια, πάντως, αναμένεται να αποκτήσουν νέες πηγές εσόδων από την αύξηση των υπηρεσιών που θα μπορούν να παρέχουν στις επιχειρήσεις, καθώς με τον νόμο που προωθεί η κυβέρνηση θα μπορούν να ασκούν διαιτησία έτσι ώστε να επιλύουν εμπορικές διαφορές, να χορηγούν άδειες εγκατάστασης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού και λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Μία από τις καινούργιες υπηρεσίες είναι αυτή που προβλέπει ότι έναντι ανταποδοτικού τέλους όχι μόνο θα συγκεντρώνουν για λογαριασμό των επιχειρήσεων διάφορα δικαιολογητικά, αλλά θα τα υποβάλλουν κιόλας στις αρμόδιες αρχές.
 
Η συνέχιση, πάντως, της λειτουργίας και των 59 επιμελητηρίων, στα οποία ήδη πολλές επιχειρήσεις, λόγω οικονομικής κρίσης δεν καταβάλλουν τις συνδρομές τους, τίθεται ούτως ή άλλως εν αμφιβόλω. Για τον λόγο αυτό το ΥΠΑΝ προωθεί διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι επιμελητήρια που με βάση τα οικονομικά τους στοιχεία δεν είναι βιώσιμα θα συγχωνεύονται με όμορο επιμελητήριο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει στον περιορισμό του αριθμού των επιμελητηρίων τουλάχιστον κατά το ήμισυ.


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης