Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

Νet metering: Τι είναι, γιατί ποντάρει σε αυτό η φωτοβολταϊκή αγορά

Το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο που τέθηκε σε διαβούλευση προ ημερών εκτός από τις διατάξεις που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς, περιλαμβάνει και ένα άρθρο που αφορά στο λεγόμενο net metering.

Στο εν λόγω άρθρο καθορίζεται ότι οι αυτοπαραγωγοί θα πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) μόνο στο κομμάτι της ενέργειας που απορροφούν από το δίκτυο και όχι για την ενέργεια που παρήγαγαν οι ίδιοι. Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα αίτημα του κλάδου των φωτοβολταϊκών, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την αναθέρμανση της αγοράς στο περίφημο net metering.

Τι είναι λοιπόν το net metering και πως μπορεί να συμβάλει στην αναγέννηση της αγοράς των φωτοβολταϊκών;

Σύμφωνα με την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, το οποίο πάντως είχε διατυπώσει το γενικό περίγραμμα χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση «Είναι δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς σε εγκαταστάσεις τους που συνδέονται στο δίκτυο. Η παραγόμενη ενέργεια από το σταθμό συμψηφίζεται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού που τροφοδοτεί ο σταθμός. Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό του προηγούμενου εδαφίου διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό».

Δηλαδή το net metering είναι η αυτοπαραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά και στη συνέχεια ο συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας με την ενέργεια που καταναλίσκεται. Εάν είναι περισσότερη τότε γίνεται πίστωση εάν είναι μεγαλύτερη τότε πληρώνει μόνο το υπόλοιπο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται και στην τελευταία γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την υπουργική απόφαση:

Ο ενεργειακός συμψηφισμός γίνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδίδει ο προμηθευτής

 Υπάρχει περιορισμός ισχύος στα 20KW

Υπάρχει δυνατότητα για αυτοπαραγωγή τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση

 Μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο στέγες αλλά και άλλοι χώροι όπως πέργκολες, γκαράζ, κήποι, γειτονικά οικόπεδα

 Οι καταναλωτές επιβαρύνονται ΥΚΩ για τος ύνολο της κατανάλωσης και τη διαφορά του συμψηφισμού για τις υπόλοιπες χρεώσεις

 Οι συμβάσεις θα έχουν 25ετή χρονική διάρκεια

 Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς φωτοβολταϊκών η προώθηση του net metering μπορεί να δημιουργήσει νέα ζήτηση και ώθηση με δεδομένο ότι η απόσβεση – με τις μειώσεις στις τιμές των φωτοβολταϊκών – γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα και υπάρχει ενδιαφέρον κίνητρο για τους καταναλωτές.

Το άρθρο

 Για την ιστορία το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου που έχει τεθεί για διαβούλευση αναφέρει αναλυτικά:

«Το ΕΤΜΕΑΡ καταβάλλεται από κάθε πελάτη περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών, κατ’ αναλογία της ηλεκτρικής ενέργειας που αυτός καταναλώνει. Ειδικά για τους αυτοπαραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ το ειδικό τέλος καταβάλλεται από κάθε αυτοπαραγωγό για το τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας που συνολικά αυτός απορροφά από το Δίκτυο ή το Σύστημα».
 
Πηγή: capital.gr


Ετικέτες για αναζήτηση ενέργεια ΕΤΜΕΑΡ ΑΠΕ ΡΑΕ ΣΥΘΥΑ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο