Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έρχονται μειώσεις 30% στα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας

Μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 30% τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε εργοδότες για μη καταβολή δεδουλευμένων, για παραβίαση του ωραρίου και για θέματα ασφάλειας και υγιεινής, σύμφωνα με διάταξη που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης σε συνεργασία με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), Κώστα Πανταζή.

Σήμερα τα εν λόγω πρόστιμα κυμαίνονται μεταξύ των 1.500 ευρώ και των 50.000 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση που επιτελεί μία επιχείρηση αλλά και το μέγεθος της.

Ωστόσο, σύμφωνα όσα αναφέρουν έμπειρα στελέχη του ΣΕΠΕ στο Capital.gr, τη μεγαλύτερη “εισπραξιμότητα” έχουν εκείνα τα πρόστιμα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ, μιας και το 70% αυτών πληρώνονται.

Συνεπώς θα υπάρχει μία τάση, με τη νέα νομοθεσία, τα περισσότερα πρόστιμα να συγκλίνουν προς το παραπάνω επίπεδο έτσι ώστε να εισπράττονται. Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί το χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης του εργοδότη με τη νομοθεσία μέχρι να του επιβληθεί το πρόστιμο.

Εκτός από τις ελαφρύνσεις στα πρόστιμα που επιβάλλονται στην εργοδοσία για παραβάσεις της αναφορικά με μη – πληρωμή δεδουλευμένων, την τήρηση του ωραρίου, το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει άλλες δύο διατάξεις.

Μια εξ αυτών θα προβλέπει ότι η Οικονομική Αστυνομία θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία (10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο) πέρα από τη “διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που τελέστηκαν σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και την Εθνικής Οικονομίας ή έχουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, καθώς και οποιαδήποτε εγκλήματα διαπράττονται με τη χρήση του διαδικτύου.”

Η άλλη διάταξη θα προβλέπει την ύπαρξη πάγιας προκαταβολής στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Με την προκαταβολή αυτή το ΣΕΠΕ θα έχει την κατάλληλη ευελιξία να διεξάγει περισσότερους ελέγχους.

Παράλληλα, το ΣΕΠΕ θα ενισχυθεί με την πρόσληψη επιπλέον 130 ατόμων. Οι 24 εξ αυτών θα προέλθουν από νέες προσλήψεις και οι υπόλοιποι μέσω του προγράμματος της “κινητικότητας” στο δημόσιο που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Έτσι από τους 710 περίπου επιθεωρητές θα φτάσουν τους 840 μέχρι το τέλος του έτους.

Σημαντικές είναι, όμως, και οι “τεχνικές” αλλαγές στο ΣΕΠΕ, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Η πρώτη αφορά την απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου από πλευράς επιθεωρητών εργασίας, γεγονός που θα φέρει μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου για τους ίδιους προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για περισσότερους ελέγχους.

Η δεύτερη και σημαντικότερη αλλαγή είναι η ψηφιοποίηση και η διασύνδεση των πληροφοριών που έχουν στη διάθεση του το ΙΚΑ, τα επαγγελματικά επιμελητήρια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Γενική Γραμματεία Εσόδων, η Ελληνική Αστυνομία και το ΣΕΠΕ. Αυτή η διασύνδεση θα δώσει στο ΣΕΠΕ την πλήρη εικόνα είσπραξης των προστίμων που επιβάλλουν οι υπάλληλοί του. Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις στελεχών του, μόλις το 25% των προστίμων πληρώνονται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από τον περασμένο Αύγουστο, οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου έχουν πάψει να ζητούν δημοσίευση (σ.σ. στο “Διαύγεια”) των δαπανών του ΣΕΠΕ για τη διεξαγωγή έκτακτων ελέγχων, μιας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ... προειδοποίηση των επιχειρηματιών σε μία ορισμένη περιοχή για την έλευση των Επιθεωρητών Εργασίας.


Πηγή: www.capital.gr


Ετικέτες για αναζήτηση πρόστιμα Οικονομική Αστυνομία


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο