Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φτάνει η ώρα των αποκαλύψεων για καταθέτες της λίστας Lagarde

3 Νοέμβριου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Οι έλεγχοι στους καταθέτες της λίστας αναμένεται να οδηγήσουν σε βεβαιώσεις φόρων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο οι σχετικές έρευνες διενεργούνται με σχετική βραδύτητα λόγω της παλαιότητας των λογαριασμών μια και η λίστα χρονολογείται από το 2000

Στον σκληρό πυρήνα των καταθετών της λεγομένης λίστας Λαγκάρντ έχουν εισέλθει πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς, διενεργώντας έρευνα για τις καταθέσεις σημαντικών οικονομικών παραγόντων και επιχειρηματιών που φιγουράρουν στη λίστα. Οι εκτιμήσεις τους είναι πως σε μία εβδομάδα οι έλεγχοι των μεγάλων ονομάτων της λίστας θα έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί μεμονωμένες περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα έχουν καταλογιστεί φόροι ύψους 10 εκατ. ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος διέθετε λογαριασμό στην ελβετική θυγατρική της HSBC, της οποίας τα αρχεία υποκλάπηκαν από υπάλληλό της και συγκροτούν τη πολυσυζητημένη λίστα. Συνολικά από τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία υπήρχαν 2.055 λογαριασμοί, ταυτοποιήθηκαν 1.600 κάτοχοι και ως τώρα έχουν ερευνηθεί πλήρως περί τους 140. Συνολικά έχουν βεβαιωθεί περί τα 80 εκατ. ευρώ φόροι.

Οι περισσότερες περιπτώσεις, είναι καταθετών που δεν είναι ευρέως γνωστοί, όπως, για παράδειγμα, περίπτωση ζεύγους οδοντιάτρων στα νότια προάστια που δεν είχε δηλώσει περί τα 13 εκατ. ευρώ!. Οι έρευνες γίνονται συντονισμένα από κλιμάκια εξειδικευμένων υπαλλήλων που διατέθηκαν τελευταία από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και από τις αρμόδιες εφορίες, υπό την άμεση εποπτεία του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου, ενώ συμμετέχει και ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης.

Οι έλεγχοι στους καταθέτες της λίστας αναμένεται να οδηγήσουν σε βεβαιώσεις φόρων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο οι σχετικές έρευνες διενεργούνται με σχετική βραδύτητα λόγω της παλαιότητας των λογαριασμών μια και η λίστα χρονολογείται από το 2000. Γι’ αυτό είχε προταθεί από την πλευρά των οικονομικών εισαγγελέων να επιβληθεί φόρος ύψους 10% επί όλων των καταθετών της λίστας και να ερευνηθούν μόνον όσοι δεν επιθυμούν να ελεγχθούν. Το σύστημα αυτό άλλωστε εφαρμόστηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν στα χέρια τους ανάλογες λίστες από την ελβετική τράπεζα.

Παράλληλα τρέχουν οι έλεγχοι και από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες. Το μεγαλύτερο μέρος τους διενεργεί η υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την έρευνα του μεγάλου πλούτου, για τα χιλιάδες εμβάσματα που βγήκαν στο εξωτερικό την τριετία 2009 -2012. Από τις συντονισμένες έρευνες στα εμβάσματα -ερευνώνται αρχικά τα μεγάλα ποσά- έχουν βεβαιωθεί μέχρι τώρα περί τα 155 εκατ. ευρώ σε φόρους, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Ήδη οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους λίστα με 38.892 ονόματα που δεν είχαν δηλώσει στην εφορία μεγάλα χρηματικά ποσά και καλούνται ένας προς ένα στο ΣΔΟΕ για τα περαιτέρω, ειδάλλως θα ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Πάντως, τόσο για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ όσο και για τα εμβάσματα στο εξωτερικό, οι έλεγχοι διενεργούνται στα πλαίσια των δυνατοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών αποδίδοντας ανάλογα αποτελέσματα.

Παράλληλα οι ελεγκτικές αρχές, υπό την εποπτεία των κ. Αθανασίου, Μπρη και Δραγάτση, συνεχίζουν έρευνες για την τρέχουσα φοροδιαφυγή και είναι ευκολότερο να εντοπιστεί και να οδηγήσει σε βεβαιώσεις φόρων, στέλνοντας το μήνυμα πως το φοροδιαφεύγειν δεν μπορεί να παραμένει εσαεί ατιμώρητο.

Πηγή: Καθημερινή



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης