Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέες αντικειμενικές με πολλές γκρίνιες από τους εργολάβους

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 15% - 20%, ανακοινώνονται από την κυβέρνηση εκτός απροόπτου την προσεχή Τρίτη και θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου. Οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών ζ...

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 15% - 20%, ανακοινώνονται από την κυβέρνηση εκτός απροόπτου την προσεχή Τρίτη και θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου. Οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών ζητούν την αναστολή των αυξήσεων, κάνοντας - μάλιστα - σαφές ότι δεν πρόκειται να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων, παρά τη σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων, η οποία συνεχίζεται και το 2007. Την ίδια στιγμή η ετήσια έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield κατατάσσει την Αθήνα στην 26η θέση στο σύνολο των 48 ακριβότερων και βασικότερων περιοχών για την εγκατάσταση γραφείων.

Λήξη συναγερμού στο «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί για τις επερχόμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δίνει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, εκτός απροόπτου, τις νέες τιμές που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου.
Την ίδια ακριβώς στιγμή οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών ζητούν την αναστολή των αυξήσεων, κάνοντας - μάλιστα - σαφές ότι δεν πρόκειται να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων, παρά τη σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων που ξεπέρασε ακόμη και το 50% πέρυσι και η οποία συνεχίζεται και το 2007.
Οι τιμές των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 15% - 20%, ενώ σε αρκετές περιοχές της Αττικής η αναπροσαρμογή θα υπερβεί ακόμη και το 40%, καθώς έχουν μείνει αρκετά πίσω από τις αγοραίες λόγω πρόσφατων έργων υποδομής αλλά και μελλοντικών έργων ανάπλασης. Οι αυξήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα συνοδεύονται και από την αύξηση των αφορολογήτων ορίων για την αγορά πρώτης κατοικίας, ενώ δεδομένη θεωρείται και η αύξηση του Eλάχιστου Κατασκευαστικού Kόστους Oικοδομής, η οποία θα επιβαρύνει στο εξής μόνο όσους κατασκευάζουν ακίνητο με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας.
Παράλληλα, αλλαγές θα επέλθουν στους συντελεστές εμπορικότητας που αποτελούν και τη βάση υπολογισμού της αξίας της επαγγελματικής στέγης και στους συντελεστές οικοπέδων βάσει των οποίων προσδιορίζεται η φορολογητέα αξία του οικοπέδου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αυξήσεις κατά περιοχές θα κυμαίνονται:
- Aπό 10% έως 30% για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Oι αυξήσεις τιμών θα είναι περιορισμένες 10% - 20% σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές προσεγγίζουν τις αγοραίες, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και μεγαλύτερες από 20% έως 30% στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών.
- Από 30% - 50% για τα εκτός σχεδίου οι τιμές των οποίων δεν αυξήθηκαν πέρυσι. Σε κάποιες περιοχές δημιουργούνται περισσότερες ζώνες και σε κάποιες άλλες διευρύνονται οι υπάρχουσες ζώνες. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι οι τιμές κατά περιοχή να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Aνά περιοχή αναμένεται να προσδιοριστούν τρεις τιμές, που θα αφορούν το κέντρο κάθε πόλης, τα προάστια (βουνό ή θάλασσα) και τα χωράφια.
- Πάνω από 50% σε περιοχές που προβλέπεται να επεκταθούν σύντομα τα σχέδια πόλης καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο