Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα νέα για τις εφαρμογές διόρθωσης και δήλωσης ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και την απογραφή της 31ης Δεκεμβρίου 2014

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη  το σεμινάριο που διοργάνωσε η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με χορηγό την εταιρία epsilon net.
Ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. κ. Δημήτρης Τσαμόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του σεμιναρίου, εκτός των άλλων έθιξε και μερικά βασικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης λύσης σχετικά με το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού όπως :

α) Τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών μας και η πρόταση να μπορούν να εκδίδονται ως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους,

β) Η ηλεκτρονική υπογραφή,

γ) Η πιστοποίηση των λογιστών που έχουν άδεια - ταυτότητα και ασκούσαν το επάγγελμα μέχρι την ισχύ του ν.3842/2010.

δ) Το ζήτημα των έμμεσων τεχνικών ελέγχου λογιστών-φοροτεχνικών σε σχέση με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσω των οποίων διακινούνται ποσά τρίτων -πελατών-  για την πληρωμή υποχρεώσεων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. κ.λπ.). 

Στο σεμινάριο απηύθυνε χαιρετισμό και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κα Αικ. Σαββαΐδου, η οποία μάλιστα παρακολουθώντας το μεγαλύτερο μέρος της  θεματολογίας του Σεμιναρίου,  απάντησε και σε επίκαιρα ερωτήματα συναδέλφων που άπτονται της  αρμοδιότητά της, όπως λόγω χάρη για τις καθυστερήσεις στην έκδοση εγκυκλίων, κ.λπ.


Η Κα Σαββαΐδου επισήμανε ότι, όλες οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αφορούν στον Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) και στον Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013),  θα έχουν δοθεί στην δημοσιότητα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και σημείωσε επίσης ότι, με τη βοήθεια και των συναδέλφων λογιστών αλλά και των παραγωγικών φορέων, θα προσπαθήσει να δώσεις λύσεις σε όσα προβλήματα προκύπτουν κατά την εφαρμογή των νόμων αυτών.

Σχετικά με τα θέματα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και της εφαρμογής Ε9, ανέφερε ότι, τις επόμενες ημέρες (περίπου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας) θα δοθεί στη δημοσιότητα εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες για τη διόρθωση των Ε9 και ότι θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή συμψηφισμού ασφαλιστικών οφειλών με επιστροφές φόρων.

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι, ως Γ.Γ.Δ.Ε. θα εισηγηθεί την παράταση για τις διορθώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2011, 2012 και 2013, η οποία βάση νόμου λήγει την 30η Νοεμβρίου.

Αναφορικά με το θέμα των ρυθμίσεων του πρόσφατου νόμου, σημείωσε ότι ο στόχος της Γ.Γ.Δ.Ε. είναι, να είναι έτοιμες οι σχετικές εφαρμογές μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου, έτσι ώστε να προλάβουν οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν να το πράξουν πριν τη λήξη των δόσεων, η προθεσμία των οποίων εκπνέει στο τέλος του μηνός.

Τέλος, τόνισε αρκετές φορές ότι τείνει εύηκοον ους στους προβληματισμούς των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών και ότι το γραφείο της είναι ανοιχτό για όποιον επιθυμεί να συναντηθεί μαζί της ώστε να της εκθέσει τα όποια προβλήματα ανακύπτουν κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας.

Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μέσω των επιτροπών που θα συσταθούν για τη διαρκή βελτίωση του υφιστάμενου φορολογικού τοπίου στη χώρα μας (στην οποία θα συμμετέχουν και πρόσωπα από τον χώρο των λογιστών), ευελπιστεί να μειωθούν στο ελάχιστο οι όποιες στρεβλώσεις και να εξαλειφθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Στο μέτωπο των Ε.Λ.Π. , ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κος  Κων/νος Καραμάνης, παρουσίασε τις γενικές αρχές και το πλαίσιο των Ελληνικών Λογιστικών προτύπων, ενώ στο τέλος της εισήγησής του απάντησε σε αρκετές απορίες συναδέλφων.Ο καθηγητής της Α.Σ.Ο.Ο.Ε., μέσα από μία μεστή περιεχομένου παρουσίαση, απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το πλαίσιο γύρω από τη λειτουργία των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων και κατέστησε σαφές ότι οι αλλαγές που προωθούνται δεν θα επιβαρύνουν τη λειτουργία των λογιστηρίων των επιχειρήσεων.

Ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ο κος Καραμάνης τόνισε ότι, δε θα υπάρχει ουσιαστικά καμία αλλαγή στην τήρηση των βιβλίων με το απλογραφικό σύστημα. Σε ένα σημείο της παρουσίασης μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, "θα συνεχίσουν οι επιχειρήσεις και οι λογιστές να τηρούν τα βιβλία τους με τον ίδιο τρόπο."

Στα θέματα των εφαρμογών του Taxis,  η Κα Σοφία Σεχπερίδου έκανε μία πλήρη παρουσίαση για τις νέες αλλά και τις αναμενόμενες εφαρμογές του TAXIS που θα τεθούν σε λειτουργία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, στης 15 Νοεμβρίου θα τεθούν σε λειτουργία οι εξής εφαρμογές :
- Υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για Φ.Α.Π. 2010. Μέχρι τώρα οι συγκεκριμένες δηλώσεις υποβάλλοντας στις Δ.Ο.Υ.
- Υποβολή και αρχικών δηλώσεων Ε9 για Φ.Α.Π. 2011-2012-2013.
- Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 2014 (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου  θα τεθεί σε λειτουργία και η εφαρμογή για την υποβολή συμφωνητικών,  ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή για το "Τέλος Παραμονής πλόων".

Το επιτυχημένο σεμινάριο έκλεισε με τις εισηγήσεις των κ.κ. Αντώνη Μουζάκη (φοροτεχνικό, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ)  και Γ. Χριστόπουλου (φοροτεχνικό, Γ.Γ. της Ε.Φ.Ε.Ε.Α.), ο οποίοι  ανέλυσαν επίκαιρα θέματα σχετικά με τους  παρακρατούμενους φόρους και τα  πρόστιμα των εκπροθέσμων και τροποποιητικών δηλώσεων.

Ο κος Μουζάκης ως εκπρόσωπος της ΠΟΦΕΕ, αναφέρθηκε και στην λύση που έχει αποφασίσει το υπ. Οικονομικών να δώσει σχετικά με το θέμα της απογραφής των επιχειρήσεων κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό του υπ. Οικ. στο τέλος του 2014, όσες επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν ως απογραφή λήξης της χρήσης 2013 το 10% των αγορών τους (και άρα έναρξης την 1.1.2014), θα έχουν την δυνατότητα κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014 να πράξουν το ίδιο, δηλαδή να υπολογίσουν ως απογραφή λήξης το 10% των αγορών τους για τελευταία φορά, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν τεράστιες αποκλείσεις στο κόστος πωληθέντων. Ταυτόχρονα, θα διενεργήσουν και υποχρεωτική απογραφή (όσες  ξεπερνούν το όριο των 150.000 σύμφωνα με τα νέα ΕΛΠ), η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως απόθεμα έναρξης  για τη χρήση  2015.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο