Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Άγρια φορολόγηση στα αγροτικά εισοδήματα από φέτος


Του Γ. Κρανά π. Οικον. Επιθεωρητή

Με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) προβλέπεται συντελεστής φορολόγησης 13% από το πρώτο ευρώ για τα εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις , δηλαδή για εισοδήματα αγροτών, κτηνοτρόφων , αλιέων , δασεργατών κλπ. , υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση
Σε κάθε περίπτωση που το πραγματικό αγροτικό εισόδημα θα είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα κλπ ,η πρόσθετη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θα θεωρείται ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και θα φορολογείται με συντελεστή διπλάσιο, δηλαδή με 26% αντί με 13% που προβλέπεται κανονικά για τα γεωργικά εισοδήματα!
Επίσης και σε κάθε περίπτωση που ένας αγρότης θα δηλώνει ζημιά, θα φορολογείται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Φέτος οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2013 δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο, λόγω του ότι φορολογήθηκαν, κατ’ εξαίρεση και μόνο για τα εισοδήματα του 2013, με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων στην οποία προβλέπεται αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.
Από το τρέχον έτος τα αγροτικά εισοδήματα του 2014 ( οικον. έτος 2015) θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
Με τροπολογία που κατατέθηκε καταργείται η διάταξη η οποία οδηγούσε σε διπλασιασμό του συντελεστή από 13% σε 26% για τους αγρότες των οποίων το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του πραγματικού ( αγροτικού) και η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται πλέον με 13%.

Την απάλειψη αυτής της διάταξης, το Υπ. Οικονομικών εμφανίζει ως μεγάλη βελτίωση για τη φορολόγηση των αγροτών, αποκρύπτοντας θα λεγα σκόπιμα, το δυσβάστακτο συγκριτικά με πέρυσι φορολογικό βάρος που θα προκύψει στα χαμηλά αγροτικά εισοδήματα.

Έτσι, φέτος για τα αγροτικά εισοδήματα του 2014 (οικον. Έτος 2015) ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει δυσβάστακτο φόρο συγκριτικά με πέρυσι.

Για παράδειγμα, αγρότης με εισόδημα 9.550 ευρώ πέρυσι ήταν αφορολόγητος, φέτος θα πληρώσει συνολικά μαζί με την προκαταβολή (55%) 1.924 ευρώ.

Βέβαια, η υπερφορολόγηση αυξάνει στις περιπτώσεις που το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης .

Για παράδειγμα, έγγαμος αγρότης κάτοχος ενός Ε.Ι.Χ αυτοκινήτου 1.400 κ.ε. με επιφάνεια μονοκατοικίας 100 τ.μ. και αγροτικό εισόδημα 9.550 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.639 ευρώ έναντι 782 ευρώ πέρυσι.

Με δεδομένο ότι το συνολικό οικογενειακό αγροτικό εισόδημα, που δηλώθηκε από 16.792 φορολογούμενους της Ηπείρου, το 2011 ανήλθε με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ ( τα επόμενα έτη δεν έχουν αναρτηθεί) σε 171.041.000 ευρώ, (ήτοι μέσο εισόδημα ανά αγρότη 10.185 ευρώ) , σε συνδυασμό και με τα αυξημένα τεκμαρτά εισοδήματα που προκύπτουν από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, γίνεται ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού στην υπερφορολόγηση που θα προκύψει στα χαμηλά αγροτικά εισοδήματα από 1 έως 9.550 ! ευρώ.

Επειδή οι αδικίες διαπιστώνονται με τη λήψη των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, οφείλουν οι αγρότες, πριν να είναι αργά, να προλάβουν την υπερφορολόγηση, μια και η μόνιμη επωδός των βουλευτών που ψήφισαν το νόμο είναι γνωστή: "Δεν ξέραμε τι ψηφίζαμε! ". Το σίγουρο είναι ότι οι αγρότες θα το μάθουν καλά με την πληρωμή των επόμενων εκκαθαριστικών, αν δεν αγωνιστούν για βελτιωτικές ρυθμίσεις.  Βέβαια, το ίδιο Φορολογικό σοκ θα υποστούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εργαζόμενοι με "μπλοκάκια", άνεργοι και φοιτητές.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο