Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ρύθμιση νομοθετικών κενών και διατάξεων που αφορούν τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων - Παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας
Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Ρύθμιση νομοθετικών κενών και διατάξεων που αφορούν τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων

Νοέμβριος 2014
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Χρήστος Α. Ιωάννου
Ειδικός Επιστήμονας: Γιάννης Τσελεκίδης

Πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη επειδή διακόπηκαν ταυτόχρονα οι συντάξεις που έπαιρναν ως άγαμες θυγατέρες από το Δημόσιο Ταμείο και από ασφαλιστικό οργανισμό εποπτευόμενο από άλλο Υπουργείο (ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ). Φυσικό επακόλουθο ήταν ότι δεν μπορούσαν πλέον να ζουν αξιοπρεπώς, αφού δεν διέθεταν κανένα εισόδημα για πολύ καιρό. Αιτία της διακοπής των συντάξεων που λάμβαναν μέχρι τότε, ήταν ότι το συνολικό εισόδημα των συγκεκριμένων πολιτών υπερέβαινε το ποσό των 8640 ευρώ ετησίως (ήτοι 720 ευρώ μηνιαίως), όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4151/2013.

Μετά από έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής διαπιστώθηκε ότι πρέπει μεν να τους χορηγηθεί σύνταξη μέχρι το ποσό των 720 ευρώ μηνιαίως όπως ο νόμος ορίζει, αλλά δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη αναφορικά με τον φορέα (ασφαλιστικό οργανισμό) που θα την χορηγήσει. Ετσι ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφο του στην αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) πρότεινε την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του νόμου, προκειμένου να καλυφθεί το κενό και να καταστεί αρμόδιος ένας συνταξιοδοτικός οργανισμός για την επαναχορήγηση της σύνταξης στις άγαμες θυγατέρες, εφόσον το δικαιούνται.

Κατά τη διερεύνηση των παραπάνω υποθέσεων διαπιστώθηκε επίσης ότι η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ ελέγχει -σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις- στις άγαμες θυγατέρες εν προκειμένω, τις φορολογικές δηλώσεις του προηγούμενου έτους (2013), οι οποίες αφορούν τα πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012. Αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία των πολιτών να μην ανταποκρίνονται στην παρούσα οικονομική τους κατάσταση. Σχετικά με αυτό ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε, εφόσον υπάρχει πλέον η τεχνική δυνατότητα και υποδομή μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, να ελέγχονται τα πιο πρόσφατα εισοδήματα που αναγράφονται στην τρέχουσα φορολογική δήλωση (2014) για το 2013.

Η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ απέστειλε έγγραφο στην Ανεξάρτητη Αρχή στο οποίο αναφέρεται ότι οι προτάσεις της είναι ορθές και θα ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών σε επόμενη νομοθετική παρέμβαση το συντομότερο δυνατό.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 2131306610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο