Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μίχαλος: Να μην γίνεται ο έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητας από την Τειρεσίας

Την έναρξη χρηματοδότησης επιχειρήσεων από τις τράπεζες για την ενίσχυση της οικονομίας ζητά, με αφορμή το αποτέλεσμα των stress tests, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητας των εταιρειών πρέπει να διενεργείται από ανεξάρτητους φορείς και όχι από την Τειρεσίας ΑΕ.

Όπως εξήγησε, πολύ μεγάλος αριθμός ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησής από τις τράπεζες εξαιτίας του τρόπου που γίνεται ο έλεγχος της πιστοληπτικής τους ικανότητας από την Τειρεσίας Α.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η πιστοληπτική αξιολόγηση μιας επιχείρησης θα πρέπει να βασίζεται σε συνδυασμό ποσοτικών, ποιοτικών και λοιπών παραγόντων και δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται αποκλειστικά στο εάν κάποια στιγμή εμφάνισε αδυναμία πληρωμής.


Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι συστημικές ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της ΕΚΤ, χωρίς μάλιστα να χρειάζονται κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει από μέρους των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι να ενισχύσουν δυναμικά την πραγματική οικονομία.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αγοράς, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι τράπεζες, που όπως απέδειξαν και τα stress tests, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα πρέπει να αρχίσουν την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιούν απαράδεκτα κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα δανειοδοτήσουν. Και αναφέρομαι σε αυτό, γιατί πολύ μεγάλος αριθμός ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησής από τις τράπεζες εξαιτίας του τρόπου που γίνεται ο έλεγχος της πιστοληπτικής τους ικανότητας από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση μιας επιχείρησης θα πρέπει να βασίζεται σε συνδυασμό ποσοτικών, ποιοτικών και λοιπών παραγόντων και δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται αποκλειστικά στο εάν κάποια στιγμή εμφάνισε αδυναμία πληρωμής. Είναι, για παράδειγμα, λανθασμένο μια οικονομική μονάδα να τιμωρείται με αποκλεισμό από οποιαδήποτε πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση για σημαντικό χρονικό διάστημα μόνο εξαιτίας της προσμέτρησης 1 ή 2 σφραγισμένων επιταγών.

Το συγκεκριμένο ζήτημα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και για έναν ακόμη λόγο. Στις παρούσες συνθήκες, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η πρόσβαση των επαγγελματιών και των νοικοκυριών σε κεφάλαια αλλά και η τόνωση της ζήτησης και του εμπορίου αποτελεί τη μόνη διαθέσιμη επιλογή που θα ξεκλειδώσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, θα προστατεύσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει νέες.

Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να διενεργείται από ανεξάρτητους εξειδικευμένους φορείς στον συγκεκριμένο τομέα. Και σαφώς δεν είναι δυνατόν να διενεργείται από την Τειρεσίας, καθώς υπάρχει ξεκάθαρη "Σύγκρουση Συμφερόντων" αφού επί της ουσίας η Τειρεσίας, που είναι θυγατρική των Τραπεζών, θα αποφαινόταν με τη βαθμολογία της εάν οι Τράπεζες - Μέτοχοι της μπορούν να χορηγήσουν ή να ρυθμίσουν και σε ποιους δάνεια κρίνοντας εταιρείες βιώσιμες ή μη βιώσιμες».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο