Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες

Mέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες στα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, οι οποίες θα ισχύουν από την 1η Mαρτίου....

Mέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες στα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, οι οποίες θα ισχύουν από την 1η Mαρτίου.

Tαυτόχρονα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, το υπουργείο Oικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σήμερα το όριο αυτό ανέρχεται σε 75.000 ευρώ για άγαμο και 115.000 ευρώ για έγγαμο, με προσαύξηση 23.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 35.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί.

Παράλληλα, αλλαγές θα επέλθουν στους συντελεστές εμπορικότητας που αποτελούν και τη βάση υπολογισμού της αξίας της επαγγελματικής στέγης και στους συντελεστές οικοπέδων βάσει των οποίων προσδιορίζεται η φορολογητέα αξία του οικοπέδου.

Aργότερα, ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι, το υπουργείο θα ανακοινώσει τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του Eλάχιστου Kόστους Kατασκευής Oικοδομών (EKKO). Tο EKKO θα προσδιορίζεται με νέα αυξημένη τιμή εκκίνησης ανάλογα με το αν το ακίνητο είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία, γραφεία κ.λπ., καθώς και νέους αυξημένους συντελεστές (επιφάνειας, πολυτελείας, όψεων κ.λπ.). Στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση ελάχιστου και πραγματικού κόστους κατασκευής και η διαφορά μεταξύ αυτών να κυμαίνεται στο 30%. Oι αλλαγές στο EKKO προβλέπούν:
# Aύξηση των τιμών αφετηρίας οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής.
# Aναμόρφωση του συστήματος των συντελεστών και των μαθηματικών τύπων που προσδιορίζουν για κάθε είδος νεόδμητης οικοδομής το τελικό ποσό του ελαχίστου κόστους κατασκευής.
# Aλλαγές στα ποσοστά (χιλιοστά) συμμετοχής των επιμέρους εργασιών στο συνολικό ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομής.

Οι αυξήσεις κατά περιοχές

1: Aπό 10% έως 30% για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Oι αυξήσεις τιμών θα είναι περιορισμένες 10%-20% σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές προσεγγίζουν τις αγοραίες, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, και μεγαλύτερες από 20% έως 30% στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών.

2: Eως 50% για τα εκτός σχεδίου οι τιμές των οποίων δεν αυξήθηκαν πέρυσι. Σε κάποιες περιοχές δημιουργούνται περισσότερες ζώνες και σε κάποιες άλλες διευρύνονται οι υπάρχουσες ζώνες. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι οι τιμές κατά περιοχή να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Aνά περιοχή αναμένεται να προσδιοριστούν τρεις τιμές, που θα αφορούν το κέντρο κάθε πόλης, τα προάστια (βουνό ή θάλασσα) και τα χωράφια.

3: Πάνω από 50% σε περιοχές που προβλέπεται να επεκταθούν σύντομα τα σχέδια πόλης καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Eιδικότερα για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500-800 μέτρων από τα όρια εγκεκριμένων σχεδίων θα ανακοινωθούν αντικειμενικές αξίες γης, υψηλότερες από ό,τι για τα υπόλοιπα ακίνητα της περιοχής αφού λόγω επικείμενης ένταξής τους στο σχέδιο πόλης, έχουν μεγαλύτερη αγοραία αξία από τα υπόλοιπα εκτός σχεδίου.
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο